RTL Zomertoer

Judith voelt zich nergens zo vrij als in haar camper: 'Ik slaap hier beter dan thuis'

Door Emma van Wichen··Aangepast:
Judith voelt zich nergens zo vrij als in haar camper: 'Ik slaap hier beter dan thuis'
RTL

Van Zwitserland tot Zweden en van Denemarken tot Ameland: de afgelopen zes weken toerde Judith rond met haar camper. En dat is niet haar eerste keer, Judith is al namelijk al twintig jaar aan het 'camperen' én knapt daarnaast oldtimer caravans op. Haar eigen camper mocht natuurlijk niet achterblijven, dus maakte ze van 'een camper zonder ziel', een kleurrijk Scandinavisch huis op wielen.

We spraken Judith over haar camperavonturen, het opknappen van haar inmiddels 22(!) oldtimer caravans. En we gaan natuurlijk niet weg zonder even bij haar camper naar binnen te loeren. 

Je hebt al jarenlang een camper, maar waar is het allemaal begonnen?

"Eigenlijk is mijn hele leven 'camping': Ik ben gemaakt op de camping, ik heb jarenlang op campings gewoond en heb zelf ook een camping beheerd in Zuid Frankrijk. Dit is gewoon wie ik ben: ik ben vrijheid en vrije tijd. Het echte 'camperen' begon zo'n twintig jaar geleden, toen kocht ik mijn eerste camper."

"In die tijd heb ik verschillende campers gehad en soms ook een tijd niet. Maar nadat ik samen met mijn ex in een gehuurde camper een reis door Amerika had gemaakt, begon het weer onwijs te kriebelen. Dat was zo'n vier jaar geleden, toen wilde ik echt weer een eigen camper. Ik wist ook precies wat ik wilde en speurde vanaf die dag Marktplaats en Marketplace af."

Uiteindelijk is de keuze gevallen voor...

"Een Fiat Ducato 2,5 liter Turbo Diesel met een Burstner opbouw. Deze camper kwam ik online tegen voor een scherpe prijs. Hij was technisch hartstikke goed, compleet vochtvrij en er was nog heel veel moois van te maken. Ik zag er echt een potentie in. Dat is ook het allerleukste: een camper zonder ziel kopen en daar helemaal je eigen plekje van maken." 

"Het zijn hele degelijke campers. Ik ben eigenlijk meer van oldtimers met mooie ronde vormen, en dat heeft deze niet. Maar wil je veilig en praktisch over de weg en alles bij de hand hebben? Dan is dit gewoon een hele fijne camper." 

Suus toert met het gezin én gepimpte camper door Scandinavië: 'Wildkamperen is gaaf'
Lees ook

Suus toert met het gezin én gepimpte camper door Scandinavië: 'Wildkamperen is gaaf'

Wat is het leukste aan het hebben van een camper?

"Het allerleukste vind ik de vrijheid, ik heb echt mijn huisje bij me. Dus tijdens het rijden heb je echt een fijne reisbeleving. Mijn dochter vermaakt zich lekker aan het tafeltje en kan creatieve dingen doen tijdens het rijden. En als je even stopt, heb je direct alles bij je. Dat is wel een nadeel als je op de camping staat, dan moet je met de fiets ergens heen en boodschappen doen. Maar daar vind je je weg ook wel weer in, de vrijheid overtreft alles."

Het kleurrijke huis op wielen van Judith
Het kleurrijke huis op wielen van Judith
'De camper zonder ziel' oftewel de 'before'-foto's
'De camper zonder ziel' oftewel de 'before'-foto's

Wat is het meest bijzondere wat jullie met de camper hebt meegemaakt?

"Het mooiste avontuur ooit was met mijn eerste camper. Toen zijn we van Nederland naar Portugal gereisd met een heel klein, oud campertje. We hebben heel vaak aan de weg gestaan met een half-kokende motor, hij reed maximaal 80 op de snelweg, de remmen werkten niet goed: het was echt een avontuur. Uiteindelijk hebben we 4,5 week getoerd, dat was ontzettend gaaf."

"En afgelopen zomer in Zweden vond ik ook echt heel gaaf. We hebben mooie campings gezien en het is lekker reizen daar door die prachtige bossen. Het hoogtepunt daarvan was echt het stuk reisbeleving, door die oneindige bossen. Elk bos is weer anders, daar kan ik zo van genieten."

"Met de allereerste camper werden we vaak aangehouden door de politie omdat ze dachten dat we drugs-hippies waren."

Rijden met een camper is niet niks, leverde dat weleens enge situaties op?

"Met de allereerste camper, waarmee we naar Portugal reisden, werden we vaak aangehouden door de politie omdat ze dachten dat we drugs-hippies waren. Dat was een vrij gekke situatie, maar nooit wat gevonden natuurlijk. En wanneer we de bergen op reden, dan zag je de warmtewijzer steeds hoger gaan. We hadden ook geen airco, dus dat was wel zweten. Dan moesten we af en toe echt even aan de kant, om de motor af te laten koelen."

"Met deze camper hebben we gelukkig nog geen enge situaties gehad. Al vind ik met 3.500 kilo van een berg af, remmend op de motor, altijd wel even spannend."

De afgelopen zes weken heb je flink wat afgetoerd met de camper. Waar ben je allemaal geweest?

"Op veel verschillende plekken. De eerste week ben ik met mijn dochter in Nederland gebleven en de tweede week ben ik met een vriend naar Noord-Frankrijk geweest. De derde week ging ik met mijn ouders en dochter naar Zweden. Daarna zijn we een week op Ameland geweest. Na die reis had ik nog wat dagen over en ben ik naar Zwitserland geweest. Al met al was het echt super genieten, ik voel me tijdens zo'n reis echt helemaal thuis. Ik heb alles bij de hand, er staat een koud drankje uit de koelkast en ervaar écht het gevoel van vrijheid. En dat je helemaal niks hoeft in en uit te pakken, is zo fijn."

Naast dat je graag met je eigen camper toert, verbouw je ook oldtimer caravans. Is het dan niet verleidelijk – na zoveel werk – om ‘m zelf te houden?

"Ja dat heb ik zeker weleens gehad. En bij anderen dacht ik juist weer: 'Oh, ik ben zo blij dat ie weg is.' Niet omdat het dan niet mooi was geworden, maar soms heb je gewoon een haat-liefde verhouding met caravans. Maar er zitten inderdaad ook een paar bij waarvan ik dacht: 'Oh shit, kan ik die niet houden?' Maar ja, dan verdien ik ook geen geld."

Als je iets mag veranderen aan je eigen camper, wat mis je dan nog?

"Mijn grootste wens is om de buitenkant nog meer te pimpen. Ik zou de buitenkant nog willen laten wrappen, zodat het een nog mooier geheel wordt. En zodat de sfeer die je binnen hebt, ook aan de buitenkant te zien is. Dus mocht iemand een leuk ontwerp willen maken?!" 

"Daarnaast zou ik nog een nieuw luifeldoek willen en de badkamer willen pimpen. En af en toe denk ik: 'Wil ik niet een keer een andere kopen?' Maar deze is zo leuk en lief..."

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
ZomertourCampersKamperen