RTL Zomertoer

Vanessa heeft 7 oldtimer campers: 'Het is een uit de hand gelopen hobby'

Door Emma van Wichen··Aangepast:
Vanessa heeft 7 oldtimer campers: 'Het is een uit de hand gelopen hobby'
RTL

Dat 'camperen' een geliefde hobby is mag duidelijk zijn. Maar dat het zo uit de hand kan lopen waardoor je zeven campers in de loods hebt staan, is een ander verhaal. Het is het verhaal van Vanessa. Die naast haar werk als organisator van Ibiza-markten, het opknappen van oldtimer campers als hobby heeft. Alstaan de campers niet lang meer in de loods, want Vanessa gaat emigreren naar Spanje: "Een deel gaat mee en een deel verkoop ik."

We spraken Vanessa over haar avontuurlijke plannen in Spanje, haar campers en haar favoriete oldtimer: de Volkswagen LT35 uit 1979. 

Je komt niet zomaar aan zeven campers. Hoe is die liefde zo ontstaan?

"Het is denk ik begonnen toen ik op zoek was naar een fijne vakantie met mijn dochter, zo'n 15 jaar geleden. Ze was toen nog jong en ik houd niet zo van drukte, en ik was op zoek naar een leuk avontuur. Uiteindelijk kocht ik een caravan, die hebben we twee jaar gehad. Maar een camper leek mij toch avontuurlijker, daarom ben ik overgestapt. Een camper trekt mij ook veel meer, het is praktisch, je hebt meer bewegingsvrijheid en je kan op veel mooiere plekken staan dan met een caravan. Zo is het balletje gaan rollen..." 

Judith voelt zich nergens zo vrij als in haar camper: 'Ik slaap hier beter dan thuis'
Lees ook

Judith voelt zich nergens zo vrij als in haar camper: 'Ik slaap hier beter dan thuis'

De eerste grote camper van Vanessa: Mercedes Benz 608
De eerste grote camper van Vanessa: Mercedes Benz 608
Een flinke opknapbeurt.
Een flinke opknapbeurt.

De camper beviel dus wel heel goed?

"Ja, onwijs. Ik kwam er pas later achter dat ik hier ook mijn geld mee kon verdienen. Vanaf 2014 ben ik begonnen met het pimpen van campers. Dan kocht ik een oude camper, knapte 'm helemaal op en verkocht het weer. Vervolgens kocht ik een nieuwere of een betere, daarmee deed ik hetzelfde en zo ging dat door."

"Ondertussen staan er zeven camperbusjes in mijn loods. Het grootste gedeelte staat al klaar om verkocht te worden. Maar ik weet nog niet of ik ze op korte termijn al ga verkopen. Het is fijn om ze als investering achter de hand te hebben. Het plan is namelijk om te emigreren naar Spanje. Ik werk voor mezelf, dus ik ben altijd bezig met het verzinnen van manieren om rond te komen en spaargeld hebben. Maar het pimpen van campers is wel een uit de hand gelopen hobby. Mijn 'hoofd-inkomen' komt voort uit het organiseren van Ibiza-martken in Nederland. Maar zodra ik tijd heb en geen markten draai, ben ik bezig met de campers."

Heb je een favoriete camperbus?

"Een paar jaar geleden zag ik de Volkswagen LT35 uit 1979 op Marktplaats en dat was liefde op het eerste gezicht. Dus ik had meteen contact opgenomen. Bij het bezichtigen heb ik ‘m op standaard dingen gecheckt: 'Heeft het geen lekkende motorkap?', 'Hoe staat het met vocht?' Ik heb er een rondje in gereden en heb de camper die dag meteen meegenomen."

"Het nadeel van deze bus is dat het geen handig vervoersmiddel is, zeker niet in het buitenland. Als ik een berg op moet, is het best gevaarlijk en gaat hij maximaal met 20 kilometer per uur steil omhoog. Maar verkopen? Absoluut niet! Hij staat nu bij mij thuis in Nederland, totdat ik een huis heb gekocht in Spanje. Daarna zal hij daar staan en kunnen vrienden of familie erin slapen. Als ik daar wil toeren, doe ik dat met een nieuwere camper. Dat is een stuk veiliger. Maar de liefde voor oude campers zal altijd blijven."

Je hebt dus momenteel zeven campers staan: Hebben ze allemaal iets gemeen? 

"Het zijn allemaal aparte campers. Eigenlijk is er maar één vrij standaard: dat is een degelijke maar vooral makkelijke camper. De rest is allemaal apart: ik heb een Amerikaanse camper, nog een andere LT en ik heb nog een oud Volkswagen-busje. De liefde voor oldtimers blijft, dat zit erin. Mijn dochter heeft overigens hetzelfde 'virus' te pakken. Zij is nu bezig met het opknappen van een caravan."

De Volkswagen LT35 uit 1979
De Volkswagen LT35 uit 1979

De Volkswagen LT heeft weleens in de fik gestaan tijdens het rijden.

Wat zijn de meest bijzondere plekken die je tijdens je vakantie met de camper hebt gezien? 

"België, Frankrijk, Kroatië, Denemarken, Zweden, Spanje... Eigenlijk vind ik alle bestemmingen bijzonder. Ik probeer altijd de mooiste plekken op te zoeken, inclusief mooi uitzicht. Denk aan kliffen, op stranden, aan het water. Ik heb in Spanje zelfs een keer bij flamingo’s gestaan. Dan word je dus wakker met flamingo’s als uitzicht." 

Hebben jullie weleens pech onderweg gehad? 

"Zeker, bij oldtimers ontkom je daar vaak niet aan. Zo was de koelventilator een keer afgebroken van de Volkswagen LT. Dan koelt ie niet meer en wordt het superwarm. Vervolgens strand je op een random plek waar je te lang moet wachten tot het nieuwe onderdeel is geleverd en kan je gewoon niet verder. In dat geval probeer je dingen te improviseren. En als het onderdeel dan eenmaal binnenkomt, moet je eigenlijk weer terug naar Nederland. Je moet er echt rekening mee houden dat dat kan gebeuren. 'Jammer dan', denk ik dan. Maar komt de volgende keer wel weer."

"Een andere keer heb ik tijdens het rijden in de fik gestaan met de Volkswagen LT. De uitlaat stond te dicht bij de houten opbergbak aan de onderkant. Al die mensen toeteren joh. Maar ik zag niks, want alles gebeurde aan de achterkant. Toen ik richting het benzinestation reed, zag ik dat de achterkant in de fik stond. De tenten in de bak waren verbrand en ik heb alles weg moeten gooien. Na het blussen ben ik er wel verder mee gaan rijden. De brand had een groot gat gecreëerd, waardoor de camper veel koeling kreeg. Dus doorrijden naar Nederland lukte wel."

Onderweg met de Volkswagen LT35: van Spanje tot Ibiza-markt
Onderweg met de Volkswagen LT35: van Spanje tot Ibiza-markt

We kunnen helaas geen kijkje nemen in de camper, want je bent momenteel met je camper in Spanje. Waarom ben je daar nu?

"Ik ben nu op zoek naar een huis in Spanje, waar ik in eerste instantie ál m’n campers wilde neerzetten. Mijn eerste plan was om een festivalterrein te creëren op eigen grond: mijn campers neerzetten waar mensen kunnen overnachten, met tippi-tenten voor kinderen en leuke evenementen. Maar in de regio waar ik me wil vestigen, tussen Alicante en Valencia, is het lastig met campers en caravans. Dus mij werd helaas geadviseerd om het niet te doen. Daarom heb ik een plan B."

"Mijn fulltime-job in Nederland is het organiseren van Ibiza-markten, die zijn een groot succes. En mij viel op dat in deze regio in Spanje maar weinig markten zijn. Daarom ga ik nu proberen een vergunning te krijgen om markten te organiseren op eigen grond. Daarbij moet je vooral denken aan kleding, sieraden, slippers, eten en drinken, allemaal Ibiza gerelateerd. Uiteindelijk is het mijn wens om met de markt op meer plaatsen door Spanje te trekken. Maar mijn Volkswagen LT mag ik natuurlijk niet achterlaten. Die wordt ingezet als verblijf voor vrienden of gasten. Als een fijn mini-huis."

Hoe is het om daar nu te zijn?

"Ik heb tot nu toe hele mooie plekken gezien met prachtig uitzicht. Deze week heb ik ook nog andere huizen bezichtigen en binnenkort hoop ik de knoop door te hakken. En tussen de bezichtigingen door, snorkel ik, wandel ik met de hond en bezoek veel mooie baaitjes. Ik eet hier heerlijk en ontdek allemaal nieuwe, mooie bestemmingen."

"Volgende week keer ik weer terug naar huis. Maar ik vind het ook wel eng: loskomen van het vertrouwde Nederland en je huis inclusief al je spullen verkopen. En geen basis hebben in Nederland. Hoewel dat juist is wat ik wil, is het natuurlijk wel gek. Ik moet hier een heel nieuw leven opbouwen."

Met de oude Mercedes Benz in Spanje
Met de oude Mercedes Benz in Spanje
De binnenkant van de opgeknapte Volkswagen LT35
De binnenkant van de opgeknapte Volkswagen LT35

Als je iets mag verbouwen in of aan de Volkswagen LT35, wat mis je nog of zou je nog willen?

"Daar zou ik nog een functionele keuken in willen maken. Zodat wanneer het slecht weer is, je daar gewoon kunt koken. Maar dat komt wel als hij in Spanje staat. Dan vervang ik ook meteen het bed, want degene die ik zelf in campers plaats liggen een stuk lekkerder dan de originele bedden. En om het dan helemaal leuk te maken, als die eenmaal in Spanje staat, bouw ik er een overkapping aan. Zodat de gasten hun eigen tiny house hebben met een tuintje."

En wat is je eerstvolgende plan?

"Als het is gelukt een huis te kopen in Spanje, inclusief veel grond voor de toekomstige markten zal ik de komende drie jaar vooral nog pendelen tussen Nederland en Spanje. Ook omdat ik in de zomer veel markten draai in Nederland. Dan heb ik ook drie jaar de tijd om alle vergunningen rond te krijgen. En daarna ga ik echt helemaal over. Heel erg spannend, maar ik heb er zoveel zin in. Ik ben hier echt aan toe."

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
CampersKamperenVakantieZomertour