Geschreven en ongeschreven regels

Hoe zit dat eigenlijk? Tot zo laat mag je klussen in huis

Door Emma van Wichen··Aangepast:
Hoe zit dat eigenlijk? Tot zo laat mag je klussen in huis
RTL

Of je nu een grote verbouwing thuis hebt of alleen met je schuurmachine te werk gaat, het gaat vrijwel altijd gepaard met kabaal. En dat kan flink wat geluidsoverlast veroorzaken. Maar wat zijn precies de geschreven én ongeschreven regels omtrent geluidsoverlast bij verbouwen en klussen? We zochten het voor je uit.

Kluskwesties

Als je zoekt naar een specifieke regelgeving over klussen in Nederland, kom je via de Rijksoverheid niet heel ver. Er bestaan namelijk geen landelijke geluidsnormen voor klussen in huis of buitenshuis. Alle regels die te maken hebben met geluidsoverlast, worden immers lokaal bepaald. Dus welke regels er precies gelden, ligt aan de gemeente waar je woont of verbouwt. 
 

In deze gevallen krijg je een flinke boete als je je auto op straat (of de oprit) wast
Lees ook

In deze gevallen krijg je een flinke boete als je je auto op straat (of de oprit) wast

Kan per gemeente verschillen

Daarom hebben we bij verschillende gemeentes bekeken welke regels er precies gelden. Hieruit blijkt dat voor grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag  zoal dezelfde geluidsvoorschriften gelden. En dat houdt het volgende in:

  • Op werkdagen mag je de sloophamer vanaf 07.00 uur oppikken en harde geluiden maken tot 19.00 uur in de avond
  • Op zaterdag kan je wat langer uitslapen: dan wordt van 09.00 uur tot 17.00 uur gehanteerd. 
  • Op zondag en feestdagen is de klusdag nog wat korter: dan mag je van 13.00 uur tot 17.00 aan de slag.

Daarnaast bestaan er 'algemene geluidsnormen', wat betekent dat er tussen 19.00 en 07.00 een maximaal piekniveau is afgesproken. Tussen deze tijdstippen geldt een piekniveau van 65 dB: te vergelijken met een normaal gesprek. 70 decibel is te vergelijken met het geluid van de wasmachine.

Ongeschreven regels

Alle 'regels' die we hierboven benoemden zijn natuurlijk geen harde regels. Het allerbelangrijkste is dat je deze kluskwesties altijd overlegt met je buren. Dus, praat hen bij over je plannen en maak afspraken over de werkuren. Heb je goed contact met de buren, ga dan vooral even langs met wat lekkers of neem een bosje bloemen mee. Heb je minder goed contact, kun je ook altijd wat briefjes door de brievenbus doen. 

Check alles extra

In sommige gevallen, zoals bij gemeente Amsterdam, heb je bij het klussen altijd een omgevingsvergunning nodig. Of je nu kleine werkzaamheden verricht zoals de schutting, terrasverwarming, kozijnen schuren of het dakterras, of juist bezig bent met een grote verbouwing. Daarnaast zou het kunnen zijn dat je een melding moet doen óf een andere vergunning moet aanvragen. Wat je precies nodig hebt bij de klus die jij doet, bekijk je op de vergunningscheck

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
KlussenVerbouwen