Hoe zit dat?

Van glas weggooien tot muziek afspelen: tot hoe laat mag je eigenlijk herrie maken?

Door Marjolein Sintenie··Aangepast:
© Richard Villalonundefined undefined - iStockVan glas weggooien tot muziek afspelen: tot hoe laat mag je eigenlijk herrie maken?
RTL

Iedereen heeft verschillende opvattingen over wanneer je van geluidsoverlast kunt spreken en ook ieders biologische ritme is weer anders. Daarom kan er nog weleens verontwaardigd gereageerd worden: ‘Waarom zou je nou nog zó laat de glasbak gebruiken?’. Of ‘moet die klusherrie echt al zo vroeg beginnen?’. Daarom zochten we uit wat de geschreven én ongeschreven regels zijn omtrent geluidsoverlast in en rondom huis.

1. Glasbak gebruiken 

Eentje die in de categorie ‘onbedoeld geluidsoverlast valt’ is het gebruiken van de glasbak. Kwestie van ‘moet toch gebeuren’, al is het wel zo netjes om hierbij rekening te houden met het tijdstip dat je je glas weggooit. Welke tijden je hierbij moet hanteren kan per gemeente verschillen, maar doorgaans kun je uitgaan van 07:00 uur tot 21:00 uur. Al zijn er dus altijd uitzonderingen. Zo mag je in Den Haag maar tot 20:00 uur je glas weggooien, terwijl ze in Arnhem een stuk milder zijn. Hier mag je zelfs tot 22:00 uur je glas lozen in de glasbak. 

Hoe dan ook is het handig om bij twijfel van tevoren even te checken welke tijden jouw gemeente aanhoudt. Op de glasbak zelf zit meestal een sticker met de gehanteerde tijden, maar op de website van je gemeente zou het ook te vinden moeten zijn. 

6 soorten glas die níét in de glasbak mogen
Lees ook

6 soorten glas die níét in de glasbak mogen

2. Ondergrondse container gebruiken

Hoewel het een stuk minder herrie maakt dan een glasbak, gelden er ook voor andere ondergrondse afvalcontainers gebruiksregels. Ook deze tijden lopen behoorlijk uiteen per gemeente. Zo word je in de regio Gooi en Vechtstreek verzocht de container alleen tussen 07:30 uur en 22:00 uur te gebruiken, terwijl ze in Voorne aan Zee veel strikter zijn met hun tijdsvak van 08:00 uur tot 21:00 uur. In sommige gemeenten, zoals in Dronten, lossen ze het op door de container gewoon te sluiten tussen 23:00 uur en 07:00 uur. 

Hoe zit dat dan met een eigen afvalcontainer?

Grappig genoeg zijn er voor eigen afvalcontainers gebruiksregels opgesteld die haaks staan op de anti-overlastregels van de ondergrondse containers. Het wekelijks wegzetten van de container kan immers ook voor een hoop overlast zorgen, maar toch mag je dit vooral niet overdag doen. Sterker nog, je mag ze de avond van tevoren in principe pas ná 22:00 uur aan de weg zetten, en op de ophaaldag uiterlijk vóór 07:30 uur. Kortom, je moet sowieso herrie maken op een tijdstip dat er veel mensen liggen te slapen. Ben je hier stiekem toch te vroeg of te laat mee, of laat je ‘m de volgende dag tot na 19:00 uur aan de weg staan, dan kun je zelfs een boete riskeren

3. Overlast door muziek of luidruchtige buren 

In de Nederlandse wetgeving gelden er regels voor geluidsoverlast die met name in de avonduren extra strikt zijn. De maximale decibelwaarden die gedurende de dag binnen en buiten toegestaan zijn: 

  • Overdag (07:00 uur tot 18:00 uur): maximaal 50 dB(A) binnen en 70 dB(A) buiten.
  • Avond (18:00 uur tot 23:00 uur): maximaal 45 dB(A) binnen en 65 dB(A) buiten.
  • Nacht (23.00 uur tot 07.00 uur): maximaal 40 dB(A) binnen en 60 dB(A) buiten. 

Goed om te weten: 65 dB is te vergelijken met een normaal gesprek, en 70 dB is te vergelijken met het geluid van een draaiende wasmachine. 

4. Klussen 

Ook voor geluidsoverlast door klus- of bouwwerkzaamheden in huis of buitenshuis bestaan er landelijk geen geluidsnormen. Alle regels die te maken hebben met geluidsoverlast, worden lokaal bepaald. Dus welke regels er precies gelden, ligt aan de gemeente waar je woont of verbouwt. Bij de meeste gemeenten kun je er vanuit gaan dat je op werkdagen van 07:00 uur tot 19:00 uur mag klussen. In het weekend zijn de regels echter nog wat strenger. Hoe dat zit lees je hier

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
Geluidshinder