RTL Wonen

6 soorten glas die níét in de glasbak mogen

·Aangepast:
© iStock6 soorten glas die níét in de glasbak mogen
RTL

Glas is glas, zou je denken. Maar lang niet al het glas mag zomaar in de glasbak. Wijnflessen en glazen appelmoespotjes? Uiteraard! Maar hoe zit dat met gebroken drinkglazen, vazen of andere voorwerpen die van glas zijn gemaakt? Daar zitten blijkbaar nogal wat regels aan vast. We zetten op een rij welk glas wel en welk glas niet in de glasbak mag.

Maar voordat we benoemen wat er allemaal níét in de glasbak mag, eerst nog even op een rijtje waar de glasbak dan wél voor is bedoeld: 

Dit mag je wél in de glasbak gooien 

De openbare glasbak – dus niet die bij de gemeentelijke milieustraat, maar de glasbak op straat of bij de plaatselijke supermarkt – is enkel en alleen bedoeld voor verpakkingsglas. Oftewel glazen potten en flessen waar bijvoorbeeld eten of drinken in heeft gezeten, maar ook glazen potjes en flesjes waar crèmes, parfum of medicijnen in heeft gezeten. 

Wel of niet schoonmaken?

Misschien zit het wel in je systeem om al die flessen en potten eerst schoon te spoelen of zelfs af te wassen voor je ze in de glasbak gooit. Begrijpelijk, anders kan het namelijk nogal gaan ruiken en plakken. Maar toch hoeft dit niet volgens Milieu Centraal. Simpelweg omdat thuis afwassen meer energie kost dan wanneer dat in de glasfabriek gebeurt. Het is dus milieuvriendelijker om de potten en flessen gewoon vies in de glasbak te gooien. ‘Schoonschrapen is welkom, omspoelen of afwassen is niet nodig’, aldus Milieu Centraal. 

Doppen en deksels 

Metalen doppen en deksels kun je gewoon op de pot of fles laten zitten als je het glas in de glasbak gooit. Het recyclingbedrijf vist deze er naderhand gemakkelijk uit met een grote magneet én het levert hen ook nog geld op. Plastic deksels en doppen kun je wel beter in de aparte pmd-bak (plastic, metaal en drankkartons) gooien. 

In welke afvalbak hoort het melkpak? We leggen de grootste twijfelgevallen uit
Lees ook

In welke afvalbak hoort het melkpak? We leggen de grootste twijfelgevallen uit

Deze 6 glassoorten mogen NIET in de glasbak 

1. Drinkglazen: deze worden vaak van hittebestendig glas of kristal gemaakt, wat het recyclingproces kan verstoren. Hittebestendig glas is namelijk gemaakt van gehard glas, wat een ander smeltpunt heeft dan verpakkingsglas. Kristal heeft daarentegen weer een andere samenstelling dan ‘gewoon’ glas, wat ook niet ten goede komt bij het recyclen. Omdat je met het blote oog nauwelijks verschil ziet tussen deze glassoorten is er voor het gemak bepaald dat geen enkel soort drinkglas thuishoort in de glasbak. 

2. Glazen schalen: Ook glazen schalen kunnen van hittebestendig glas of ‘gewoon’ glas gemaakt worden, waardoor je wederom het verschil niet makkelijk kunt zien wanneer alles op één grote hoop ligt. Daarom is er ook in dit geval besloten dat alle glazen schalen bij het restafval horen in plaats van in de glasbak. 

Wat er gebeurt als je hittebestendig glas wél in de glasbak gooit? Dan kan het gebeuren dat dit niet smelt tijdens het recyclingsproces en dat er nieuw glas ontstaat van slechte kwaliteit.

3. Glazen vazen en sierflessen: Omdat ook glazen vazen en sierflessen gemaakt kunnen worden van verschillende soorten glas en dit niet met het blote oog te zien is, is er besloten dat deze per definitie niet thuishoren in de glasbak. 

4. Vlakglas: Ook vlakglas – oftewel vensterglas, spiegelglas en het glas van bijvoorbeeld fotolijsten – hoort niet thuis in de glasbak. Ten eerste past dit vaak niet in de kleine gaten van de glasbak, maar belangrijker nog: vlakglas heeft een andere samenstelling dan verpakkingsglas. Al het vlakglas kun je inleveren bij de milieustraat (het gemeentelijke afvalbrengstation) of bij de glashandel. 

5. Kristalglas: We noemden het eerder al bij de drinkglazen, maar eigenlijk mag al je kristalwerk – drinkglazen of beeldjes – niet in de glasbak. In kristal zit namelijk loodoxide (lood), wat niet in nieuw gerecycled glas terecht mag komen. 

6. Opaalglas (wit, niet doorzichtig glas): Omdat dit glas fluor bevat moet dit bij het restafval, anders komt er bij de productie van nieuw glas fluor in de afvalgassen. 

Kijk voor meer informatie over het weggooien en recyclen van glas op de website van Milieu Centraal

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
Recycling