Klushuis gekocht: zo maak je een stappenplan en bepaal je de juiste volgorde
Wanneer je een huis hebt gekocht dat nog niet helemaal (of nog helemaal niet) aan jouw wensen en eisen voldoet, volgt meestal een verbouwing. Zeker als je een zogenoemd 'klushuis' hebt gekocht staat je een groot project te wachten. Of je dit nu grotendeels zelf uitvoert of uitbesteedt, het is altijd belangrijk om helder te hebben waar je van tevoren rekening mee moet houden. Wij helpen je op weg om een stapje dichter bij je droomhuis te komen.
Aan een verbouwing kun je niet klakkeloos beginnen. Er moet structuur in zitten wil je je verbouwing vlekkeloos laten verlopen. Zo moet je denken aan je wensen, je budget, of je een aannemer wil inhuren en of je nog eventuele vergunningen nodig hebt.
Oriëntatie
Allereerst is het belangrijk om een aantal dingen op een rij te zetten. Denk hierbij aan de huidige stand van zaken, je budget, je wensen, of je vergunningen nodig hebt en of je een aannemer wilt inhuren of niet. Het is dus van belang om eerst een goed plan van aanpak te maken om straks veel tijd en geld te besparen.
Ook volgens Vereniging Eigen Huis is het noodzaak om eerst goed na te denken over een duidelijk budget en de stand van zaken. Heb je genoeg spaargeld of heb je een financiering nodig en kom je daarvoor in aanmerking? Kijk hierbij ook goed naar waar je prioriteiten liggen zodat het belangrijkste verbouwd kan worden als de offerte hoger uitpakt dan er in eerste instantie wordt gedacht. Om dit budget in te schatten is het handig om een bouwkundig rapport te laten opstellen en na te denken over zaken als: toekomstige wensen, indeling, stijl en functionele verbeteringen.
Mag het wel?
Daarnaast is het goed om te kijken of er eventuele vergunningen nodig zijn voor je verbouwingsplannen. Zo kan het zijn dat je voor een dakkapel, overkapping of het vervangen van een kozijn een vergunning aan moet vragen of dat je een meldingsplicht hebt. Check dit altijd eerst even bij je gemeente voordat je ergens aan begint.
Aannemer of zelf aan de slag
Bij de oriëntatie moet je ook kijken naar hoe je het gaat verbouwen. Laat je dit door een aannemer doen of ga je zelf aan de slag? Een aannemer wordt vaker ingezet bij grotere verbouwingen. Zo zorgt hij voor de coördinatie en is verantwoordelijk voor de hele verbouwing. Dit kan handig zijn, maar brengt ook risico’s met zich mee. Volgens de Consumentenbond is het dan ook belangrijk om minimaal drie offertes op te vragen en om na te gaan of de aannemer ingeschreven staat bij een keurmerk.
Stappenplan als je zelf aan de slag gaat
Als je besluit zelf aan de slag te gaan zijn er veel dingen waar je aan moet denken. Zo moet je niet in je enthousiasme de vloer al gaan leggen als de stukadoor er nog in moet, dat wordt namelijk niet op prijs gesteld door de stukadoor en je nieuwe vloeren. Volg daarom daarom het liefst dit stappenplan voor de juiste volgorde:
- Oriëntatie, budget, vergunningen
- Hak- sloop en breekwerk
- Elektra, water, gas en licht
- Opbouw wanden, plafonds en vloeren
- Plaatsen keuken, bad en/of douche
- Stucwerk
- Schilderen of behangen van wanden en/of plafonds
- Inleggen van vloeren
- Vloertegels of wandtegels
- Plaatsen van kranen, kozijnen, ramen, deuren etc.
- Laatste afwerkingen (schilderen, inrichting etc.)
Als je deze stappen aanhoudt loop je het minste risico voor extra kosten te maken. Let er wel op dat elk huis andere gebreken heeft. Hierdoor kan het zijn dat er juist extra stappen nodig zijn of minder.