Puppyliefde maakt blind

Zo herken je illegale broodfokkers en hun puppyfabrieken

Door Marjolein Sintenie··Aangepast:
© iStock - vovashevchukZo herken je illegale broodfokkers en hun puppyfabrieken
RTL

Ga je online op zoek naar een puppy, dan zie je al gauw door de bomen het bos niet meer. Helaas zijn er een hoop illegale broodfokkers die roet in het eten gooien en jonge honden vaak per direct voor een aantrekkelijke prijs aanbieden. Omdat hier in de praktijk vaak veel dierenleed en gezondheidsklachten achter schuil gaan, vertellen we je waar je alert op moet zijn en hoe je voor een goede fokker kiest.

Als je op zoek gaat naar een nieuwe puppy, kun je al gauw verblind raken door de schattige koppies en ultrazachte vachtjes. Daarnaast lopen de prijzen die er voor gevraagd worden enorm uiteen en is het niet heel gek dat je enthousiast kan worden voor een scherp geprijsd aanbod. Toch is dat een van de signalen dat je moet opletten voor illegale broodfokkers. Het lijkt alsof je goedkoper uit bent bij deze verkopers, maar uiteindelijk kan de keuze voor deze honden je duur komen te staan wat betreft medische tegenvallers. We zetten met tips van Verhuisdieren en de Koninklijke Hondenbescherming op een rij waar je alert op moet zijn bij het aanschaffen van een puppy en hoe je illegale (en legale) broodfokkers kunt herkennen. 

Het verschil tussen een erkende en illegale broodfokker

Allereerst is het goed om te weten dat er een wezenlijk verschil is tussen erkende – oftewel legale – broodfokkers en illegale broodfokkers. Een erkende broodfokker is volgens Verhuisdieren aangesloten bij de Raad van Beheer, een overkoepelende organisatie voor fokkers, en fokt op verantwoorde wijze pups. De fokker verdient dus wel zijn geld met het fokken van dieren, maar houdt zich gewoon aan de regels. Deze honden zijn in het bezit van een officiële stamboom en zijn vaak ook flink aan de prijs. Denk hierbij zeker aan €800 of meer. Zo’n stamboom betekent echter niet dat de dieren per definitie geen erfelijke ziektes kunnen hebben, iets wat vaak ontstaat door een te kleine poel van ouderdieren. 

Waarom pups zo graag bijten en hoe je het afleert
Lees ook

Waarom pups zo graag bijten en hoe je het afleert

Een goede, erkende broodfokker hoort in ieder geval aan de volgende eisen te voldoen: 

  • De fokker is open over mogelijke aandoeningen en kan je alle gezondheidsinformatie geven. Zowel van de pups als van de (voor)ouders van de honden. 
  • De fokker kan altijd de ouderparen aan je voorstellen
  • Er wordt verantwoord gefokt, wat inhoudt dat de teefjes niet meer dan drie nestjes krijgt. 
  • De pups groeien op in een huiselijke situatie
  • Je bent welkom om het nest meerdere keren te bezoeken
  • De fokker vraagt de toekomstige baasjes het hemd van het lijf, aangezien ze graag zeker willen weten dat de hond op een goede plek terechtkomt. 
  • Meestal werken ze met een wachtlijst en hebben ze de pups niet standaard ‘op voorraad’ en direct beschikbaar. 
  • Hebben ze wel een pups die direct beschikbaar is, dan hebben ze alsnog maar maximaal één nest tegelijkertijd
  • De fokker zorgt ervoor dat de pups gechipt en geregistreerd zijn als de pup kan worden opgehaald. Ook krijg je dan een hondenpaspoort mee. 
  • De pups kunnen op z’n vroegst worden opgehaald als ze 7 weken oud zijn. 
  • De pups hebben schone oogjes, oren en billen
  • De fokker werkt vaak met een contract
© iStock - Mehmet Hilmi Barcin

Illegale broodfokkers 

Voldoet de fokker niet aan de bovenstaande eisen, dan kan het zomaar zijn dat je te maken hebt met een illegale broodfokkerij, ook wel ‘puppyfabrieken’ genoemd. Volgens Verhuisdieren dienen de moederhonden hier als pure fokmachines die in hokken worden gehouden en vaak geen daglicht zien. Qua uiterlijke kenmerken hebben de pups de looks van mooie rashonden, maar dat zijn ze meestal niet. Het zijn dan eigenlijk lookalikes.

Maar los van het feit dat het geen zuivere rassen zijn, komt er ook veel dierenleed bij kijken. Iets wat ook op de lange termijn gevolgen heeft voor de gezondheid van de hond. De kans is zeer aanwezig dat je een zieke hond in huis haalt, met hoge dierenartsrekeningen tot gevolg. 

Dit komt met name door de vaak grote hoeveelheid dieren die de fokker houdt, waardoor het lastig is om alle dieren goed te verzorgen. De Hondenbescherming schrijft dat hierdoor vaak problemen met de vacht of het gebit ontstaan. Daarnaast is het vaak ook bijzonder lastig om de pups goed te socialiseren, ze mee op stap te nemen en onder de mensen te brengen. 

Zo herken je een illegale broodfokker

Merk je de volgende signalen op, dan zouden de alarmbellen af moeten gaan en moet je extra alert zijn: 

  • Wanneer de fokker de hond wil komen brengen. Doe dit vooral niet, maar ga zelf bij de fokker langs om de hond te bekijken en op te halen. Zo kun je zien waar het dier is opgegroeid. 
    Tip: zie je een schuur op het terrein, vraag dan of je daar mag kijken. De kans is groot dat daar nog meer honden in zitten. 
  • Wanneer de moederhond niet aanwezig is. Verhuisdieren adviseert om in dat geval rechtsomkeert te gaan, omdat de moederhond altijd aanwezig hoort te zijn bij een goede fokker. En als er wel een volwassen teefje bij is, kijk dan ook of je de tepels ziet om te controleren of dit wel echt een moederhond is. Er zijn genoeg broodfokkers die een willekeurig teefje bij de pups zetten om te doen lijken alsof dit de moederhond is. 
  • Wanneer de hond geen stamboom heeft, moet je ook alert zijn. Zeker wanneer je denkt een raspup te kopen wil je daar wel een stamboom van zien. Hoewel er fokkers zijn die er – soms om gegronde redenen – bewust voor kiezen zich niet aan te sluiten bij de Raad van Beheer, is het goed om hier evengoed flink naar door te vragen. Transparantie is hierbij een vereiste. 
  • Wanneer de fokker meerdere puppy’s aanbiedt, vaak van meerdere verschillende rassen. 
  • Wanneer de puppy's wegkruipen bij jouw bezoek en een angstige indruk maken. In dat geval kan dit erop duiden dat ze niet in een huiselijke en sociale omgeving zijn opgegroeid, maar bijvoorbeeld in een schuur waar meerdere nesten worden gehouden. 
  • Wanneer de puppy’s er onverzorgd uitzien. Denk daarbij aan vieze oogjes, oren, vacht en billen. 
  • Wanneer de pup aantrekkelijk is geprijsd én direct verkrijgbaar. Zeker op verkoopplatforms als Marktplaats worden er volop rashondenpups aangeboden die direct beschikbaar zijn. Gezien de grote vraag naar gezonde honden is dit een verdacht signaal. Een goede fokker heeft vrijwel altijd een wachtlijst, al zijn er uiteraard ook altijd uitzonderingen. Daarom is het belangrijk om altijd naar het totaalplaatje van alle bovengenoemde signalen te kijken. 
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
HondDierenDierenwelzijnHuisdieren