RTL Wonen

Zoveel kost één droogbeurt en zó bespaar je energie op je droger

Door Nieke Kuperus··Aangepast:
Zoveel kost één droogbeurt en zó bespaar je energie op je droger
RTL

Op de veranderende energieprijzen hebben we helaas geen grip, maar op het verbruik tot op zekere hoogte wel. Door korter te douchen, de verwarming wat lager te zetten en minder gebruik te maken van de droger bespaar je al een hoop. Maar hoeveel kun je nu specifiek op de droger besparen en wat kost nou eigenlijk één droogbeurt? We zetten het op een rij:

Wat kost één droogbeurt?

Het drogen van je was met een droger is super verleidelijk. Het is makkelijk en snel, het verwijdert de meeste kreukels, het maakt je handdoeken zacht én het geeft geen overvolle kamer waar de was te drogen hangt. Maar... om te kunnen drogen is er ook veel energie en warmte nodig wat zorgt voor de nodige kosten. Op het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) is te lezen dat één droogbeurt ongeveer €1,53 kost (berekening juli 2024).  

De goedkoopste manier om je was te drogen.
De goedkoopste manier om je was te drogen.

Tip 1: was ophangen

De belangrijkste – en meest voor de hand liggende tip – is natuurlijk het ophangen van je was. Met mooi weer is het zelfs bijna net zo snel droog als wanneer je het in de droger zou stoppen. Maar ook in huis kun je je wasgoed natuurlijk aan een wasrek of een waslijn ophangen. Dit duurt wel een paar uur langer, maar het is nét zo goedkoop (lees: gratis!). 

Tip 2: energiezuinige droger

Maak gebruik van een droger die energiezuinig is (A++). Ze zijn net wat duurder in aanschaf, maar ze besparen je uiteindelijk veel geld. Dit komt omdat de verbruikskosten van de droger veel lager zijn.

Tip 3: volle droogtrommel 

Zorg ervoor dat je droogtrommel goed gevuld is in plaats van halfvol. Spaar je natte was op en droog het allemaal gelijktijdig in een droogbeurt. De consumentenbond schrijft dat twee keer met een halfvolle trommel drogen 30 tot 45 cent meer kost dan één volle trommel. 

Tip 4: haal de was er meteen uit 

Als de droger klaar is haal de was dan gelijk uit de trommel. De droger gaat na het drogen automatisch in de antikreukstand of stand-by-stand. Als je de was er gelijk uit haalt en de droger afsluit voorkom je hier overbodig energieverbruik. Maak ook gelijk het pluizenfilter en de deur schoon na elke droogbeurt. Als de filters vol zitten verbruikt de droger meer energie om je was droog te krijgen.

Tip 5: voeg één droge handdoek toe 

Goed, het is natuurlijk het goedkoopst om de droger helemaal niet te gebruiken, maar soms wil je misschien toch een uitzondering maken. En als dat het geval is, is het natuurlijk wel fijn als 'ie zo snel mogelijk klaar is. Een simpele truc om ervoor te zorgen dat je wasdroger sneller klaar is, is door er één droge handdoek aan toe te voegen. Hoe dat zit lees je hier

Tip 6: inzicht krijgen in je energieverbruik 

Het is best lastig om in te schatten wat je verbruikt aan energie. Om hier een overzicht van te krijgen kan je gebruik maken van slimme meters. Ook zijn er apps die je overzichtelijk inzicht geven over wat je verbruik was ten opzichte van een maand of een jaar geleden. Naast deze slimme manieren, kan je ook contact opnemen met je energieleverancier. Zij maken overzichten van jouw energieverbruik.

Wanneer je weet wat je verbruikt, weet je ook waar je gedragsaanpassingen kan doen om energie te besparen.

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
WonenEnergiebesparing