Cannelloni met spinazie, pangrattato én espresso tonic
Sandra gaat vandaag de Italiaanse keuken in. Ze zet namelijk cannelloni met spinazie en ricotta op tafel en maakt daarbij krokante, geroosterde broodkruim (pangrattato) én espresso tonic. We starten met de cannelloni. Verderop vind je de recepten voor de pangrattato en de espresso tonic.
Cannelloni met spinazie en ricotta
- Hoofdgerecht voor 4-6 personen
- Bereidingstijd: circa 45 minuten
Ingrediënten:
- 1 flinke rode ui (of 2 kleinere)
- 3 tenen knoflook
- neutrale olijfolie
- zout en peper
- 2 blikken tomatenblokjes
- 2 takken verse oregano (of 1 theelepel gedroogde oregano)
- 600 gr. spinazie
- 75 gr. pijnboompitten
- 250 g ricotta
- 1 citroen
- 15- gr. Parmezaanse kaas
- 200-250 gr. cannelloni
- 30 gr. roomboter
Extra benodigdheden:
- rasp
- ovenschaal (circa 23x23 cm)
Bereidingswijze:
Stap 1: Pel en snipper de ui. Verhit vervolgens in een steelpan een scheut olie en fruit hierin de helft van de ui. Pel en snijd dan de knoflook en voeg hiervan ook de helft toe bij de ui.
Stap 2: Voeg de tomaten en oregano erbij en laat het 10 minuutjes koken. Breng het op smaak met zout en peper.
Stap 3: Maak intussen de vulling. Verhit een scheut olie in een wok of hapjespan en fruit hierin de andere helft van de knoflook en ui. Voeg een handvol spinazie erbij en laat het slinken. Voeg telkens meer spinazie toe wanneer de blaadjes in de pan zijn geslonken.
Stap 4: Verwarm de oven voor op 180º C (onder- en bovenwarmte). Rooster intussen de pijnboompitten lichtbruin in een droge koekenpan.
Stap 5: Laat de spinazie goed uitlekken in een zeef en druk het vocht eruit. Hak de spinazie fijn en doe het dan terug in de pan of in een kom.
Stap 6: Meng de ricotta, pijnboompitten, rasp van de citroen en de helft van de Parmezaanse kaas door de spinazie. Breng het op smaak met zout en peper.
Stap 7: Doe het ricottamengsel in een spuitzak en vul de cannelloni met het mengsel. Vet dan de ovenschaal in en schenk een beetje water op de bodem. Leg de cannelloni hierop en verdeel de saus erover. Bestrooi ze met de overige Parmezaanse kaas.
Stap 8: Verdeel stukjes boter door de ovenschaal en bak het in 30-40 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
Krokant geroosterde broodkruim (Pangrattato)
- Garnering
- Bereidingstijd: circa 10-15 minuten
Ingrediënten:
- 3 sneetjes wit of lichtbruin oud brood
- 1 citroen
- neutrale olijfolie
- zout en peper
- 1 teen knoflook
Extra benodigdheden:
- keukenmachine
- fijne rasp
Bereidingswijze:
Stap 1: Maal het brood tot kruim in de keukenmachine en rasp de schil van de citroen erboven. Voeg een scheut olie, zout en peper toe en maal het nog een keer kort door elkaar.
Stap 2: Pel en kneus de knoflook.
Stap 3: Rooster het broodkruim met de gekneusde knoflookteen in een koekenpan op laag vuur goudbruin en krokant. Schud het regelmatig om.
Stap 4: Strooi het vervolgens over de cannelloni (of een lekker ander Italiaans gerecht).
Espresso tonic
- Drankje voor 2 personen
- Bereidingstijd: circa 10 minuten
Ingrediënten:
- 4 takjes munt
- ijsklontjes
- gekoelde tonic
- 2 shots afgekoelde espresso
- schijfjes citroen (optioneel)
Bereidingswijze:
Stap 1: Doe wat ijsklonten in een glas. Voeg vervolgens de munt toe aan het glas en schenk de tonic over de munt. (Laat wat ruimte over voor de espresso.)
Stap 2: Roer de munt, tonic en het ijs even door, en voeg dan de espresso toe.
Stap 3: Serveer de espresso tonic en roer pas weer nét voordat het gedronken wordt. Serveer het eventueel met een schijfje citroen.
Eet en drink smakelijk!