Koken met Hugo!

Gestoofde rode kool met aardappelpuree en biefstuk & chocolademousse

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Gestoofde rode kool met aardappelpuree en biefstuk & chocolademousse
RTL

Hugo krijgt weer een verrassingstas met ingrediënten, waarvan hij iets lekkers moet maken. Deze week is de tas gevuld door Caroline Tensen. Benieuwd wat Hugo maakt van de ingrediënten? Lees dan verder!

Caroline Tensen stelde een gevarieerde verrasingstas samen, met de volgende ingrediënten: 

  • Pecorino 
  • 1 rode kool
  • 400 g biefstuk
  • 1 reep pure chocolade
  • 8 verse vijgen

Al deze ingrediënten móét Hugo Kennis gebruiken. Daarnaast mag hij nog basisingrediënten uit de voorraadkast en koelkast gebruiken. 

Gestoofde rode kool met aardappelpuree en biefstuk

• Hoofdgerecht voor 4 personen
• Bereiding: circa 45 minuten

Rode kool

Ingrediënten

  • 1 kleine ui
  • 20 gr. roomboter
  • 500 gr. rode kool
  • Zout en peper
  • Snuf kaneel
  • Mespunt kruidnagel
  • 2-3 eetlepels rode wijnazijn
  • ½ eetlepel suiker
  • 1 appel

Bereidingswijze

Stap 1: Pel en snipper de ui fijn. Verwarm de boter in een hoge pan en fruit hierin de ui.
Stap 2: Snijd de kool fijn en voeg deze toe bij de ui.
Stap 3: Breng op smaak met zout, peper, kaneel en kruidnagel.
Stap 4: Voeg de suiker en rode wijnazijn toe en laat het geheel afgedekt 40 minuten stoven.
Stap 5: Snijd de appel in blokjes en stoof deze de laatste 20 minuten mee.

Aardappelpuree met Pecorino

Ingrediënten

  • 800 gr. kruimige aardappels
  • 25 gr. roomboter
  • 30-50 gr. Pecorino
  • 50 ml slagroom
  • Zout en peper
  • Snuf nootmuskaat

Extra nodig: Pureestamper

Bereidingswijze
Stap 1: Schil de aardappels, zet ze onder water, voeg een snuf zout toe en kook ze gaar in circa 20 minuten.
Stap 2: Giet de aardappels af en stamp ze fijn.
Stap 3: Meng de roomboter, Pecorino en slagroom erdoor.
Stap 4: Breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Biefstuk met vijgenjus

Ingrediënten

  • 400 gr. biefstuk
  • Zout en peper
  • 40 gr. roomboter
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 1 takje rozemarijn
  • 4 verse vijgen
  • 100 ml rode wijn

Extra nodig: Aluminiumfolie

Bereidingswijze
Stap 1: Kruid de biefstuk met zout en peper.
Stap 2: Verhit de roomboter en bak de biefstuk hierin om en om bruin aan.
Stap 3: Haal de biefstuk uit de pan en dek af met aluminiumfolie.
Stap 4: Pel en snijd de knoflook en rozemarijn fijn. Pel en snijd de sjalot in dunne ringetjes.
Stap 5: Fruit de sjalot met de knoflook en rozemarijn in het bakvet van de biefstuk.
Stap 6: Snijd de vijgen in stukjes en bak ze mee.
Stap 7: Voeg de suiker toe en laat deze karamelliseren.
Stap 8: Blus af met de wijn en laat 15-20 minuten inkoken tot een zoete stroperige jus.
Stap 9: Breng op smaak met zout en peper.

Chocolademousse met vijgen in rode wijnkaramel

  • Nagerecht 4 personen
  • Bereiding circa 20 minuten + 2 uur opstijven

Ingrediënten 
Chocolademousse 

  • 200 ml slagroom
  • 150 gr. pure chocolade
  • 2 eieren
  • Snufje zout
  • 50 gr. suiker

Gekaramelliseerde vijgen

  • 4 verse vijgen
  • 20 gr. roomboter
  • 2 eetlepels (vanille)suiker
  • 50 ml rode wijn

Extra nodig

  • Mixer

Bereidingswijze
• Stap 1: Klop de slagroom lobbig, dit houdt in dat de slagroom net iets dikker is dan yoghurt.
• Stap 2: Laat de chocolade au bain-marie smelten.
• Stap 3: Splits de eieren en klop de eiwitten stijf met een snuf zout. Klop de dooiers met de suiker licht en romig.
• Stap 4: Spatel de gesmolten chocolade door de eidooiers en meng de slagroom en het eiwit erdoorheen. Schep de mousse in coupes. Laat circa 2 uur opstijven in de koelkast.
• Stap 5: Snijd de vijgen in partjes.
• Stap 6: Verwarm de boter in een koekenpan en bak de vijgen.
• Stap 7: Voeg de suiker toe en laat karamelliseren.
• Stap 8: Voeg de rode wijn toe en laat inkoken, zodat de vijgen omhuld zijn met een laagje karamel.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisReceptKokenEigen Huis & Tuin Lekker Leven