Scheermessen met rood wier, roerbak met kokkels en aardappelgratin met roodhoorntjes wier
Hugo heeft weer een uitdagende mand met verrassingsproducten ontvangen. Dit keer met allerlei lekkere producten producten uit Zeeland! Denk aan kokkels, rood wier, scheermessen en Zeeuwse wijn. Aan Hugo de taak om hiermee te improviseren en een paar lekkere gerechten op tafel te zetten.
Het idee van de verrassingsmand is simpel: Hugo heeft van tevoren geen idee wat er in de mand zit en moet ter plekke improviseren met de producten die hem voorgeschoteld worden. Eerder stelden Froukje de Both en Caroline Tensen al eens een mand voor hem samen, maar dit keer gooien we het over een andere boeg. Hij moet koken met Zeeuwse producten en mag daarbij aanvullend alleen producten uit de voorraadkast of koelkast gebruiken. De mand is dit keer gevuld met:
- Zeeuwse droge witte wijn
- Zeeuws rood wier
- Zeeuwse kokkels
- Zeeuwse scheermessen
- Zeeuwse rode aardappelen
- Zeeuws gerookt zeezout
En daarmee gaat hij koken...
Aziatische scheermessen met rood wier
- Voorgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 15 minuten + 30 minuten
Ingrediënten
- 500 gr. scheermessen
- Zout en peper
- 3 cm gember
- 1 sjalotje
- 1 teentje knoflook
- 1 limoen
- 2 eetlepels zoete chilisaus
- 2 theelepels sesamolie
- 2 theelepels sojasaus
- 50 gr. rood wier (vers zeewier)
Extra nodig
- Fijne rasp
Bereidingswijze
Stap 1: Doe de scheermessen in een kom water, voeg een theelepel zout toe. Laat een half uur staan, zodat de scheermessen het zand uit de schelpen ‘spuwen’.
Stap 2: Schil en rasp de gember en knoflook boven een kommetje. Pel en snipper de sjalot ragfijn en voeg toe aan de kom.
Stap 3: Rasp en pers vervolgens ook de limoen boven de kom uit.
Stap 4: Roer de chilisaus, sesamolie en sojasaus erdoorheen.
Stap 5: Verhit een koekenpan en voeg een scheut olie en de scheermessen met een scheut van de dressing toe.
Stap 6: Dek de pan af en bak/stoom in circa 3-5 minuten gaar, tot de schelpen open staan.
Stap 7: Maak een bedje van zeewier op een schaal. Leg de scheermessen erop en serveer er de dressing bij.
Roerbak met kokkels
- Hoofdgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 15 minuten + 30 minuten
Ingrediënten
- 500 gr. kokkels
- Zout en peper
- 1 winterpeen
- 2 stengels bleekselderij
- 1 rode ui
- 1 teen knoflook
- Neutrale olie
- 70 ml droge witte wijn
Bereidingswijze
Stap 1: Doe de kokkels in een kom water en voeg een theelepel zout toe. Laat een half uur staan, zodat de kokkels het zand uit de schelpen ‘spuwen’.
Stap 2: Schil en snijd de peen in blokjes. Snijd ook de bleekselderij in blokjes. Pel en snipper de ui en knoflook fijn.
Stap 3: Til de kokkels voorzichtig uit het water, zodat het zand in de kom achterblijft en laat vervolgens goed uitlekken.
Stap 4: Verhit een scheut olie in een wok en roerbak de groenten beetgaar.
Stap 5: Voeg de kokkels met de wijn erbij, schep om en dek de pan af.
Stap 6: Kook 4-5 minuten of tot de schelpen openstaan.
Aardappelgratin met roodhoorntjes wier
- Aardappelgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 15 minuten + 45-60 minuten oventijd
Ingrediënten
- 20 gr. roomboter
- 700 gr. iets kruimige aardappels (bijvoorbeeld rode pipo’s)
- 2 eieren
- 250 ml slagroom
- 1 teen knoflook
- Gerookt zeezout en peper
- 50 gr. rood wier (vers zeewier uit Zeeland)
- 30 gr. belegen kaas
Extra nodig:
- Keukenmachine met plakjesmes of mandoline
- Rasp
- Ovenschaal
Bereidingswijze
Stap 1: Verwarm de oven voor op 200°C. Vet de ovenschaal in met boter.
Stap 2: Was en snijd de aardappels in dunne plakjes, eventueel met behulp van de keukenmachine of mandoline.
Stap 3: Klop in een kom de eieren los met de slagroom.
Stap 4: Pel en rasp de knoflook boven de kom en roer erdoor. Breng op smaak met (gerookt) zeezout en peper.
Stap 5: Maak lagen van de aardappel en zeewier. Schenk steeds wat van het roommengsel tussen de lagen.
Stap 6: Rasp de kaas en strooi over het gerecht.
Stap 7: Bak de aardappelgratin 45-60 minuten in de oven, tot de aardappels gaar zijn.