Koken met Hugo!

Italiaanse groentesoep met boerenkool en spek, ricotta toast & bitterkoekjes-sinaasappel dessert

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Italiaanse groentesoep met boerenkool en spek, ricotta toast & bitterkoekjes-sinaasappel dessert
RTL

De drukke feestmaand is aangebroken, dus het is tijd voor een maaltijd waarvoor we niet al te veel tijd kwijt zijn. Voor deze makkelijke maandag maakt Hugo een Italiaanse groentesoep met boerenkool en spek en een lekkere bijpassende toast met ricotta. Ook is er tijd voor een snel en makkelijk nagerecht, dus maakt Hugo een toetje van ricotta met bitterkoekjes en sinaasappel.

Deze makkelijke maandag bestaat uit drie onderdelen. Allereerst vind je de bereidingswijze van de Italiaanse groentesoep, daarna volgt het recept voor de toast met ricotta, en tot slot het nagerecht met ricotta, bitterkoekjes en sinaasappel.

Italiaanse groentesoep met boerenkool en spek 

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • Paar takken salie
  • Olijfolie 
  • 1 citroen
  • 75 gr. gerookt spek (stukje of blokjes) 
  • 1 pastinaak
  • 1,2 liter kippenbouillon
  • Zout en chilivlokken
  • 100 gr. boerenkool
  • 1 blik cannellinibonen
  • 50 gr. Parmezaanse kaas

Extra nodig: rasp

Bereidingingswijze

Stap 1: Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de salieblaadjes fijn. 

Stap 2: Verwarm een scheutje olie in een soeppan en fruit de ui, knoflook en salie circa 3 minuten. 

Stap 3: Rasp de citroenschil erbij. 

Stap 4: Snijd het spek in blokjes en voeg toe.

Stap 5: Schil de pastinaak en snijd in blokjes. Voeg toe aan de pan en bak 5 minuten mee

Stap 6: Giet de bouillon erbij en laat 10 minuten koken. Breng op smaak met wat zout en chilivlokken. 

Stap 7: Snijd of scheur het boerenkoolblad van de nerf. Laat de bonen uitlekken.

Stap 8: Voeg de kool en bonen toe en laat nog 5 minuten koken.

Stap 9: Voeg citroensap naar smaak toe en verdeel over borden. 

Stap 10: Rasp er royaal Parmezaanse kaas over. 

Toast met ricotta 

  • Bijgerecht voor 4 personen 
  • Bereiding: circa 10 minuten 

Ingrediënten 

  • 4 sneeën brood of 8 sneetjes stokbrood
  • 1 teen knoflook 
  • 125 gr. ricotta 
  • 1 citroen 
  • Zout en peper 

Bereidingswijze 

Stap 1: Rooster het brood in een grillpan of onder de ovengril goudbruin en krokant. 

Stap 2: Halveer de knoflookteen. Wrijf de knoflook over het geroosterde brood.

Stap 3: Roer de ricotta los. Rasp de citroen erboven en breng op smaak met zout en peper. 

Stap 4: Lepel wat ricotta over het brood. Serveer het brood bij de soep. 

Tip: deze ricotta-toasts zijn ook lekker op een borrelplank! 

Ricotta met bitterkoekjes en sinaasappel 

  • Dessert voor 4 personen
  • Bereiding: circa 20 minuten

Ingrediënten:

  • 125 ml ricotta 
  • 75 gr. vanillesuiker 
  • Snuf zout 
  • 2 sinaasappels
  • 200 ml slagroom 
  • 150 gr. bitterkoekjes 

Extra nodig: coupes, mixer, rasp

Bereidingswijze

Stap 1: Doe de ricotta, vanillesuiker, een snuf zout en rasp van 1 sinaasappel in een kom. Pers een halve sinaasappel uit en meng door de ricotta.

Stap 2: Klop de slagroom lobbig en meng met de ricotta. Zet even in de koelkast.

Stap 3: Verbrokkel of hak ondertussen de bitterkoekjes grof en doe in de coupes.

Stap 4: Snijd de schil van de overige sinaasappel af. Snijd het vruchtvlees tussen de vliezen uit zodat er mooie parten overblijven.

Stap 5: Haal het ricottamengsel uit de koelkast, schep op de bitterkoekjes en maak af met partjes sinaasappel.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisReceptKoken