Koken met Hugo!

Chinese borrelplank: garnalentoast, gefrituurde peperinktvis en szechuanpinda’s

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Chinese borrelplank: garnalentoast, gefrituurde peperinktvis en szechuanpinda’s
RTL

Het weekend is weer aangebroken, dus is het tijd voor een nieuwe plank voor heerlijke borrelgerechten. Vandaag is het misschien wel Hugo’s favoriet van het seizoen, want hij is gek op deze Chinese gerechtjes. De Chinese borrelplank bestaat uit garnalentoast, gefrituurde zout- en peperinktvis en szechuanpinda’s. Eet smakelijk!

Als eerste vind je de bereidingswijze van de garnalentoast, vervolgens het recept voor de gefrituurde zout- en peperinktvis en tot slot de bereiding van de szechuanpinda’s.

Garnalentoast 

  • Borrelplankgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 10 minuten

Ingrediënten:

  • 1 kleine teen knoflook 
  • 1 ei
  • 200 gr. rauwe, gepelde garnalen
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 theelepels vissaus
  • 1½ theelepel witte peper
  • Neutrale olie 
  • 5 boterhammen (wit of lichtbruin)
  • 20 gr. sesamzaad 
  • ½ limoen

Extra nodig: hakmolen, bakkwast

Bereidingswijze

Stap 1: Pel de knoflook en hak grof. Splits het ei.

Stap 2: Maal de garnalen, knoflook, sojasaus, vissaus, witte peper en eiwit in de hakmolen.

Stap 3: Verhit een bodem olie in een braadpan.

Stap 4: Smeer de garnalenpasta uit over een boterham.

Stap 5: Klop het eigeel los, voeg een eetlepel water toe en strijk over de garnalenpasta, bestrooi royaal met sesamzaad.

Stap 6: Bak het brood met de sesamkant naar beneden voor anderhalve minuut. Keer om en bak nog 1 minuut.

Stap 7: Haal uit de pan, snijd overdwars door en besprenkel met wat limoensap.

Gefrituurde zout- en peperinktvis 

  • Borrelplankgerecht voor 4-6 personen
  • Bereiding: circa 25 minuten 

Ingrediënten:

  • 700 gr. schoongemaakte inktvis, vel verwijderd
  • Neutrale olie 
  • 30 gr. bloem
  • 20 gr. maïszetmeel
  • 2 theelepels bakpoeder 
  • Zout en witte peper 
  • 3 cm gember 
  • 4 tenen knoflook 
  • 1 chilipeper 

Extra nodig: wok, keukenpapier 

Bereidingswijze

Stap 1: Snijd het lijf van de inktvis in tweeën zodat je twee platte stukken hebt. Snijd diagonaal in en vervolgens in driehoeken.

Stap 2: Snijd de tentakels in gelijke stukken. 

Stap 3: Verhit in een middelgrote pan een laag van 1 cm olie tot 160°C.

Stap 4: Meng in een diep bord de bloem, maïszetmeel, bakpoeder, zout en flink wat witte peper 

Stap 5: Haal de inktvis erdoor en bak in kleine porties circa 3 minuten in de hete olie. Laat uitlekken op keukenpapier. 

Stap 6: Schenk het overgrote deel van de olie uit de wok. Laat 2 eetlepels in de wok. 

Stap 7: Hak de gember fijn. Pel de knoflook en snijd in plakjes. Snijd de peper fijn. 

Stap 8: Bak de gember en chili 20 seconden in de hete wok. Voeg dan de knoflook toe en bak snel licht goudbruin. 

Stap 9: Voeg de gefrituurde inktvis toe aan de wok en roerbak nog ongeveer een minuut. Serveer onmiddellijk.

Szechuanpinda’s 

  • Borrelplankgerecht voor 4-6 personen
  • Bereiding: circa 20 minuten

Ingrediënten:

  • 2 theelepels Szechuan peperkorrels
  • 175 gr. rauwe pinda’s 
  • 1 kaneelstok en/of 1 steranijs
  • Neutrale olie 
  • ½ theelepel chilivlokken
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel zout

Extra nodig: wok, vijzel, schuimspaan, keukenpapier

Bereidingswijze

Stap 1: Rooster de Szechuan peperkorrels in een droge wok. Vijzel daarna fijn. 

Stap 2: Doe de pinda's in de wok en voeg voldoende olie toe om ze te bedekken. Zet het vuur hoog tot de pinda’s borrelen. Zet het vuur laag, voeg de kaneel en/of steranijs toe en bak al roerend tot de pinda’s licht goudbruin zijn. 

Stap 3: Haal de pinda’s uit de wok met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier. Verwijder de kaneelstok en eventueel steranijs. 

Stap 4: Bewaar 1 theelepel olie in de wok en haal de rest van de olie uit de pan. 

Stap 5: Doe de szechuan peperkorrels, chilivlokken, zout en suiker in de olie en bak 1 minuut 

Stap 6: Doe de pinda's terug in de wok. Hussel en laat de pinda's op een groot bord afkoelen. 

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisReceptKokenEigen Huis & Tuin Lekker Leven