Pasteibakjes met eendenragout en kerststolwentelteefjes
Vandaag ruilen we de makkelijke maandag weer in voor een verrassingsmand. De mand bevat vijf producten, en Hugo mag zijn creativiteit inzetten om iets op tafel te zetten. Wat er vandaag in de mand zit? Een kerstbrood/stol, kastanjes, ragoutbakjes, veenbessen en gekonfijte eend. Alles wat je normaal in een kerstpakket zou vinden.
Hugo heeft een eendenragout met de pasteibakjes bedacht, gecombineerd met een wentelteefje van kerststol, gekarameliseerde appel en veenbessen. Een smakelijke mix van hartig en zoet, perfect voor het kerstthema. Eerst vind je het recept voor de pasteibakjes met eendenragout, en tot slot de bereidingswijze voor de kerststolwentelteefjes.
Pasteibakjes met eendenragout
- Voorgerecht 4 personen
- Bereiding circa 40 minuten
Ingrediënten:
- 200 gr. knolselderij
- 1 wortel
- 1 rode ui
- 2 stengels bleekselderij
- Paar takken tijm
- 40 gr. roomboter
- 1 knoflookteen
- 500 gr. gekonfijte eendenbout (confit de canard)
- 2 eetlepels bloem
- 75 ml witte wijn
- 500 ml kippenbouillon
- 150 ml slagroom
- 4 bladerdeegbakjes
- 4 eetlepels cranberry of veenbessenjam
Bereidingswijze
Stap 1: Verwarm de oven voor op 160°C hete lucht.
Stap 2: Schil de knolselderij en wortel en snijd in blokjes.
Stap 3: Schil en snipper een ui en snijd de stengels bleekselderij in blokjes.
Stap 4: Verhit de boter in een braadpan en voeg dan de groente toe. Bak 7 minuten.
Stap 5: Ris de tijm en voeg toe.
Stap 6: Snijd de knoflook fijn en voeg toe aan de braadpan. Bak even mee.
Stap 7: Maak de eendenbouten schoon, verwijder de botten en pluk het vlees uit elkaar. Doe in de pan. Voeg ook wat van het vet toe aan de pan.
Stap 8: Doe de bloem erbij en bak 2 minuten mee.
Stap 9: Blus af met de wijn en bouillon.
Stap 10: Voeg als laatst de slagroom toe en kruid met zout en peper. Kook iets in tot de gewenste dikte.
Stap 11: Bak de ragoutbakjes af in de oven voor circa 7 minuten.
Stap 12: Doe de ragout in de bladerdeegbakjes, serveer met wat van de jam.
Kerststol wentelteefjes
- Nagerecht 4 personen
- Bereiding circa 15 minuten
Ingrediënten:
- 4 plakken kersstol
- 1 appel
- 40 gr. roomboter
- 1,5 eetlepel vanillesuiker
- 1 eetlepel sherryazijn
- 1 theelepel kaneel
- Suiker
- 100 gr. gekookte kastanjes
- 4 bollen vanille-ijs
Bereidingswijze
Stap 1: Lepel de spijs uit de kersstol. Smeer over de plakken.
Stap 2: Snijd de appel in plakjes.
Stap 3: Verhit de helft van de boter in een koekenpan. Bak de appel met de kaneel circa 5 minuten tot goudbruin. Schep dan appel uit de pan.
Stap 4: Doe dan de kastanjes en vanillesuiker in diezelfde pan samen met de kastanjes. Voeg de sherryazijn toe en bak circa 5 minuten.
Stap 5: Schep de kastanjes eruit en voeg de overige boter toe. Bak de kersstol circa 3 minuten per kant.
Stap 6: Snijd de kastanjes grof.
Stap 7: Doe de wentelteefjes op het bord, verdeel de appel erover. Voeg een bolletje vanille-ijs toe en maak af met de kastanjes.