Feestelijke borrelplank met Indische saucijzenbroodjes, gefrituurde kaasballetjes en labneh met saffraan
In de aanloop naar kerst en oud en nieuw zorgt Hugo weer voor de perfecte sfeer in de keuken van Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven. Vandaag maakt hij een feestelijke borrelplank met hapjes uit drie verschillende landen. Van een snackvariant van het Indische saucijzenbroodje, die we eerder al eens voorbij zagen komen, tot Colombiaanse gefrituurde kaasballetjes en labneh met saffraan. Hugo zorgt dus voor smaakvolle feestdagen!
Als eerste vind je de bereidingswijze van de Indische saucijzenbroodjes, vervolgens het recept voor de gefrituurde kaasballetjes en tot slot de labneh met saffraan.
Indische saucijzenbroodjes
- 20 stuks
- Bereiding circa 20 minuten + 20 minuten oven
Ingrediënten:
- 10 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries)
- 500 gr. half-om-halfgehakt
- 3-4 lente-uien
- 40 gr. paneermeel
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 2 theelepels gemberpoeder
- 2 theelepels korianderpoeder
- 2-3 theelepels sambal oelek
- 2 eetlepels ketjap manis
- Zout en peper
- 1 ei
- 2 theelepels komijnzaad
Extra nodig: bakplaat met bakpapier, bakkwast
Bereidingswijze
Stap 1: Verwarm de oven voor op 220°C (200°C hetelucht). Laat het deeg ontdooien.
Stap 2: Doe het gehakt in een mengkom. Snijd de lente-uien fijn en voeg toe met het paneermeel, de specerijen, sambal en ketjap. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 3: Kneed goed door en gooi het deeg een paar keer in de kom, zodat je de lucht eruit slaat.
Stap 4: Verdeel het gehaktmengsel in 20 gelijke delen en rol er 20 rolletjes van.
Stap 5: Halveer het deeg en leg op de bakplaat.
Stap 6: Leg op elk plakje bladerdeeg een gehaktrolletje.
Stap 7: Vouw het deeg eroverheen en druk vast met een vork (laat de uiteinden open).
Stap 8: Roer het ei los in een kommetje. Bestrijk het deeg met ei en bestrooi met komijnzaad.
Stap 9: Bak de saucijzenbroodjes in 18-20 minuten goudbruin en gaar.
Gefrituurde kaasballetjes - Buñuelos
- Borrelplankgerecht circa 12 stuks
- Bereiding circa 20 minuten
Ingrediënten:
- 120 gr. maiszetmeel
- 50 gr. tapiocameel (cassavemeel)
- 180 gr. witte kaas
- 1 ei
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 eetlepel suiker
- Snuf zout
- Scheutje melk
- Neutrale olie voor frituren
Extra nodig: pan voor frituren, thermometer, keukenpapier
Bereidingswijze
Stap 1: Doe alles behalve de olie in een kom en meng tot een zacht deeg.
Stap 2: Maak balletjes van het deeg. Rol niet te lang anders wordt het deeg plakkerig door de hitte van je handen.
Stap 3: Verhit de olie tot 165°C.
Stap 4: Frituur de deegballetjes in 3-4 minuten gaar en goudbruin.
Stap 5: Laat uitlekken op keukenpapier en serveer.
Labne met saffraan
- Borrelplankgerecht 4 personen
- Bereiding circa 10 minuten + 4 uur uitlekken
Ingrediënten:
- ½ theelepel grof zeezout
- 1 gr. saffraandraadjes
- 400 gr. volle yoghurt
- 1-2 eetlepels olijfolie
- ½ granaatappel
- Brood voor erbij
Extra nodig: vijzel, zeef, keukenpapier
Bereidingswijze
Stap 1: Vijzel de saffraan fijn met het zout en meng met de yoghurt.
Stap 2: Bekleed een zeef met keukenpapier. Hang boven een kom en schenk de saffraanyoghurt erin.
Stap 3: Dek af met een bordje en laat minstens 4 uur uitlekken in de koelkast.
Stap 4: Verdeel de uitgelekte yoghurt over een bord. Druppel de olie eroverheen.
Stap 5: Tik de granaatappelpitten uit de granaatappel en strooi over de yoghurt.
Stap 6: Serveer met brood.