Een heerlijke stamppot met spinazie en gorgonzola en een Zabaglione
Vandaag koken we weer samen met een hobbykok, en dit keer is Gert Bernardus te gast op de boerderij. Samen maken Hugo en Gert een heerlijk stampotje met verse spinazie en gorgonzola, gevolgd door gehaktballetjes met parmezaanse kaas. Als afsluiter toveren ze een verrukkelijke Sabayon (of Zabaglione) op tafel. Een smakelijke en gezellige middag in de keuken!
Als eerste vind je de bereidingswijze van de heerlijke stamppot met spinazie en gorgonzola, en tot slot het recept voor het dessert: de Sabayon / Zabaglione.
Stamppot met spinazie en Gorgonzola
(recept Gert Bernardus)
- Hoofdgerecht 4 personen
- Bereiding circa 30 minuten
Ingrediënten:
- 1 kg kruimige aardappels
- 600 gr. rundergehakt
- 150 Parmezaanse kaas
- Zout en peper
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 2 eieren
- 2-3 eetlepels paneermeel
- 1 theelepel oregano
- 100 zachte Gorgonzola (dolce)
- 100 ml slagroom
- 100 gr. roomboter
- 600 gr. verse spinazie
Extra nodig: rasp, pureestamper
Bereidingswijze
Stap 1: Schil de aardappels en snijd in kleine stukjes. Zet onder water, voeg een snuf zout toe en breng aan de kook. Kook de aardappels in circa 15 minuten gaar.
Stap 2: Meng in een kom het gehakt met de helft van de geraspte Parmezaanse kaas, zout, peper, specerijen, 1 ei en paneermeel.
Stap 3: Kneed even goed door en draai gehaktballetjes van ongeveer 35 gram per stuk.
Stap 4: Verhit de boter in een koekenpan en braad de gehaktballen bruin.
Stap 5: Voeg een scheut water toe, draai het vuur laag, dek de pan af en laat de gehaktballen zachtjes garen.
Stap 6: Snijd de spinazie grof. Snijd de gorgonzola in stukjes. Rasp de overige kaas.
Stap 7: Giet de aardappels af, laat even uitdampen. Stamp de aardappels en meng een ei en de room erdoor.
Stap 8: Meng de kazen erdoor.
Stap 9: Stamp goed zet de pan op het vuur en meng de spinazie erdoor.
Stap 10: Schep de stamppot in diepe borden. Maak een kuiltje voor de jus en leg de balletjes eromheen.
Sabayon / zabaglione
- Nagerecht 4 personen
- Bereiding circa 20 minuten
Ingrediënten:
- 3 eidooiers
- 40 gr. fijne kristalsuiker
- 100 ml sauternes of marsala
- Zout
- Amandelkoekjes voor erbij
Extra nodig: pan met kom die erop past (bain marie)
Bereidingswijze
Stap 1: Breng een laag water in de pan aan de kook.
Stap 2: Doe de eidooiers met de suiker in de kom en klop tot een iets luchtig mengsel.
Stap 3: Plaats de kom op de pan met het kokende water (de kom moet boven het water hangen, niet erin).
Stap 4: Voeg al kloppend de wijn erbij. Voeg er een klein snufje zout bij.
Stap 5: Klop in circa 10 minuten tot een schuimig gebonden mengsel.
Stap 6: Schep de sabayon in coupes of glazen en serveer direct.