Voedzame krachtpatser: waarom pompoen veel meer is dan alleen herfstdecoratie

De pompoen is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met de herfst, maar naast stijlvolle decoratie is het vooral een enorm voedzame krachtpatser. Dieetpsycholoog en diëtist Eveline van de Waterlaat vertelt wat deze kleurrijke herfstgroente allemaal in huis heeft én hoe je het vooral níét moet bereiden.
Veelzijdige allemansvriend
Soep, stoofpot, curry, traybake of stamppot, het kan allemaal met de pompoen. En dankzij de zachte, lichtzoete smaak past deze herfstgroente ook nog eens perfect in zoete gerechten zoals muffins of pancakes. Erg handig om je kinderen wat meer groente te laten eten.
Daarnaast is de keuze in verschillende soorten pompoenen ook ontzettend veelzijdig. Van de flespompoen en hokkaido tot de kobocha. Niet alleen in kleur en vorm verschillen ze, maar ook qua structuur en smaak. Zo kun je de schil van onder andere de hokkaido eten, wat niet alleen meer smaak geeft aan je gerechten, maar ook extra voedingsstoffen oplevert. Of neem bijvoorbeeld de spaghettipompoen: het vruchtvlees van deze pompoen bestaat uit sliertjes, waardoor je het zelfs als alternatief kunt gebruiken voor je pastagerecht.
Boost voor je gezondheid
Naast de veelzijdigheid op het gebied van smaak en decoratie is de pompoen ook nog eens extreem gezond dankzij een enorm pakket aan voedingsstoffen. We spraken met dieetpsycholoog en diëtist Eveline van de Waterlaat.
"Pompoen levert allereerst een grote bijdrage aan je vezelinname, vooral als je er een grote hoeveelheid van eet", vertelt de diëtist. Denk hierbij een kom pompoensoep of een ovenschotel, waar je de groente gemakkelijk in kunt verwerken waardoor je een flink portie vezels binnenkrijgt. "Daarnaast is de pompoen rijk aan bètacaroteen, wat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Deze vitamine is belangrijk voor het immuunsysteem, het gezichtsvermogen en de groei. Ook ondersteunt het de gezondheid van botten, tanden, huid en slijmvliezen." Overigens is bètacaroteen ook gelijk de reden achter die mooie, oranje kleur.
Liever niet koken
Wil je de gezonde stoffen uit de pompoen zo veel mogelijk behouden? Dan is bereidingswijze erg belangrijk. Door de pompoen kort te stomen of in de oven te roosteren blijven de essentiële voedingsstoffen bètacaroteen en vitamine C beter bewaard. Wanneer je de pompoen langdurig kookt verlies je vitamine C. Eveline van de Waterlaat tipt: "Kook je de pompoen toch in water, gebruik dan het kookvocht voor soep of pastasaus. Op die manier gebruik je toch nog de nuttige voedingsstoffen die in het water zijn achtergebleven."

Genoeg voor het hele najaar
Een ander voordeel van de pompoen is dat ze erg lang houdbaar zijn. Als je ze op de juiste manier bewaart, blijven ze maandenlang goed en kun je ze zelfs tot ver in de winter nog eten. Eveline van de Waterlaat adviseert daarom dat je ze het beste op een koele, donkere en vooral droge plek moet bewaren, zoals in een kelder of schuur. Vocht en licht kunnen namelijk leiden tot schimmelvorming.
Pompoenpitten: kleine krachtpatsers
Veel mensen gooien de pitten weg bij het snijden van een pompoen. Zonde, vindt Van de Waterlaat: "Pompoenpitten zitten vol eiwitten, gezonde vetten, zink én magnesium. Rooster ze met een beetje olie en kruiden en je hebt een voedzame snack. Of gebruik ze als topping over salades, soepen, yoghurt of avocadotoast."
Hol deze herfst dus niet alleen een pompoen uit voor de sier, maar gebruik het vruchtvlees én de pitten ook eens tijdens het koken. Ze zijn niet alleen erg veelzijdig, maar ook ontzettend lekker en gezond voor je lichaam en immuunsysteem.



