Voorkomen of genezen?

Griepseizoen: wat fruit wél (en niet) doet voor je weerstand

Door Dionne Rutte··Aangepast:
© iStockGriepseizoen: wat fruit wél (en niet) doet voor je weerstand
RTL

Het is weer de tijd van het jaar dat je immuunsysteem extra op de proef wordt gesteld. Wil je verkoudheids- en griepvirussen zo veel mogelijk weren? Dan is het slim om je dagelijkse fruit- en groente-inname hier op aan te passen. We namen de fruitmand onder de loep en zochten uit: welke fruitsoorten zijn nou echt onmisbaar als je je immuunsysteem weerbaarder wil maken tegen de virussen die je in de wintermaanden om de oren vliegen? Diëtist en gezondheidsprofessional Caroline Albers geeft hier antwoord op.

Naast groente speelt ook fruit een ontzettend belangrijke rol bij het ondersteunen van je lichaam. Het hele jaar door, maar juist ook in de wintermaanden als je immuunsysteem extra op de proef wordt gesteld door de toename aan virussen die rond gaan. "Fruit beschermt je en helpt je om griep en andere virussen te voorkomen, én het kan je lichaam ondersteunen als je het eenmaal te pakken hebt", legt diëtist en gezondheidsprofessional Caroline Albers uit. 

Vitaminebommetjes

Fruit bevat een scala aan belangrijke voedingsstoffen die ons immuunsysteem ondersteunen. Denk aan de waardevolle vitamines C, A en K, maar ook mineralen zoals kalium en magnesium. Zo zijn bijvoorbeeld zwarte bessen echte vitamine C-bommetjes, en voor een vitamine A-boost kun je het best meloen, passievrucht en abrikozen eten. Kiwi kun je dan weer het beste eten als je een vitamine K-boost wil, terwijl bananen en sinaasappels juist waardevolle bronnen van kalium en magnesium. Toch heeft het geen zin om je volledig op één fruitsoort te storten. "Alle groente en fruit bevatten verschillende mineralen en vitamines, dus varieer daarom zoveel mogelijk", legt Caroline Albers. Ook de vezels in fruit, bijvoorbeeld in appels waarvan het bovendien het beste is om de (gewassen) schil mee te eten, zijn ontzettend belangrijk. Deze vezels ondersteunen je spijsvertering en zorgen voor een goede verzadiging. 

Voorkomen

Maar als het virus je eenmaal te pakken heeft, helpt extra fruit eten je niet om het sneller te genezen. "Op het moment dat je een virus te pakken hebt, is het vooral belangrijk om rustig aan te doen, voldoende te slapen én gezond te eten. Fruit eten helpt wél bij preventie, weken of maanden ervoor." 

Er bestaan geen wonderfruitsoorten die verkoudheid of griep genezen. Ook zijn specifieke ontstekingsremmende of antivirale eigenschappen van fruit wetenschappelijk gezien niet overtuigend aangetoond. Wel bevat fruit antioxidanten, die een beschermende rol kunnen spelen. "Blauwe bessen zijn hier een goed voorbeeld van, ze bevatten antioxidanten die in verband worden gebracht met een ontstekingsremmende werking. Maar als je eenmaal ontstekingen hebt, lost fruit die niet op."

Waarom thee in de avond geen goed idee is: 'Soms net zoveel cafeïne als shot espresso'
Lees ook

Waarom thee in de avond geen goed idee is: 'Soms net zoveel cafeïne als shot espresso'

Voorzichtig met smoothies

Wat de vorm van het fruit betreft, adviseert Caroline om vooral voor de vaste vorm te kiezen in plaats van gepureerde vorm. "Wees voorzichtig met sapjes en smoothies. Je krijgt dan een hele lading fruit binnen, maar je lichaam wil fruit vooral in  vaste vorm. Dan behoud je de vezels en mineralen beter, en het kauwen zorgt voor verzadiging." Sap bevat bovendien vaak veel suikers, die je lichaam als gewone suiker herkent, zonder dat het je echt verzadigt. Zo bevat een glas versgeperste sinaasappelsap ongeveer zeven suikerklontjes – vergelijkbaar met een glas cola – alleen dan met wat extra vitamines en vezels.

Vers of diepvries

Wat de keuze tussen vers of ingevroren fruit betreft, maakt het weinig uit wat je eet. "Bevroren fruit is net zo gezond als vers fruit. De bevroren variant wordt direct na de oogst ingevroren en dus net zo vers, wat een goede prijs-kwaliteit verhouding oplevert. De smaak en bite kunnen bij sommige fruitsoorten iets anders zijn, maar de voedingswaarde blijft goed behouden", legt Albers uit. 

Hoeveel fruit is genoeg? 

Maar hoeveel fruit moet je dan eten om de gewenste effecten te merken? Caroline adviseert twee stuks, of porties, fruit per dag, wat overeenkomt met ongeveer 200 gram. Helaas halen veel Nederlanders die hoeveelheid niet. "We zien eigenlijk dat we met z’n allen te weinig fruit binnenkrijgen. Maar weinig Nederlanders eten daadwerkelijk die twee porties fruit per dag." 

Kortom, fruit is geen magisch geneesmiddel bij verkoudheid of griep, maar wel een waardevolle bondgenoot in de preventie en het behoud van een gezond immuunsysteem. Juist in deze tijd van het jaar is het slim om je te richten op een gevarieerd fruit- en groentepalet om je lichaam sterk te houden.

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: RTL Wonen logo