TIMS TELE-VISIE

De tv-hoogtepunten van 2023: van B&B Vol Liefde tot Paul de Leeuw en Oogappels

Door Tim van Rodijnen··Aangepast:
© BNNVARA, RTLDe tv-hoogtepunten van 2023: van B&B Vol Liefde tot Paul de Leeuw en Oogappels
RTL

Journalist Tim van Rodijnen (28) leest en schrijft over de Nederlandse televisie- en entertainmentwereld. In Tims Tele-visie pent hij neer wat hem hierin opvalt, verbaast en ontroert. Deze keer blikt hij terug op het afgelopen televisiejaar.

"Doe het maar eens, hè: zeven weken lang heel Nederland in de ban van het programma houden"

Met alle series en films die buitenlandse streaminggiganten als Netflix, HBO Max en Disney+ aanbieden, zou je soms bijna de Nederlandse televisieparels over het hoofd zien. Het jaar 2023 is bijna voorbij en dus is het tijd om terug te blikken op, wat mij betreft, de hoogtepunten van het afgelopen tv-seizoen. De dieptepunten slaan we deze keer even over, want hoewel het leuk is om een grapje te maken over Irene Moors die op een sjoelbak staat te rammelen in Alles Is Muziek, is het ook een beetje makkelijk. En laten we wel wezen, mensen kunnen beter meepraten over de successen dan de flops, omdat simpelweg meer kijkers naar de goede programma's hebben gekeken. Het is niet voor niets dat Avastars en De NIX Factor werden verbannen naar de late avond.

Genoeg gelachen, nu echt alleen nog maar leuke dingen. Wat mij betreft met stip op één op de lijst van vermakelijkste tv-programma's van het jaar: B&B Vol Liefde. Niet alleen ik, maar Nederland als collectief, heeft genoten van de liefdeszoektocht van onder anderen Debbie, Walter en Bram. Het seizoen stond bol van de memorabele momenten, zoals 'Niks mis mee' (Olof), 'Spiruwaliteit' (Claudia) en 'Ik ben meteen helemaal niet blij' (Petri). In mijn dagelijkse omgeving worden deze uitspraken nog steeds herhaald. Het zou me niets verbazen als ze ooit de Dikke van Dale halen. Doe het maar eens, hè: zeven weken lang heel Nederland in de ban van het programma houden, terwijl sommige mensen lineair kijken en anderen via een streamingdienst. En dan ook nog in de zomer.

'Het verdriet en medeleven ging door merg en been in Oogappels: de tranen bleven maar komen'
Lees ook

'Het verdriet en medeleven ging door merg en been in Oogappels: de tranen bleven maar komen'

Oogappels, de winnaar van de Gouden Televizier-Ring dit jaar, kan natuurlijk niet achterblijven. Al vijf seizoenen nemen personages als Merel, Chris en Fabie ons mee in de alledaagse beslommeringen die ieder gezin wel kent. Het lijkt zo makkelijk, herkenbaar zijn voor een groot publiek. Maar dat is het allerminst en daarom is het des te knapper dat het regisseur Will Koopman en haar team al zó lang lukt om de serie een dermate groot succes te laten zijn.

Paul de Leeuw heeft recent een tv-flatertje geslagen waar hij veel mee geplaagd wordt, genaamd Hotel Hollandia. Maar wat mensen soms vergeten te noemen is dat Paul dit jaar ook een programma heeft gemaakt dat zéér indrukwekkend was. Dan heb ik het dus over Niet klein te krijgen. Een opfrissertje: Paul volgde een jaar lang vijf gezinnen die allemaal te maken hebben met een kind met een levensbedreigende ziekte. Ik hoef u natuurlijk niet te vertellen dat het alleen daarom al grote indruk maakte. De verhalen waren verdrietig, hartverscheurend en zijn eigenlijk niet met woorden te omschrijven. Meermaals heb ik met tranen in mijn ogen en een brok in mijn keel gekeken. In dit programma was Paul op zijn best: meelevend, begripvol, maar toch met een humoristische noot.

De overgang kan bijna niet groter, maar mag er toch zijn: Echte Meisjes in de Jungle. Ik hou nou eenmaal van plat entertainment en wat is het fijn dat deze realityshow weer terug op de kijkbuis is. Even het verstand op nul en je vergapen aan het gedrag van vrouwen die de meesten van ons in het dagelijks leven niet kennen. Genieten met een hoofdletter G, zeggen ze dan. Met als vaste klant Michella Kox, die van de jungle houdt, maar de jungle ook haat. En je kunt zeggen wat je wil van het programma (en nee, het niveau is inderdaad niet bijzonder hoog), maar ook hier werd heel veel over gesproken. En ze hebben toch een beetje de Gouden Televizier-Ring voor de realityshows gewonnen. Echte Meisjes in de Jungle is namelijk verkozen tot beste realityshow tijdens de eerste Dutch Reality Awards. En ook dat mag er zijn.

Zoals ik u zei, de Nederlandse tv heeft ons het afgelopen jaar veel moois, ontroerends en grappigs gegeven. En naast bovenstaand is er natuurlijk nog veel meer goede tv gemaakt, zoals alle afleveringen van Even tot hier, De Slimste Mens, De Avondshow met Arjen Lubach en de ziekenhuisserie Dag & nacht met Kim van Kooten in de hoofdrol.

Waar we het ene jaar eindigen, begint natuurlijk ook een ander jaar. We staan aan de vooravond van 2024 en ik weet nu al dat we ook dan weer getrakteerd worden op een aantal prachtige tv-producties. Ik kijk reikhalzend uit naar het nieuwe seizoen van Gooische Vrouwen, waar we eind 2024 van kunnen genieten. Cheryl, Anouk, Claire en Roelien zijn al jarenlang mijn beste vriendinnen die ik uit het oog ben verloren. Maar uit het oog, niet uit het hart. Want de oude seizoenen en films heb ik vaak teruggekeken.

Ook megahit Oogappels keert terug voor een zesde seizoen en na vijf succesreeksen durf ik wel te stellen dat we ons wederom op kunnen maken voor (ik hoop) tien fantastische afleveringen. En tot slot: laten we hopen dat we weer heerlijk met z'n allen de zomer doorkomen met een nieuw seizoen van B&B Vol Liefde. Dan kunnen we ons opmaken voor wederom een mooi tv-jaar.

Lees meer over
Tim van RodijnenB&B Vol liefdeOogappels