Van Spare tot Women of the Year: dit deden de royals in 2023
Afgelopen jaar kregen we weer een overweldigende stroom aan koninklijk nieuws voor onze kiezen. Nu 2023 er bijna op zit, blikken we terug op de hoogte- en de dieptepunten van de (inter)nationale royals.
Deense prinsen en prinses verliezen titel
Vorig jaar nam koningin Margrethe van Denemarken het drastische besluit om de koninklijke titels van haar vier kleinkinderen af te pakken. En vanaf 1 januari 2023 is het officieel: de vier kinderen van de Deense prins Joachim en prinses Marie, tot dan toe prins en prinses, gaan nu door het leven als graaf en gravin. Het Deense koningshuis wil al een tijd de monarchie verkleinen en kondigde jaren geleden al aan dat in de toekomst alleen nog de eerstgeborenen van de troonopvolgers de titel van prins of prinses zal krijgen.
De drie zoons en dochter van het koppel, Nikolai (24), Felix (21), Henrik (13) en Athena (11) voelen zich naar eigen zeggen verstoten. Voor hen komt het nieuws 'als donderslag bij heldere hemel'. Ze begrijpen niet waarom hun identiteit wordt afgepakt. Verrassend genoeg behouden de kinderen van Margrethes oudste zoon Frederik, de kroonprins van Denemarken, hun titel wél.
Ups en downs voor prins Harry en Meghan
Aan het begin van het jaar is iedereen in de ban van Spare, het boek van prins Harry. De autobiografie is zijn poging om weer grip te krijgen op zijn eigen verhaal 'na 38 jaar van verdraaiing en vervorming door anderen'. In Spare deelt de hertog van Sussex zijn ervaringen met de Britse koninklijke familie.
Na het boek wordt 2023 een jaar met hier en daar wat tegenslagen voor de Sussexes. Zo beëindigt Spotify hun podcastdeal na slechts één reeks. De overeenkomst, onderdeel van de deals die het paar in 2020 sloot na het verlaten van het koninklijk huis, was naar verluidt 25 miljoen dollar waard.
Gelukkig kan Harry deze maand alsnog de champagne opentrekken. De prins wint namelijk de afluisterzaak in zijn strijd tegen Britse tabloids. De Daily Mirror moet 163.700 euro schadevergoeding aan hem betalen wegens het hacken van zijn telefoon en het schenden van zijn privacy.
Prinses Amalia's rondreis
De kennismaking van de 19-jarige prinses Amalia met het Caribisch deel van Nederland gaat eind januari van start. In bijna twee weken tijd maakt onze kroonprinses kennis met Bonaire, Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. Het is haar eerste (lange) officiële reis als troonopvolger.
Verder schittert Amalia in oktober op de verjaardag van de Deense prins Christian. Maar het is dit jaar Alexia die meer op de voorgrond treedt.
Prinses Alexia laat zich meer en meer zien
Alexia, de middelste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, heeft dit jaar haar eerste werkbezoek achter de rug. De prinses, die op 26 juni 18 jaar wordt, doopt afgelopen zomer in Rotterdam het schip Vox Alexia van het bedrijf Van Oord. Dat is niet de enige activiteit, ze is namelijk diezelfde maand voor het eerst aanwezig bij de troonrede op Prinsjesdag.
Koning Charles: van kroning tot docu
Hij heeft er meer dan even op moeten wachten, maar op 6 mei is het eindelijk zover: Charles wordt officieel gekroond tot Britse koning. De kroning vind plaats ongeveer acht maanden na het overlijden van zijn moeder koningin Elizabeth. Ook Camilla wordt gekroond tot koningin.
Ruim een half jaar later viert Charles op 14 november zijn 75ste verjaardag. En om het jaar goed af te sluiten zendt de BBC deze maand een documentaire uit over het eerste jaar van koning Charles op de troon. Charles III: The Coronation Year biedt een exclusief kijkje achter de schermen, inclusief de voorbereidingen voor hun kroning in mei en niet eerder vertoond beeldmateriaal.
Koning Willem-Alexander 10 jaar op de troon
Op 7 juli wordt kort na 20.00 uur bekend dat de stekker uit het kabinet gaat. Daarmee is na anderhalf jaar een einde gekomen aan het vierde kabinet-Rutte. Daarom keert koning Willem-Alexander de volgende dag eerder dan gepland terug van zijn vakantie.
Ter ere van het 10-jarig koningschap van Wim-Lex worden er later in het jaar nieuwe staatsieportretten van de koning en koningin gemaakt. De foto’s zijn genomen door Anton Corbijn in de Galerijzaal van Paleis Noordeinde.
Prinses Leonor viert 18e verjaardag
In de ochtend van 31 oktober staan de Spanjaarden al vroeg langs de route van de koninklijke stoet richting het Madrileense plein Puerta del Sol. Prinses Leonor, de oudste dochter van koning Felipe en koningin Letizia, viert namelijk haar achttiende verjaardag. Na de stoet door Madrid komt de troonopvolger aan bij het Spaanse parlement, bestaande uit het lagerhuis en de senaat. Daar legt ze volgens traditie een eed af aan de grondwet. Ter ere van haar verjaardag geeft het Spaanse postbedrijf Correos uit met Leonors portret.
Eloise en Laurentien winnen Woman of the Year Award
Een mooi moeder/dochter-rodelopermoment voor gravinfluencer Eloise en prinses Laurentien. In november komt het duo opgedoft aan in het Stedelijk Museum in Amsterdam om één reden: de Women of the Year Award in ontvangst nemen. De twee worden door Harper’s Bazaar samen genomineerd voor de titel Woman of the Year 2023 vanwege hun inzet voor goede doelen. Als kers op de taart wordt de prijs óók nog uitgereikt door man- en vaderlief prins Constantijn.
Vertaalfout in boek vol bombshells van Britse royals
Een nogal opmerkelijke fout in de Nederlandse vertaling van het boek Endgame (Eindstrijd) van royaltykenner Omid Scobie, waarin een kijkje achter de schermen van het Britse koningshuis wordt gegeven, zorgt in de Britse pers voor ophef. De foutieve Nederlandse vertaling van het boek is in Nederland eind november uit de schappen gehaald, om te worden vervangen door een gecorrigeerde versie. De betreffende passage gaat over Meghan en Harry's onthullingen bij Oprah twee jaar geleden. Zij zeiden daar dat er binnen het koningshuis zorgen zouden zijn geweest over de huidskleur van hun zoontje Archie voordat hij geboren werd. De naam van koning Charles wordt, naast die van Kate, genoemd in de Nederlandse versie. En dat terwijl er in de andere versies géén namen staan.