Van Alexia tot Leonor: dit gaat het kroost van Europese royals na de zomer doen
Dat de zomervakantie van prinses Ariane (16) voorbij is, wisten we al. Maar zij is natuurlijk niet de enige royal die aan een nieuw schooljaar begint. Ariane gaat de komende twee jaar studeren op het United World College Adriatic in Italië. Waar doen andere jonge Europese prinsen en prinsessen dat? En hoe zit het eigenlijk met de militaire dienstplicht? Wij zetten het voor je op een rijtje.
Prinses Amalia
Prinses Amalia liep na de middelbare school stage bij het Oranje Fonds en deed vrijwilligerswerk bij verschillende organisaties. Sinds september 2022 studeert de prinses Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam. Daar gaat ze nu dus haar tweede jaar in.
Amalia's vader koning Willem-Alexander heeft, voor zijn studie aan de Faculteit der Letteren in Leiden, bij de marine gezeten. Daar heeft hij zelf voor gekozen. Als Nederlandse royal is het niet verplicht om een militaire opleiding te volgen. De koning is namelijk niet het hoofd van onze landmacht, luchtmacht en marine. Geen militaire dienst dus voor Amalia, maar dat wil niet zeggen dat ze zich niet in Defensie verdiept heeft. In haar tussenjaar heeft ze namelijk meermaals meegelopen met de Nederlandse Krijgsmacht:
Prinses Ingrid en haar broertje Sverre Magnus
In sommige andere landen, Noorwegen en Zweden bijvoorbeeld, geldt er wel een dienstplicht. Hoewel in Noorwegen leden van het koninklijk huis zijn vrijgesteld van de dienstplicht, is het voor de beoogde troonopvolger wel een verstandige zet. Het bevordert namelijk leiderschap, nationale verbondenheid en respect van de krijgsmacht. Daarom zal de 19-jarige Noorse prinses Ingrid, die net haar middelbare school heeft afgerond, over een jaar beginnen met haar militaire training bij het Ingenieursbataljon van Brigade Nord. Maar eerst start de toekomstige koningin met een baan als schoolassistent en milieumedewerker op de Uranienborg School.
Ingrids 17-jarige broertje Sverre Magnus start na de zomer aan zijn laatste jaar op de Elvebakken Upper Secondary School in Oslo.
Prinses Elisabeth
Prinses Elisabeth van België heeft net haar tweede jaar geschiedenis en politiek in Oxford afgerond, maar was deze zomer ook nog op een zomerkamp van de Koninklijke Militaire School in Brussel. Volgens de Belgische krant De Standaard studeert ze na de zomer verder aan diezelfde school. Het is het officiële begin van haar opleiding tot koningin, want in haar toekomstige rol wordt ze opperbevelhebber van het leger. De jongere broer van Elisabeth, de 19-jarige prins Gabriël, begon vorig jaar ook aan zijn legeropleiding aan de Koninklijke Militaire School. In tegenstelling tot het Noorse koningshuis heeft België geen dienstplicht voor leden van het koninklijk huis. Deze plicht werd voor zowel de bevolking als het koninklijk huis in 1994 opgeschort.
Prinses Leonor
Kroonprinses Leonor van Spanje, die onlangs net als Alexia afstudeerde aan het UWC Atlantic in Wales, gaat het zwaarste militaire programma van het land draaien. Ze begint aan drie jaar militaire training bij de landmacht, de luchtmacht en de marine.
De Spaanse krant El País meldt dat de militaire trainingen van Leonor onder andere plaatsvinden op een trainingsschip van de Spaanse marine. Verder zal ze trainingen krijgen bij het Spaanse leger in Zaragoza, de Spaanse luchtmacht in Murcia en de Spaanse marine in Pontevedra. Van 2025 tot 2026 studeert ze aan de San Javier Air Academy voor de luchtmacht.
Het lijkt erop dat ze in de voetsporen treedt van haar vader, die ook drie jaar het leger in ging voor hij koning werd. Voor leden van het Spaanse koningshuis is het namelijk gebruikelijk om een militaire opleiding te volgen. Dit dient vaak als onderdeel van hun opleiding en voorbereiding op toekomstige koninklijke taken. Het is echter niet strikt verplicht voor alle leden, maar eerder een traditie en een manier om hen voor te bereiden op hun rol als symbolische leiders en beschermers van de nationale soevereiniteit. Daarna zal ze naar verluidt rechten gaan studeren.
Prinses Isabella
Na de zomervakantie zet de Deense prinses Isabelle haar opleiding voort op een nieuwe middelbare school: het Øregård Gymnasium in de plaats Hellerup, dichtbij Kopenhagen. Deze school heeft een speciale betekenis voor de koninklijke familie, aangezien zowel haar vader, kroonprins Frederik, als haar oom Joachim hier hun onderwijs genoten.
Prins Christian
Broer prins Christian wordt eind oktober 18 jaar en heeft daarom wat knopen door te hakken. Want gaat hij na de zomer verder studeren, of gaat hij het leger in? Zijn vader zat vier jaar bij de marine en heeft politieke wetenschappen gestudeerd. Dus de prins zou in de voetstappen van zijn vader kunnen treden. Wat zijn toekomstplannen zijn, is nog onduidelijk. Wat wel zeker is, is dat hij afziet van de toelage die hij vanaf zijn achttiende verjaardag zou ontvangen. Net als onze prinses Amalia!
Prinses Alexia
Tot slot nog even terug naar eigen land. In de zomer van 2021 vervolgde Alexia haar opleiding aan het United World College of the Atlantic (UWC Atlantic) in Llantwit Major in Wales. Hier behaalde zij in de zomer van 2023 haar Internationaal Baccalaureaat. Voor haar breekt dit jaar geen nieuw schooljaar aan, want Alexia neemt in navolging van haar oudere zus een tussenjaar. Wat ze gaat doen? "Beetje reizen, werken en van alles", vertelt ze eerder tijdens een persgesprek.
Prinses Ariane
En prinses Ariane heeft de eerste vier jaar van haar middelbareschooltijd doorgebracht op het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. Momenteel geniet de 16-jarige van haar introductieweek op haar nieuwe school het United World College Adriatic in Duino-Aurisina, waar ze de komende twee jaar studeert. UWC Adriatic lijkt volgens het Britse lifestyletijdschrift The Tatler eerder op een elegant hotel op een klif dan op een school.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.