Eindpunt lange weg

Opluchting om brexithandelsdeal: 'Huzarenstukje, klok is gestopt met tikken'

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© Boris Johnson / TwitterOpluchting om brexithandelsdeal: 'Huzarenstukje, klok is gestopt met tikken'
RTL

"De klok is eindelijk gestopt met tikken", verwoordt hoofdonderhandelaar Michel Barnier de opluchting na het bereiken van een handelsdeal tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. "Het eindpunt van een lange, kronkelende weg."

"Het is nu tijd om de bladzijde om te slaan en naar de toekomst te kijken", reageerde Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, op de deal die na een laatste onderhandelronde vol nachtelijke vergaderingen werd gesloten.

Op de valreep brexitdeal: 'Kerstcadeau op allerlaatste moment'
Lees ook

Op de valreep brexitdeal: 'Kerstcadeau op allerlaatste moment'

Als dat niet was gelukt, zou handel vanaf 1 januari volgens de meest basale regels moeten verlopen, met importtarieven, extra papierwerk en controles bij de grens als gevolg. Dat dus vlak vóór kerst een akkoord is bereikt, is een opluchting, aldus Von der Leyen. 

Eindpunt is nieuwe start

"Wat wij begin noemen, is vaak het eind. En iets beëindigen is ook ergens aan beginnen. Het eindpunt is waar we starten", citeerde Von der Leyen de Amerikaans-Britse dichter T.S. Eliot.

"Wat wij begin noemen, is vaak het eind. En iets beëindigen is ook ergens aan beginnen. Het eindpunt is waar we starten."

Nieuw hoofdstuk

Volgens Europa's belangrijkste regeringsleider, bondskanselier Angela Merkel van Duitsland, is de deal "de basis voor een nieuw hoofdstuk in onze relatie." En Frankrijks president Emmanuel Macron noemt de deal onmisbaar om "onze burgers, onze vissers en onze producenten te beschermen." 

Het dossier is alleen nog lang niet klaar. Allereerst moeten de afspraken nog op papier gezet worden. Als dat is gebeurd, moeten de EU-lidstaten er nog mee instemmen. Die gaan de afspraken eerst bestuderen, laat onder anderen premier Mark Rutte weten. 

Goedkeuring Europarlement nodig

Ook het Europees Parlement moet nog goedkeuring geven aan de deal, benadrukt EU-president Charles Michel. Omdat er niet genoeg tijd is om de deal helemaal uit te pluizen voor 1 januari, zal het parlement dit pas volgend jaar doen, meldt David Sassoli, de voorzitter van het Europarlement. De deal gaat al wel voorwaardelijk in, tot uiterlijk 28 februari 2021.

Het Britse parlement stemt op 30 december over de deal. Premier Boris Johnson vierde het akkoord in ieder geval als een overwinning, met een bijpassende foto op Twitter

"Een deal van deze omvang in acht maanden tijd is in ieder geval een huzarenstukje."

Nederlandse belangenorganisaties zijn gematigd positief. Transporteurs, boeren en tuinders, de Rotterdamse Haven en werkgevers zijn blij dat er duidelijkheid is. Maar, waarschuwen ze: er gaat wel veel veranderen.

Visserij

Dat is precies wat nu bestudeerd gaat worden, meldt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. Daarbij is speciale aandacht voor onder meer de Nederlandse visserijsector. Want de visserij was een groot struikelblok tijdens de onderhandelingen. 

Het akkoord lijkt de Nederlandse belangen goed te dekken, vertelt een bron uit diplomatieke kring aan RTL Nieuws. "Een deal van deze omvang in acht maanden tijd is in ieder geval een huzarenstukje", vult hij aan. 

Volgens brancheorganisatie VisNed betalen Nederlandse vissers een hoge prijs voor de overeenkomst, omdat er minder vis gevangen mag worden in het Kanaal. Dat zal voor spanning gaan zorgen, is de verwachting.

Lees meer over
Ursula von der LeyenBoris JohnsonMichel BarnierEuropese UnieHandel