'Brexit is gekkenwerk'

Deze Britse bedrijven trokken naar Venlo vanwege de brexit

Door Cédric Broodman··Aangepast:
© Snag tightsDeze Britse bedrijven trokken naar Venlo vanwege de brexit
RTL

Veel bedrijven moeten vanwege de brexit een thuisbasis hebben op het Europese vasteland. Zo ook Snag Tights en Monster Group. Zij kozen - om uiteenlopende redenen - voor Venlo.

Snag Tights heeft een webshop waar ze panty's verkopen. Ze verkopen deze panty's aan zo'n 1 miljoen klanten in zo'n 90 landen. Monster Group verkoopt producten voor onder andere cateringbedrijven. Zij zijn vooral actief op de Europese markt.

Venlo

Toegang houden tot de Europese markt is voor beide bedrijven van cruciaal belang. Dit is de reden waarom ze zochten naar een nieuwe plek voor extra opslagplaats in de Europese Unie.

"We wisten dat we een opslagplaats moesten hebben in Europa", vertelt Brie Read, CEO van Snag Tights. "We kozen uiteindelijk voor Venlo, omdat hier veel magazijnen zijn. Ook ligt Venlo dichtbij Duitsland, wat weer een belangrijke markt voor ons is." Het magazijn in Duitsland vestigen was uiteindelijk geen optie, omdat het lastiger is om een bedrijf op te zetten in Duitsland.

Beide bedrijven zeggen dat ze in 2021 gaan uitbreiden in Venlo. Voor Monster Group heeft de opening van het distributiecentrum in Venlo zelfs de afhankelijkheid van Europa veranderd. "Eerst ging zo'n 20 tot 30 procent van onze producten naar Europa", zegt Harvey. "Nu gaat het al om zo'n 50 procent van al onze producten."

Europese Commissie komt met noodplannen voor 'no deal'-brexit
Lees ook

Europese Commissie komt met noodplannen voor 'no deal'-brexit

Veel redenen

Rana Harvey, managing director van Monster Group, koos ook voor Venlo vanwege de locatie en de vele opslagplaatsen, maar er zijn meer redenen. "Nederlanders spreken ontzettend goed Engels wat echt van belang is voor ons bedrijf", vertelt Harvey.

Daarnaast is er ook nog een voordeel wanneer ze goederen importeren. Zo heeft Nederland een speciale regeling waar je een vergunning voor kan aanvragen. Als je deze vergunning hebt hoef je geen btw te betalen bij de Douane over geïmporteerde goederen, maar kan je het later in je btw-aangifte aangeven. Dit is voordeliger en handiger, volgens Harvey.

De managing director van Monster Group is ook blij dat ze nu aan 'next-day delivery' kunnen doen. "Doordat wij nu in Venlo zitten kunnen we onze klanten in Europa en vooral Duitsland veel beter bedienen", zegt Harvey.

Brexit frustraties

"Het was een lastig jaar vanwege Brexit", vertelt de Snag Tights CEO. "We moesten ons voorbereiden op het slechtste scenario. Dus of er een deal komt, maakt voor mij eigenlijk niet meer uit."

Rana Harvey kan zich hier ook gedeeltelijk in vinden. "Brexit is gekkenwerk. Je weet niet wat er precies gaat gebeuren", zegt Harvey. "Maar ik zie graag een deal, omdat dit beter is voor het bedrijf."  Ze kunnen al veel opslaan in Nederland, maar bepaalde producten komen uit het Verenigd Koninkrijk en het kan lastiger zijn om bij een no-deal deze producten naar Europese klanten te brengen.

Waar ze wel beiden over eens zijn is dat de Britse overheid het anders had moeten aanpakken. "Er had veel beter gepland moeten worden", vertelt Read. Harvey gaat zelfs verder. "Ik moest denken aan iets wat iemand eerder heeft gezegd, namelijk dat politici alleen maar geven om politiek, niet om de economie", zegt Harvey. "En ik ben daar het helemaal mee eens."

Concurrentie

Nederland heeft veel concurrentie van andere landen, zoals Duitsland, België en Ierland als het aankomt op bedrijven die vanwege brexit moeten verhuizen. Het Netherlands Foreign Investement Agency (NFIA) is het aanspreekpunt voor de bedrijven die geïnteresseerd zijn om hun bedrijf of een gedeelte van hun bedrijf in Nederland te vestigen.

"Ik vond de NFIA meer pro-actief dan de andere buitenlandse instanties", zegt Brie Read. "Het begon met mailcontact, maar uiteindelijk maakte de NFIA het zelfs mogelijk om tijdens de coronacrisis naar Venlo te gaan om te kijken naar verschillende magazijnen."

Zowel Snag Tights als Monster Group zijn ook nog actief in het Verenigd Koninkrijk. Zo heeft Snag Tights een magazijn in Schotland en in Nederland.

Succes verhaal

Ook Rana Harvey is erg te spreken over de hulp van de NFIA. "We moesten binnen een maand verhuizen in februari 2019, omdat destijds de deadline voor een deal afliep in maart 2019", zegt Harvey. "We hadden een heel erg vaag idee over wat we wilden, maar we waren vooral verbaasd dat de NFIA ons zo serieus nam. Dat zagen we bij anderen landen niet."

Het gaat zelfs zo ver dat binnen Monster Group de opening van een distributiecentrum een succesverhaal is geworden. Zo zeggen ze bij Monster Group steeds vaker: "Als we een distributiecentrum in Nederland kunnen openen in een maand, dan lukt dit ook wel."

Meer dan 100 brexit-bedrijven

In totaal zijn er rond de 140 bedrijven die hebben gekozen voor Nederland vanwege Brexit. Hoe groot deze bedrijven zijn loopt heel erg uit een. Twee van deze bedrijven zijn Snag Tights en Monster Group.

Hoeveel bedrijven in 2020 de stap maken naar Nederland kan persvoorlichter Michiel Bakhuizen van de NFIA nog niet zeggen.

Hij kan wel een indicatie geven. "Op dit moment loopt de lijst met bedrijven al op tot rond de 500", vertelt Bakhuizen. "Dit betekent niet dat al deze bedrijven naar Nederland komen. We hebben ook concurrentie van andere landen, zoals België, Duitsland en Ierland."

Aantal bedrijven dat vanwege de Brexit verhuisd is naar Nederland, volgens de NFIA
Aantal bedrijven dat vanwege de Brexit verhuisd is naar Nederland, volgens de NFIA
Lees meer over
BrexitNederlandVenlo