'Minder zorgen om grote bedrijven'

Bedrijven weten nog altijd niet op welke brexit ze zich moeten voorbereiden

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© GettyBedrijven weten nog altijd niet op welke brexit ze zich moeten voorbereiden
RTL

Wordt het over iets meer dan twee maanden een zachte brexit, of toch een harde scheiding tussen de Europese Unie of het VK? Voor bedrijven maakt dat veel uit, maar hoe moet je je voorbereiden, als je niet weet waar je je precies voor moet klaarmaken?

Al zo'n vier jaar wordt er gesproken tussen de landen van de Europese Unie en de Britten. Het is echter nog altijd niet duidelijk hoe beide over nog maar iets meer dan twee maanden uit elkaar gaan.  

Voor bedrijven die handel drijven met het VK (Verenigd Koninkrijk) is dat lastig. Bij een zogeheten zachte brexit, dus met een handelsdeal, worden er bepaalde afspraken gemaakt over onder welke voorwaarden bedrijven vanaf 2021 producten kunnen in- of uitvoeren.

'Harde brexit scheelt Nederland 4,8 miljard euro aan export'
Lees ook

'Harde brexit scheelt Nederland 4,8 miljard euro aan export'

Harde brexit?

Zonder handelsdeal, een harde brexit, gaan de veel ongunstigere regels van de Wereldhandelsorganisatie WTO gelden, met onder meer hogere importheffingen.

De Britse premier Boris Johnson dreigde onlangs weer eens met die WTO-regels. "Een keiharde brexit, ik denk niet dat iemand daar op gerekend had", zegt Hans Biesheuvel, oprichter en bestuurder van Ondernemend Nederland, dat opkomt voor de belangen van het MKB in Nederland.

Waarop voorbereiden?

Het is logisch dat bedrijven vanwege de coronacrisis in de afgelopen maanden ook andere dingen aan hun hoofd hadden, zegt Kees Bakhuis, woordvoerder van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Toch is het volgens hem goed om je ook te focussen op brexit.

"Het is dan echter wel handig als je weet waarop je je moet voorbereiden", zegt hij.

'Geen zorgen over grote bedrijven'

Over grotere bedrijven maakt Biesheuvel zich niet zoveel zorgen. "Die kunnen zich beter wapenen dan kleinere bedrijven, ze hebben de slagkracht om hun systemen op orde te krijgen", aldus Biesheuvel.

Het gaat er echter vooral ook om of bedrijven al ervaring hebben met internationaal ondernemen, zegt hij. Biesheuvel vreest dat vooral kleinere bedrijven het lastiger zullen vinden om onder ongunstiger voorwaarden met meer regels handel te drijven.

Slechtste scenario

Het slechtste scenario is dat er geen handelsdeal komt. Bedrijven die al zaken doen met andere landen waarmee geen handelsdeal is, weten hoe ze daar mee moeten omgaan, vult Birgit Oosterhuis, woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, aan.

"Je moet het allemaal een keer gedaan hebben om het te weten".

Oponthoud

Concreet kunnen bedrijven als er geen handelsdeal komt oponthoud aan de grens verwachten, terwijl ze ook met hogere importheffingen te maken kunnen krijgen, aldus Biesheuvel.

Er speelt echter meer, geeft hij aan. Zo zullen standaarden over onder meer de kwaliteit van producten en dienstverlening mogelijk gaan afwijken.

Misschien moeten bedrijven dan apart voor het VK gaan produceren, omdat er niet iets andere ingrediënten in bijvoorbeeld voedsel mogen zitten. Dat zal het duurder maken om zo'n product te maken, denkt Biesheuvel.

Lees meer over
Boris JohnsonVNO-NCWRijksdienst voor Ondernemend NederlandBrexitGroot-Brittannië