Veel bedrijven zijn 'noodzakelijk'

Avondklok? Prima, zolang die maar niet voor ons geldt

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP FotoAvondklok? Prima, zolang die maar niet voor ons geldt
RTL

De mogelijkheid van een avondklok leidt tot bezorgdheid in verschillende sectoren - en een brede roep om vrijstelling. Wat de economische effecten gaan zijn voor bedrijven, is nog lastig in te schatten.

Over het invoeren van een spertijd is officieel nog geen besluit genomen, maar bronnen melden aan RTL Nieuws dat het kabinet van plan is om morgen de avondklok aan te kondigen.

Weinig zin

Over de invulling van zo'n avondklok, is nog veel onduidelijk. Bijvoorbeeld of het kabinet politieke keuzes maakt in de vrijstellingen, of economische.

Ook zal rekening moeten worden gehouden met de verbindingen tussen de verschillende sectoren. Als vrachtwagens niet voor 06.00u 's ochtends de supermarkt mogen bevoorraden, heeft het weinig zin om vakkenvullers dan al wel te laten komen, bijvoorbeeld.

Groter besmettingsgevaar

Bij bedrijven en in de verschillende sectoren wordt wisselend gereageerd op de mogelijkheid van de maatregel. Michiel Muller, topman van online supermarkt Picnic, voorziet problemen in de logistiek voor supermarkten als een avondklok wordt ingevoerd. "Je mist de avondshift, dat kost je capaciteit."

Hij denkt dat een uitgaansverbod er ook voor zorgt dat het drukker wordt in de supermarkten als mensen 's avonds hun boodschappen niet meer thuisbezorgd krijgen. Plus, zegt hij: "Het besmettingsgevaar in de supermarkt is groter dan bij het thuisbezorgen."

Politie is klaar voor avondklok, maar noemt het een 'flinke klus'
Lees ook

Politie is klaar voor avondklok, maar noemt het een 'flinke klus'

Voedselvoorziening

Een woordvoerder van concurrent Jumbo wil 'niet ingaan op speculaties' en verwijst naar supermarktkoepel CBL voor een reactie.

Het CBL wil ontheffingen voor distributiecentra, voor het kunnen blijven bezorgen van boodschappen en voor het personeel dat in en voor supermarkten werkt. "De voedselvoorziening moet wel op gang blijven", aldus een woordvoerster van de supermarktkoepel.

Personeel gewoon de straat op

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, wil nog niet reageren op een mogelijke invoering van een avondklok. Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland wil dat het bezorgen van maaltijden ook mogelijk blijft in de tijden dat er een avondklok geldt.

Verder moet personeel van bijvoorbeeld pizzeria's, sushiketens, andere bezorgrestaurants en hotels van en naar het werk kunnen blijven komen als de avondklok van kracht is, meent KHN.

Snelle zak chips

Het lastige is dat we nog niet weten hoe de avondklok er precies uit gaat zien, zegt Lize Nauta, econoom bij RaboResearch. "Heel veel bedrijven zijn natuurlijk al dicht, maar misschien daalt het aantal impulsaankopen wel, omdat je niet meer op vrijdagavond nog even snel een zak chips kunt halen voor bij de film."

Nauta denkt dat het sociale effect in eerste instantie groter gaat zijn dan het economische effect. "Het kan op termijn wel zo zijn dat het sociale effect doorsijpelt in de economie."

De bedrijven die nu nog open zijn voor consumenten, zegt Nauta, zijn al noodzakelijk. "Mocht in hun bedrijfsvoering ook nog verandering komen door de avondklok, dan kan dat gevolgen hebben." Ze noemt het voorbeeld van pakketbezorgers. "Die staan al onder druk nu, als ze dan ook niet meer mogen bezorgen na 20.00u wordt dat alleen maar erger."

'Uitzondering voor transport is noodzakelijk'

Evofenedex, ondernemersvereniging voor handel en logistiek, laat weten ervan uit te gaan dat er een uitzondering wordt gemaakt voor cruciaal vervoer.

"Transport gaat 24 uur per dag door. Daarvoor is een uitzondering noodzakelijk", stelt ook branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN). Zonder de uitzonderingspositie houdt de levering aan veel apotheken, winkels en supermarkten volgens TLN op en dat is geen optie.

In tegenstelling tot PostNL, dat de kaarten nog even voor de borst houdt, gaat pakketbezorger DHL ervan uit ook mét spertijd nog gewoon 's avonds te kunnen bezorgen. De sector is volgens het bedrijf cruciaal en zou dus uitgezonderd moeten zijn van de avondklok.

Volcontinu bedrijf

Ook bij Tata Steel in IJmuiden, waar 24/7 geproduceerd wordt, maken ze zich vooralsnog geen zorgen. "We zijn hier al maanden op voorbereid", zegt een woordvoerder tegen RTL Z. "Zodra er een avondklok wordt ingesteld, krijgen al onze medewerkers een brief om aan te tonen dat ze bij ons werken, zodat ze ook 's avonds kunnen komen."

's Nachts de productie stilleggen is geen optie, zegt hij. "We zijn een volcontinu bedrijf. Een deel van onze installaties en machines gaat zelfs kapot als ze niet 24 uur per dag worden gebruikt."

Daardoor staan mensen nu soms om 06.00u op.
Lees meer over
AvondklokCoronavirusCoronamaatregelen