Roosters aanpassen

Politie is klaar voor avondklok, maar noemt het een 'flinke klus'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© Robin UtrechtPolitie is klaar voor avondklok, maar noemt het een 'flinke klus'
RTL

Mocht worden besloten om een avondklok in te stellen als middel tegen de bestrijding van het coronavirus, dan is de politie er klaar voor. "Wij kunnen onze roosters op korte termijn aanpassen, indien nodig", laat een woordvoerder weten.

"Het zal een flinke klus worden", zegt zij. "Het accent verschuift van overdag naar de avond en de nacht. Maar als het nodig is, dan is het nodig."

Strengere keuzes

Ander werk zal daardoor wel op een laag pitje komen, waarschuwt ze. "Kleinere zaken, preventie in de wijk. Dat zal even blijven liggen. Er moeten strengere keuzes gemaakt worden."

In het Veiligheidsberaad met de 25 burgemeesters en in de politiek wordt deze dagen gesproken over de mogelijke invoering van een avondklok, tussen 20.00 uur en 04.00 uur. Deze zou eventueel al donderdag in moeten gaan.

Deze landen hadden al een avondklok: 'Alle leuke dingen worden moeilijker, dat is de bedoeling'
Lees ook

Deze landen hadden al een avondklok: 'Alle leuke dingen worden moeilijker, dat is de bedoeling'

Haken en ogen

De politievakbonden ACP en NPB en de Nederlandse BOA Bond zien nog de nodige haken en ogen aan een avondklok. Vooral handhaving wordt erg lastig, vrezen zij. Een avondklok gaat ook een forse aanslag worden op de organisatie van de politie en op de politiemensen zelf, verwacht Gerrit van de Kamp, voorzitter van de ACP.

"Handhaven op incourante uren, fors meer nachtdiensten, dat trekt een wissel. Het brengt de organisatie op maximale spanning. Die specifieke tijden - van 20.00 tot 04.00 uur - maakt niet veel uit, een avondklok is een avondklok. We wachten af. De besmettingscijfers laten geen bemoedigende daling zien. Maar wat moet, moet, het is een politiek besluit."

Boa's: eerst andere maatregelen

De Nederlandse BOA Bond vindt dat eerst een aantal andere maatregelen in gang moet worden gezet voordat de avondklok wordt ingevoerd in de strijd tegen het coronavirus. "Daarbij kun je onder meer denken aan het schrappen van vluchten van en naar Engeland om de verspreiding van de Britse variant van het virus tegen te gaan", zegt voorzitter Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond.

Andere maatregelen die volgens de BOA Bond effect zouden kunnen hebben, zijn het verplicht stellen van thuiswerk en het niet toestaan van reizen buiten de stad. Als het toch tot de invoering van een avondklok komt, dan zal dat duidelijk gevolgen hebben voor het werk van de boa's, stelt Kuin. "Ons werk bestaat vooral uit surveilleren en het nagaan van meldingen", zegt Kuin. "Het is nu al zo dat meldingen door de drukte blijven liggen. Als de avondklok wordt ingevoerd, zullen dat er nog meer zijn."

Bekijk ook: Wanneer krijg jij het coronavaccin? Dit is waarom nog veel onduidelijk is

D66 tegen

De Tweede Kamer sprak zich eerder uit tegen een avondklok. Binnen de coalitie ligt het ook moeilijk: VVD, CDA en ChristenUnie wijzen de maatregel niet af, maar een avondklok ligt moeilijk bij D66. "Doe het nu niet, het is een enorme inperking op de vrijheid", zei Rob Jetten afgelopen woensdag tijdens het coronadebat nog. D66 vindt dat eerst andere maatregelen moeten worden genomen voordat een avondklok wordt geïnstalleerd. Zoals een betere handhaving rond het thuiswerken of minder mensen op bezoek. 

Het is nu wachten op het OMT-advies over de avondklok, dat mogelijk vandaag en anders morgen komt. De eerst volgende mogelijkheid dat de Tweede kamer over de avondklok kan praten is dan waarschijnlijk woensdag.

 

Lees meer over
Gerrit van de KampNationale PolitieBoa [buitengewoon opsporingsambtenaar]CoronavaccinCoronavirusAvondklokCoronamaatregelen