Weg omhoog

Uit de lockdown, uit de recessie: Nederlandse economie groeit weer

Door Malin Kox··Aangepast:
© ANPUit de lockdown, uit de recessie: Nederlandse economie groeit weer
RTL

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar gegroeid met 3,1 procent. Met name consumenten gaven veel meer uit dan in de eerste drie maanden van 2021, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De consumentenuitgaven stegen in het tweede kwartaal met 5,7 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. De overheid gaf 2,6 procent meer uit. Ook de invoer en uitvoer van goederen en diensten nam toe, blijkt uit de nieuwste CBS-cijfers.

Van krimp naar groei

De groei komt na twee kwartalen waarin consumenten en de overheid juist minder uitgaven, waardoor Nederland voor de tweede keer tijdens de coronapandemie in een recessie belandde. In het eerste halfjaar van 2020 kromp de Nederlandse economie ook al.

DNB: er gloort hoop voor de economie, maar herstel 2021 valt tegen
Lees ook

DNB: er gloort hoop voor de economie, maar herstel 2021 valt tegen

Ten opzichte van het tweede kwartaal 2020 is de Nederlandse economie daardoor zelfs explosief gegroeid. Het bbp, het bruto binnenlands product, lag in het tweede kwartaal van dit jaar liefst 9,7 procent hoger.

Deze grootste jaar-op-jaargroei ooit komt dus wel met een kanttekening, stelt het CBS. De groei is voornamelijk ook het gevolg van het feit dat er vorig jaar in het tweede kwartaal een strenge lockdown gold en het bbp toen sterk kromp.

Die krimp is nog niet helemaal gecompenseerd. Ten opzichte van twee jaar geleden, het tweede kwartaal van 2019, is de Nederlandse economie nog 0,4 procent kleiner.

Waar gaven we geld aan uit?

Consumenten gaven in april, mei en juni vooral meer geld uit in de horeca, aan kleding en aan auto's. Dat hangt samen met de versoepeling van de coronaregels, begin juni. Daardoor konden Nederlanders weer meer uit eten, naar de bioscoop en de dierentuin.

Deze consumptie door huishoudens ligt nog wel bijna 5 procent lager dan in het tweede kwartaal van 2019, vóór de coronacrisis.

De overheid besteedde 7,4 procent meer. Met name op het gebied van gezondheid, onderwijs en sociale zekerheid stegen de bestedingen sterk door extra uitgaven aan testen en vaccineren.

Zowel het Centraal Planbureau als DNB verwachtte al dat de economie zich dit jaar zou herstellen, al is dat - nog steeds - afhankelijk van het verloop van de vaccinatiecampagne. 

Lees meer over
CBSEconomie