Onbekende munt zorgt voor paniek

Crypto's in vrije val: dit is er aan de hand

Door RTL Z··Aangepast:
© SIPACrypto's in vrije val: dit is er aan de hand
RTL

Beleggers in crypto's als Bitcoin en Ethereum beleven ongekend waardeloze maanden. Bitcoin verloor sinds november 58 procent van zijn waarde. Ethereum doet het met een min van 60 procent nog slechter. Waarom gaat het in vredesnaam opeens zo slecht?

Dat cryptomunten soms grote sprongen omhoog en naar beneden maken, is op zichzelf geen nieuws. Maar dit jaar gaat het wel buitengewoon slecht. Honderden miljarden aan waarde zijn verdampt en de paniek is compleet.

Hoe komt dat?

Op dit moment is de grote boosdoener een cryptomunt waar je wellicht nog nooit van hebt gehoord: TerraUSD. TerraUSD is een zogenaamde stablecoin: een cryptomunt die zo is ontwikkeld dat hij een vaste waarde heeft. In het geval van TerraUSD is dat 1 dollar.

De munt heeft in theorie een zeer stabiele waarde, waardoor hij zich erg goed leent als tussenstop bij het wisselen van de ene naar de andere cryptomunt. Omdat cryptomunten vaak niet direct inwisselbaar zijn voor elkaar, heb je zo'n tussenstop nodig. Je verkoopt cryptomunt A en krijgt daar TerraUSD voor terug. En daarmee koop je vervolgens de cryptomunt B die je wil hebben. Of dat doet een tussenpartij voor je.

Stablecoins zijn dus erg belangrijk om de cryptomarkt te laten functioneren. En dat is nu precies wat er mis gaat. Want TerraUSD is op dit moment verre van stabiel en dus onbruikbaar als tussenstation.

Crypto's hard onderuit: bitcoin schommelt rond laagste punt in een jaar tijd
Lees ook

Crypto's hard onderuit: bitcoin schommelt rond laagste punt in een jaar tijd

Ok, maar wat is nu het probleem?

Dat TerraUSD tot nu toe een stabiele koers had, komt door de wisselwerking met een andere cryptomunt die speciaal daarvoor is ontwikkeld: de Luna. Hoe dit precies werkt, lees je helemaal onderaan.

"Het idee is al heel ingewikkeld", zegt Teunis Broossens, crypto-expert bij ING. "Je begint met niks, maakt twee munten en je gaat een van de twee stabiel houden door een algoritme te laten handelen in die andere munt."

"De cruciale veronderstelling waarop dit drijft, is dat mensen die Luna willen hebben. En dat die Luna dus wat waard is. Dat gaat heel lang goed, zolang iedereen vertrouwen heeft. Maar als er dan een keer een barstje in dat vertrouwen komt, dan denken mensen: die Terra vertrouw ik niet, maar die Luna vertrouw ik net zo min", schetst Broossens het probleem.

Het gevolg is dat de handel die nodig is om de TerraUSD op 1 dollar te houden niet meer plaatsvindt. "En dan kan het dus heel hard gaan." Op het moment van schrijven was de 'stabiele munt' nog maar 47 dollarcent waard. Minder dan de helft van de waarde die hij moet hebben dus.

Dat betekent dus dat TerraUSD op dit moment onbruikbaar is als smeerolie van de cryptomarkt, die daardoor dus piept, kraakt en vastloopt.

Waarom daalt Bitcoin juist zo hard?

Logisch dus dat crypto's over de hele linie dalen. Maar dat juist ook de Bitcoin er zo ongenadig hard van langs krijgt als de TerraUSD het laat afweten, heeft nog een extra reden, legt Broossens uit.

De initiatiefnemers achter Terra zagen al aankomen dat zo'n 'algoritmische stablecoin' zijn waarde misschien niet vast kan houden in tijden van crisis. Daarom heeft het bedrijf een flinke Bitcoinreserve opgebouwd.

"Zodat ze in tijden van crisis Bitcoin kunnen verkopen en daarmee terra kunnen terugkopen, om op die manier terra op 1 dollar te houden", aldus de bankier. "Klinkt fantastisch, totdat de aanval op zo'n munt zo groot is dat je heel veel Bitcoin moet gaan verkopen."

Dat blijkt niet genoeg om de terra op een dollar te houden, maar het is wel zo veel dat de Bitcoinkoers daalt omdat er zo veel aanbod op de markt wordt gebracht. Gevolg: nog verder dalende koersen.

Anders nog iets?

Zeker weten. Op dit moment staan eigenlijk alle seinen op rood voor crypto's. Centrale banken verhogen de rente om zo de inflatie te drukken, en ook dat wordt als ellendig gezien voor risicovolle beleggingen. Ten eerste wordt het lenen van geld er duurder van, en dus vloeit er minder geld naar crypto's. Bovendien worden minder risicovolle beleggingen relatief interessanter.

Plat gezegd: als je ook weer geld kan verdienen met spaargeld of staatsobligaties, is er minder reden om het in risicovolle beleggingen als Bitcoins te stoppen. De dreigende renteverhogingen zorgen dan ook voor extra spanning: "Er is extreme angst in de cryptomarkt", zegt een analist van GlobalRock daarover tegen Bloomberg.

En dan gaat het ook nog eens mis bij Coinbase, de grootste cryptobeurs in de VS. Het bedrijf is sinds november zo'n 85 procent van zijn beurswaarde kwijtgeraakt. Gisteren bleek dat de omzet van Coinbase in elkaar is gezakt, omdat veel minder mensen handelen via het platform, nu de hype even helemaal weg is. Er werd zelfs 430 miljoen dollar verlies in de boeken gezet.

Alles bij elkaar is de misère nu zo groot dat er in een dag tijd liefst 200 miljard dollar aan cryptowaarde is verdampt, schrijft Bloomberg

Voor de cryptonerds: hoe werkt TerraUSD?

De bedenkers van TerraUSD bedachten nóg een cryptomunt, de Luna. De wisselwerking tussen die twee moet ervoor zorgen dat TerraUSD 1 dollar waard blijft. De regel daarbij is dat je altijd 1 dollar aan Luna kunt inwisselen voor 1 TerraUSD.

Stel, de TerraUSD is iets 'te veel' waard, meer dan een dollar dus. Op dat moment kun je 1 dollar aan Luna inwisselen voor 1 TerraUSD via het platform. Dat is aanlokkelijk, want je maakt dus winst op die transactie: voor Luna's ter waarde van 1 dollar koop je namelijk iets dat nét iets meer waard is dan een dollar.

Bij die transactie wordt er een nieuwe TerraUSD gemaakt en er verdwijnt een Luna. Het gevolg: de Terra daalt met iedere transactie in waarde, omdat er steeds meer Terra's in omloop komen.

De transacties leveren geld op zolang de waarde van Terra hoger is dan 1 dollar, en handelaren blijven die transacties dus uitvoeren tot de waarde weer precies 1 dollar is. Zo zou de waarde van de stablecoin dus daadwerkelijk stabiel moeten blijven op (bijna) een dollar.

Dit mechanisme werkt andersom ook, als de TerraUSD minder dan een dollar waard is. Voor 1 TerraUSD krijg je dan Luna's ter waarde van 1 dollar. Bij die transactie wordt juist een TerraUSD vernietigd, waardoor het aanbod afneemt en de waarde stijgt, idealiter tot precies 1 dollar.

Lees meer over
CryptocurrencyTechnologieZ link in bio