1500 mensen op straat

Bankroet Belgische modereus FNG raakt ook Nederland

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPBankroet Belgische modereus FNG raakt ook Nederland
RTL

Het faillissement van de Belgische modegigant FNG begin deze maand sleurt een groot aantal Nederlandse dochterbedrijven mee de afgrond in. De 1500 Nederlandse werknemers van dochters als Claudia Sträter, Miss Etam en Steps staan op straat.

Wat is FNG?

FNG zal de gemiddelde Nederlandse consument weinig tot niets zeggen. Dat is ook de reden dat het faillissement hier relatief onderbelicht bleef. De naam is afgeleid van Fred & Ginger, een modemerk waarmee drie Belgische studievrienden 17 jaar geleden begonnen.

In sneltreinvaart bouwden zij FNG uit tot een van de grotere modeconcerns in de Benelux. Op het hoogtepunt was het bedrijf goed voor een omzet van ruim een half miljard euro, 500 eigen winkels en 3000 werknemers.

Wat is er met FNG gebeurd?

Jarenlang was FNG een opmerkelijk succesverhaal. Aan de lopende band kochten de Belgen kwakkelende modebedrijven, ook in Nederland. Onder het motto 'discover hidden diamonds and dare to make them shine' leken zij die weer succesvol te maken.

De sympathieke en bescheiden ogende topman en mede-oprichter Dieter Penninckx, die nooit een pak en das draagt, groeide uit tot een van de sterren van het Belgische bedrijfsleven.

 

FNG-topman Dieter Penninckx© ANP
FNG-topman Dieter Penninckx

Maar dit jaar stapelden de problemen bij FNG zich opeens in razend tempo op. De koers kelderde, de handel in het aandeel moest worden stilgelegd, en het bedrijf meldde monsterverliezen. Begin deze maand ging FNG op de fles.

Was FNG het slachtoffer van corona?

Natuurlijk hebben de tijdelijke winkelsluitingen, de problemen bij de leveranciers en de gedaalde consumentenbestedingen door de coronacrisis niet geholpen. Maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat er bij FNG veel meer loos was. De Belgische beurswaakhond en justitie doen onderzoek naar marktmanipulatie en andere misstanden, die niets met corona te maken hebben.

Heeft het faillissement ook gevolgen voor Nederland?  

Jazeker. FNG kocht de afgelopen acht jaar namelijk ook veel Nederlandse modebedrijven. Die zijn allemaal meegesleurd in het Belgische bankroet. Bij het Nederlandse hoofdkantoor in Diemen, het distributiecentrum in Zoetermeer en de vele winkels werkten zo'n 1500 werknemers. Die staan nu op straat.

Om welke Nederlandse bedrijven gaat het?

Heeft u even? Tussen 2012 en 2014 kocht FNG achtereenvolgens de Nederlandse modeketens Claudia SträterExpresso, Steps en Superstar. In 2016 volgden, via een reeks schimmige transacties, de ketens Miss Etam en Promiss. En twee jaar terug slokte FNG de Brabantse schoenenhandel Henkelman en Only A Shoes op. Alleen Miss Etam was al goed voor een omzet van zo'n 100 miljoen euro.

In het jaar voorafgaande aan het faillissement had FNG overigens al behoorlijk wat Nederlandse banen geschrapt en winkels gesloten. Desondanks was het Belgische concern voor zowel de Nederlandse winkelstraat als de Nederlandse werkgelegenheid nog van groot belang.

Hoe betaalde Penninckx die overnames eigenlijk?

Deels met geld afkomstig van Nederlandse banken en de beurs. Zo trok FNG regelmatig kapitaal aan op Euronext Brussel en Amsterdam.

Daarnaast leende het bedrijf ontzettend veel geld. In 2018 sloot het snel groeiende modeconcern een krediet van 240 miljoen euro bij een groep banken, waaronder het Nederlandse ING en ABN Amro. Ook leende het tientallen miljoenen op de financiële markten, via obligatieleningen.

Hoe kon FNG zoveel geld ophalen?

Dat is achteraf zeker vreemd. Modewinkels zitten al jaren in de hoek waar de klappen vallen, dus je zou zeggen dat geldschieters als banken en beleggers terughoudend zijn. Zeker omdat FNG een relatief jong bedrijf was.

Bovendien toonden eerdere faillissementen van ambitieuze modeconglomeraten in de Benelux zoals Brand Retail Groep en Vidrea Retail aan, dat snelle groei en massa geen garantie zijn voor succes.

Aan de andere kant leek FNG jarenlang een succesverhaal. Het concern beloofde juist om kwakkelende modebedrijven weer op te poetsen. Ook de vertrouwenwekkende uitstraling van topman Penninckx zal geholpen hebben.

Hoe moet het nu verder?

De onderzoeken van de beursautoriteiten en justitie in België spitsen zich toe op de manipulatie van de aandelenkoers en onheldere zakelijke transacties, die het bedrijf veel geld zouden hebben gekost en waarmee mogelijk geld is weggesluisd.

Maar wat er ook uit die onderzoeken komt, de kans dat gedupeerde aandeelhouders, banken, obligatiebezitters en leveranciers hun geld terugzien is met het faillissement klein geworden.

En de werknemers?

De 3000 werknemers, waaronder 1500 Nederlandse, moeten afwachten of zij weer aan de slag kunnen bij bedrijfsonderdelen die na het faillissement doorgestart worden. Gisteren werd bekend dat de Nederlandse ondernemersfamilie Ziengs (Scapino) waarschijnlijk de Belgische schoenenwinkel Brantano van FNG overneemt.

Over eventuele doorstarts van Nederlandse dochterbedrijven is nog niets bekend. De faillissementen van de Nederlandse FNG-dochters worden afgewikkeld door curator Kees van de Meent, bekend van het bankroet van V&D.

Van de Meent was gisteren niet beschikbaar om een toelichting te geven op de kans op 'Nederlandse' doorstarts. Maar ook bij dergelijke voortzettingen kan lang niet iedereen weer aan de bak; bedrijfsonderdelen worden daarbij meestal flink afgeslankt.

Lees meer over
Dieter PenninckxKees van de MeentFNGMiss EtamPromissClaudia StraterStepsABN AMROING BankModeRetailFaillissement