Nog geen piloot, stewardess of purser gedwongen eruit bij KLM
Hoewel in zwaar weer heeft KLM dit jaar geen piloot, purser of steward(ess) gedwongen ontslagen. Opmerkelijk, want eind juli leek gedwongen ontslag voor zo'n 300 piloten en nog eens 300 cabinemedewerkers onvermijdelijk. De inkoop van vakantie-uren, een tweede vrijwillige vertrekronde en detachering boden 'alternatieve oplossingen'.
Maar weinig bedrijven werden dit jaar zo hard geraakt door de coronacrisis als KLM. De luchtvaartmaatschappij deed niet alleen voor een bedrag van 890 miljoen beroep op loonkostensubsidie NOW, maar kreeg ook voor 3,4 miljard euro (garanties op) leningen van de rijksoverheid.
KLM zelf nam maatregelen om het kostenniveau te verlagen. Zo schrapte het 1500 tijdelijke voltijdsbanen en riep het een vrijwillige vertrekregeling in het leven, waar ruim 2000 grond-, cabine- en cockpitpersoneelsleden gebruik van maakten. Ook werden afspraken over een versobering van de arbeidsvoorwaarden gemaakt.
'Alternatieve oplossingen'
Eind juli kwam de luchtvaartmaatschappij met een prognose van het totale verwachte banenverlies. Toen bleek dat voor onder meer 300 cabine- en 300 cockpitmedewerkers gezocht moest worden naar 'alternatieve oplossingen', omdat door de coronacrisis "de komende jaren nog steeds minder mensen nodig zullen zijn bij KLM."
Die alternatieve oplossingen blijken te zijn gevonden. Daardoor hoeft er van deze twee 'domeinen' dit jaar niemand gedwongen uit, leert een rondgang van RTL Z.
De piloten hebben vakantierechten ingezet om gedwongen ontslagen te voorkomen. KLM heeft zo'n 3000 'vliegers' in dienst en de onderlinge solidariteit is groot, zo klinkt het in vakbondskringen. Door vakantie op te nemen kan de overcapaciteit van 300 piloten worden 'weggeroosterd'.
Gedetacheerd bij Cityhopper
Voor de 300 cabinemedewerkers is de alternatieve oplossing een tweede vrijwillige vertrekregeling geweest. Daarnaast zijn pursers, stewards en stewardessen gedetacheerd bij KLM Cityhopper. Dat is een afzonderlijk onderdeel van KLM dat een groot deel van het Europese netwerk van de vliegmaatschappij uitvoert.
KLM zelf wil niet zeggen of dit inderdaad de 'alternatieve oplossingen' zijn waarvoor het bedrijf heeft gekozen, maar bevestigt dat "nog geen sprake is van gedwongen ontslagen."
"Nog geen sprake is van gedwongen ontslagen."
Nog. Want door de tweede lockdown en het stilvallen van het vliegverkeer is een nieuwe ronde van besparingen bij KLM een kwestie van tijd, zeggen twee bestuurders van de acht bonden die bij KLM betrokken zijn.
Die nieuwe ronde werd eerder al door bonden gevreesd en ook KLM-topman Pieter Elbers hield er al rekening mee. Gedwongen ontslagen zijn in de nieuwe ronde niet te voorkomen, vrezen de bonden. En het aantal banen dat ermee gemoeid is, zou wel eens hoger kunnen zijn dan in november gedacht werd.
KLM zelf wil er niet op vooruitlopen. Op 18 februari komt het bedrijf met de jaarcijfers. Als er eerder iets te melden is, dan doet KLM dat, zo laat het desgevraagd weten.