Praten met schuldeisers

Faillissementszaak Big Bazar geschorst, rechter geeft keten meer tijd

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / De Vries MediaFaillissementszaak Big Bazar geschorst, rechter geeft keten meer tijd
RTL

Big Bazar krijgt tijd om orde op zaken te stellen. De faillissementszaak van aanstaande dinsdag is geschorst door de rechtbank in Leeuwarden. Ook krijgt de koopkjesketen meer tijd van de rechter om afspraken te maken met schuldeisers.

Big Bazar had om een afkoelingsperiode van vier maanden gevraagd om met schuldeisers tot een overeenkomst te komen. Voorlopig heeft de discounter tot 7 september daarvoor gekregen van de rechter.

Op die dag beslist de rechtbank of die periode wordt verlengd en of dat ook met de door Big Bazar gevraagde vier maanden is. Mocht dat zo zijn, dan heeft Big Bazar tot 24 december de tijd om zaken te regelen.

Problemen

Big Bazar zit al een tijd in de problemen. De kosten zijn gestegen en omzet en winst vallen tegen. Het lukt daardoor niet om leveranciers en verhuurders van winkelpanden op tijd te betalen.

Volgens Joost Konings, van incassobureau Invorderingsbedrijf, is hij bekend met schuldeisers die in totaal 2,4 miljoen euro tegoed hebben van Big Bazar.

Betaalachterstand Big Bazar loopt op tot 2,4 miljoen
Lees ook

Betaalachterstand Big Bazar loopt op tot 2,4 miljoen

De eigenaar van een winkelpand in het Zeeuwse Goes heeft het faillissement aangevraagd en volgens Konings zijn er inmiddels minstens 17 andere schuldeisers gevonden die de aanvraag ondersteunen. Maar die faillissementsaanvraag moet nu dus even wachten. 

Wil akkoord met schuldeisers

Met het beroep op de Wet homologatie onderhands akkoord (Whoa) wil Big Bazar rust creëren, aldus advocaat Oscar van Oorschot van Big Bazar. De Whoa-procedure bestaat sinds 2021 en is bedoeld om ondernemingen een extra mogelijkheid te geven om een faillissement te voorkomen. Het doel is om de schuldeisers een akkoord aan te bieden, zegt Van Oorschot.

Daarbij zou aan alle schuldeisers een bepaald percentage van het geld dat Big Bazar nog aan hen schuldig is worden betaald. "Dan kan Big Bazar met een schone lei verder. We willen overleven."

Een akkoord zou dus wel beteken dat schuldeisers ermee akkoord moeten gaan dat zij een deel van hun geld niet terugkrijgen. Als het alsnog wel tot een faillissement zou komen, dan zou dat betekenen dat de schuldeisers waarschijnlijk helemaal niets zullen krijgen, aldus Van Oorschot.  

Externe investeerders

Om het geld voor de betaling bij elkaar te krijgen wordt nu gesproken met externe investeerders, aldus Van Oorschot. Of er ook al wordt gesproken met eigenaar en directeur Heerke Kooistra van Big Bazar wil hij niet zeggen. "Voor het grote gros gaan we op zoek naar externe financiers."

Volgens Van Oorschot zijn er honderden schuldeisers, aan wie Big Bazar nog geld schuldig is. Om wat voor bedrag het in totaal gaat zegt hij nog niet te weten. Wel wil hij kwijt dat het om miljoenen gaat, maar geen tientallen miljoenen euro's.

Uitspraak faillietverklaring geschorst

De afkoelingsperiode die Big Bazar nu krijgt betekent ook dat de behandeling van het verzoek tot faillietverklaring, die op de rol stond voor komende dinsdag, is geschorst. Ook kunnen schuldeisers, zonder toestemming van de rechtbank, geen goederen terughalen.

Joost Konings, van incassobureau Invorderingsbedrijf, zegt heel blij te zijn dat Big Bazar een middel hanteert om schulden op te lossen. "Voor alle schuldeisers is dit een methode om hen tegemoet te komen."

Konings diende namens de verhuurder van het winkelpand in Goes het faillissementsverzoek in waarover de rechter zich op dinsdag 29 augustus zou uitspreken. Maar die uitspraak is dus uitgesteld.

Oproep

Heeft u tips of opmerkingen over Big Bazar of andere retailers? Stuur een mail naar de redactie.

Lees meer over
Big BazarDetailhandelRetailFaillissement