Shell geeft meer aan beleggers dan het investeert in groene energie
Shell gaat aandeelhouders meer dividend betalen én het gaat eigen aandelen inkopen. Daarmee geeft het concern nog altijd voorrang aan beleggers boven investeren in hernieuwbare energie.
Het olie- en gasconcern wil voor 2 miljard dollar (1,7 miljard euro) aan eigen aandelen inkopen. Dat is gunstig voor de beurskoers, omdat de winst dan over minder aandelen hoeft te worden verdeeld, zodat de winst per aandeel stijgt.
Begin deze maand kondigde Shell al aan dat het de eigen aandeelhouders een grotere winstuitkering (dividend) wil geven. Over het afgelopen kwartaal gaat het bedrijf ruim 1,5 miljard euro aan dividend uitkeren. Dat komt bovenop de ruim 1,1 miljard euro die al over de eerste drie maanden van het jaar is betaald.
"Dat geeft aan dat ze prioriteit blijven geven aan de aandeelhouders", zegt RTL Z-beurscommentator Hans de Geus.
Fossiel-hernieuwbaar 16-3
Shell investeert dit jaar tussen de 19 en 22 miljard dollar. Daarvan gaat in totaal 16 tot 17 miljard dollar naar olie en gas, en slechts 2 tot 3 miljard dollar naar hernieuwbare energie.
Dat is nog minder dan de 3 miljard die naar marketing gaat en maar 10 tot 15 procent van het totaal.
'Voortsukkelen'
Het is dus deels voortsukkelen met de nadruk op fossiel, concludeert De Geus. Dat is misschien ook wel logisch, denkt hij. "Shell is een fossiel bedrijf, dus we moeten ons niet te veel van de transitie van Shell naar hernieuwbare energie voorstellen."
Beleggers zijn in ieder geval blij met de aandacht die er voor hen is. De koers van Shell stijgt meer dan 3 procent.
Meer winst
Het tweede kwartaal verliep prima voor Shell. Dat komt met name door de gestegen prijs van olie en gas. Shell wordt steeds meer een gasbedrijf.
In de maanden april tot en met juni maakte Shell een winst van ruim 2,6 miljard dollar. Dat is op basis van actuele geschatte olieprijzen, de belangrijkste winstgraadmeter voor Shell.
Grote verbetering
Het resultaat is een enorme verbetering ten opzichte van het gigantische verlies van 18,4 miljard dollar in dezelfde periode van vorig jaar.
Toen leed het Nederlandse-Britse concern onder de lage olieprijs, die zelfs even negatief was. Nu is dat heel anders. De olieprijs steeg en daar vaart Shell wel bij