De AEX steeg al 25 procent

Een correctie op de beurs? 'Je hoopt er altijd op'

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Kim van DamEen correctie op de beurs? 'Je hoopt er altijd op'
RTL

Het gaat goed op de beurs. De aandelenkoersen staan fors hoger dan begin dit jaar. Maar komt daar niet eens een eind aan en moet je dan uitstappen? En zo ja, wanneer dan?

Van de 25 bedrijven in de AEX-index, de belangrijkste graadmeter van de Amsterdamse beurs, is van 21 de beurskoers nu hoger dan aan het begin van het jaar en één bedrijf staat rond het niveau van begin januari. Slechts drie aandelen staan dus in de min.

Koplopers zijn ASML en ASMI, die meer dan 70 procent wonnen. Die bedrijven maken machines waarmee ondernemingen als Samsung en Intel chips produceren.

Voor het eerst beleggen? Dit zijn de tips voor beginners
Lees ook

Voor het eerst beleggen? Dit zijn de tips voor beginners

'Betere tijden voor een correctie'

Ook de brede Amerikaanse S&P 500-index doet het tot nu toe goed en staat op een jaarwinst van bijna 20 procent. Maar als het goed gaat, dan slaat de twijfel bij beleggers vaak toe: gaat het niet te hard?

Het sentiment onder experts verslechtert, zegt Corné van Zeijl, analist en beleggingsstrateeg bij Actiam. Als er een correctie komt, dan is dit wel de tijd, augustus, september en oktober zijn altijd de betere tijden voor een correctie."

Je hoopt er altijd op, zegt Van Zeijl, om vervolgens goedkoper te kunnen instappen. Maar als er daadwerkelijk een correctie komt, dan vindt iedereen het toch wel eng, aldus de analist.

'Niemand kan timen'

Een 'trigger' voor een correctie is van tevoren bijna niet te geven, denkt hij, alhoewel Van Zeijl wel een paar kandidaten kan bedenken. Zo daalt het consumentenvertrouwen in de VS en de overheid stimuleert de economie minder. De Amerikaanse economie en de beurs in de VS zijn nog altijd de belangrijkste in de wereld en daarmee beïnvloeden zij het beleggingsklimaat wereldwijd. 

Maar de markt timen kan niemand en zowel periodes van koersstijgingen als van koersdalingen lopen altijd langer door dan je van tevoren dacht, aldus Albert Jellema, oprichter van ProBeleggen.

'Hele hoge waarderingen'

Hij vindt wel dat je bij bepaalde soorten aandelen 'wel hele hoge waarderingen' ziet. Er zijn erg grote waarderingverschillen tussen aan de ene kant groeibedrijven, bijvoorbeeld in de techsector, en aan de andere kant bedrijven die veel minder snel groeien, aldus Jellema.

"Het begint in mijn ogen wel wat oververhit te raken, zeker in bepaalde segmenten", zegt hij.

In 18 van de afgelopen 20 jaren was er minstens één keer een correctie van 10 procent en in 11 jaren zelfs twee keer, aldus Jellema. "Dat er een correctie komt is zeker, maar de vraag is wanneer." Hij heeft in ieder geval 40 procent van de beleggingen in cash of vergelijkbare beleggingen zitten.

Lage rente is goed voor aandelen

Maar Jos Versteeg, analist van InsingerGilissen, blijft juist positief over aandelen. "De beurskoersen zijn inderdaad sterk gestegen, maar ik ga ervan uit dat de rente laag blijft". De rentes op tienjaars staatsobligaties in de VS en in Duitsland zijn de afgelopen maanden gedaald. Een lage rente is over het algemeen gunstig voor aandelen. 

'Geen recessie'

Hij verwacht wel dat de economie in de VS voorlopig blijft groeien: "Een recessie zit er niet in."  Ook over de Europese economie is hij positief: "Die kan bijna niet beter en het ziet er naar uit dat dit doorzet."

Ook Versteeg stipt aan dat we al een tijd geen correctie meer hebben gehad op de beurs. "Dat gaat wel weer een keer gebeuren, maar iedereen ziet een kleine daling als een koopmoment." Een lagere rente is wel lastig voor banken, zegt hij. Ook over oliebedrijven is Versteeg niet zo enthousiast. 

Winsttaxaties 2022 verhoogd

Per saldo is ook Van Zeijl niet zo somber. Hij wijst erop dat analisten in zowel Europa als in de VS hun winsttaxaties voor 2022 hebben verhoogd. Dat is bijzonder, want normaal gesproken worden verwachtingen in de loop van de tijd meestal juist verlaagd, zegt hij.

Verder is de wat aantrekkende inflatie goed voor bedrijven. Als de omzet én de kosten met 10 procent stijgen, dan neemt ook de winst met 10 procent toe.  

"Je moet eigenlijk nooit winstnemen, want dan moet je twee keer de markt goed timen, je moet immers ook weer wat anders terugkopen", zo besluit Van Zeijl. 

Lees meer over
Albert JellemaJos VersteegCorné van ZeijlFederal ReserveEffectenbeursBeleggen