Aandelen, obligaties of crypto? Hierin moet je beleggen in 2022

Kun je in 2022 beter je geld steken in aandelen, huizen, obligaties, of kun je het beter op de bank zetten? Vooruitblikken is lastig, maar toch doet RTL Z een poging met enkele beursexperts.
2021 was een fantastisch jaar voor beleggers. De AEX steeg met maar liefst 28 procent, maar met geld op de bank zat je juist verkeerd. Zal het nieuwe jaar een vergelijkbaar beeld geven, of wordt 2022 juist het omgekeerde van afgelopen jaar?
"Niemand heeft een kristallen bol. Je kunt nog zoveel weten van financiële markten, maar het is moeilijk om een voorspelling te doen", zegt Jacob Schoenmaker, beurscommentator bij RTL Z. Zo hield begin 2020 bijna niemand rekening met het coronavirus, om maar een voorbeeld te noemen.
Lage rente
Dat gezegd hebbende denkt Schoenmaker wel dat er nu weinig alternatieven zijn voor aandelen. Dat komt doordat de rente nog altijd laag is en de inflatie is gestegen.
Als de rente laag is, dan krijg je dus nauwelijks (soms zelfs geen) rente op de bank en door de inflatie wordt je geld ook nog eens een stuk minder waard.
Vóór de kredietcrisis in 2008 bestreden centrale banken inflatie door de officiële rente te verhogen. Maar de rente is nog niet verhoogd in de VS en de eurozone. De Fed denkt wel in 2022 drie keer de rente te verhogen, maar de ECB is daar waarschijnlijk niet voor begin 2023 aan toe.
'De lage rente drijft beleggers richting aandelen'
Zolang de inflatie hoger is dan rente, is er sprake van een negatieve reële rente, legt Schoenmaker uit. Daardoor wordt je geld op de bank minder waard. Dat drijft beleggers richting aandelen, aldus Schoenmaker.
Niet slecht voor tech
Als het tot een renteverhoging komt, dan is dat waarschijnlijk nog niet zo slecht voor techaandelen, denkt Schoenmaker. Vaak is een hogere rente ongunstig voor bedrijven die snel groeien, zoals techbedrijven. Dat is omdat de contante waarde van toekomstige dividenden lager uitvalt.
"Maar dat zal nu nog wel loslopen, omdat er in feite geen alternatief is en je geld op de bank minder waard wordt", aldus Schoenmaker.
Ook in obligaties ziet hij overigens weinig. "Inflatie is een minder grote vijand van aandelen dan vroeger. Het is wél de vijand van obligaties. Unilever, om maar een bedrijf te noemen, kan de consumentenprijzen namelijk verhogen als ze meer geld kwijt zijn aan grondstoffen. Maar de rente die je krijgt op obligaties blijft hetzelfde."
'Economie kan rentestijging niet aan'
Ook Hans de Geus, eveneens beurscommentator voor RTL Z, is niet zo somber over aandelen. Hij denkt dat de ECB de officiële rente niet zoveel zal verhogen. "Het zal blijken dat de economie dat helemaal niet aan kan."
Verder gaan de lonen nog maar beperkt omhoog, zodat vooral de aandeelhouders profiteren als het beter gaat. "Dat is slecht voor de maatschappij, maar goed voor aandelen", aldus De Geus.
Voor olie- en gasbedrijven kan het wel spannend worden, denkt hij. "Ineens kan het besef doordringen dat veel olievoorraden in de grond moeten blijven, maar mogelijk speelt dat meer op de middellange termijn."
'Let op welke aandelen je koopt'
Aandelen zijn nu het meest interessant, beaamt Stan Westerterp, eigenaar van Bond Capital Partners. Maar in 2021 kon je bijna blind aandelen kopen, de koers steeg toch wel. Nu is dat anders, zegt hij.
Je moet letten op bedrijven waarvan de inkomsten redelijk gegarandeerd zijn, of die goede winstmarges hebben en een hoog dividend uitkeren, zegt Westerterp.
Hij ziet in Europa kansen, onder meer voor bedrijven in de energiesector, farma-aandelen en financials. Het scheelt ook dat Europese aandelen minder duur zijn dan Amerikaanse, denkt Westerterp.
'Geen obligaties'
Over obligaties is hij juist helemaal niet enthousiast. Tien jaar lang heb je met obligaties kunnen profiteren van de steeds dalende rente, maar dat is wel afgelopen als de rente gaat stijgen, zegt hij.
Ook in geld contant aanhouden ziet hij weinig. Het kan handig zijn om aandelen te kopen als de koersen eens lager zijn, maar op de langere termijn is het niet interessant, omdat je op de bank nu al snel rente moet betalen in plaats van dat je rente krijgt én vanwege de inflatie, aldus Westerterp.
Cash
Maar niet iedereen is zo positief over aandelen. Dit jaar komt er misschien wel een rentestijging, denkt Corné van Zeijl, analist en beleggingsstrateeg bij Actiam. Bijna elke centrale bank trekt de monetaire teugels aan, zegt hij. Zo bouwen zowel de Amerikaanse Fed als de ECB het opkoopbeleid van obligaties af.
Als de rente gaat stijgen, dan is dat slecht voor aandelen, aldus Van Zeijl. Hij is vooral bang dat techbedrijven 'harde klappen' krijgen. Een minpuntje voor aandelen vindt hij ook dat van de inflatie die er is, minder bedrijven kunnen profiteren. Zo profiteert Shell, bijvoorbeeld, wel van de hogere gasprijs, maar het is vooral Rusland dat een voordeel heeft, legt hij uit.
Wat voor aandelen ook niet zo gunstig is, is dat de grootste winststijging wel achter de rug is, denkt hij. Het scheelt daarbij wel dat de waardering van bedrijven in de VS hoger is dan in de VS, terwijl de rente daar ook hoger is. Dat betekent dat de Amerikaanse aandelen juist goedkoper zouden moeten zijn dan Europese aandelen, aldus Van Zeijl. Dat dit niet het geval is, biedt mogelijk enige bescherming voor aandelen van Europese bedrijven, denkt hij.
Ook in obligaties ziet Van Zeijl niet veel. Contanten zijn volgens hem aantrekkelijker.
Crypto
Over één categorie hebben we het nog niet gehad: cryptomunten. Ook in 2021 steeg de prijs daarvan fors. Moet je daar in 2022 in zitten?
"Ik begrijp niet echt de waarde van cryptomunten. Bij DSM koop je in feite een stukje van de fabriek en wordt er iets gemaakt, dan kun je waarderen. Bij crypto is dat wat lastiger", zegt Schoenmaker hierover.
Maar het kan geen kwaad om te spreiden en een deel van je geld in crypto te stoppen, denkt hij. "Als er gekte is, ook al is het lucht, dan kan het je nog steeds redden in een jaar van crisis. Maar stop er vooral niet te veel geld in", aldus Schoenmaker.