Hoe werkt het noodloket voor getroffen ondernemers?

Door Jelle Maasbach··Aangepast:
© RTL ZHoe werkt het noodloket voor getroffen ondernemers?
Ondernemersspreekuur

Veel ondernemers worden hard geraakt door het coronavirus. In het RTL Z Ondernemersspreekuur proberen wij elke werkdag antwoord te geven op jullie vragen, online en op televisie. Deel #9: het noodloket.

Het noodloket van de overheid, waar ondernemers in nood 4000 euro krijgen, bleek voor velen niet beschikbaar. We kregen er een boel vragen van jullie over. Veel wilden er gebruik van maken, maar het lukte niet. Ondernemers zijn de wanhoop nabij, het ministerie belooft er naar te gaan kijken

Lijst met codes

Voluit heet het noodloket Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). Het is er voor de ondernemers die geraakt worden door overheidsmaatregelen vanwege het coronavirus. Bijvoorbeeld kroegen of restaurants die hun deuren moesten sluiten. 

Niet iedereen krijgt dus de compensatie. Het heeft allemaal te maken met de SBI-code van de onderneming. Die code geeft aan wat voor soort activiteit een bedrijf uitvoert.

De overheid heeft een lijst samengesteld met die SBI-codes. Veel ondernemers lijken op het eerste gezicht aan de voorwaarden te voldoen, maar vallen toch buiten de boot. Deze aflevering helpen we met vragen over die codes, wanneer je in aanmerking komt en of je mogelijk later alsnog in aanmerking kan komen. 

 

Dit zijn de bedrijven die in aanmerkingen komen

  • Eet- en drinkgelegenheden: o.a. restaurants, cafetaria, eventcatering, cafés.
  • Haar- en schoonheidsverzorging: o.a. kappers, pedicures, visagisten;
  • Evenementenlocaties en organisatoren.
  • Sauna’s, solaria, zwembaden, fitnesscentra, sportclubs en sportevenementen.
  • Bepaalde private culturele instellingen, zoals musea, circussen, theaters, schouwburgen, bioscopen en instellingen voor cultureel onderwijs.
  • Rijschoolhouders.
  • De reisbranche, zoals reisbemiddelingsbureaus en reisorganisatoren. 
  • Casino’s.
  • Ook non-food is toegevoegd, details maakt de overheid later bekend.

Tool

Op de website van de overheid voer je in een tool je SBI-code in. Daar krijg je te zien of je in aanmerking komt. Mocht jouw bedrijf 'vergeten zijn', dan kan je dat doorgeven. De overheid heeft namelijk een formulier waar je jouw code kan aanmelden voor de ontbrekende codes. Mogelijk maak je dan later alsnog kans op het geldbedrag.

Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken liet RTL Z afgelopen weekend al weten dat de regeling inderdaad nog niet volgens plan verloopt. 

"Het zijn ongelooflijk barre tijden en die zorgen zijn echt heel begrijpelijk", zegt woordvoerder Harald Hanemaaijer. Maar hij zegt dat de problemen niet direct opgelost zijn. "Dit is nog nooit vertoond, dat we als overheid 4000 euro als gift weggeven, dat is echt nieuw."

Regeling mogelijk uitgebreid

Volgens het ministerie wordt gekeken of de regeling aangevuld gaat worden, zodat meer ondernemers er dus gebruik van kunnen maken. Op dit moment geldt deze voor een specifieke groep van ongeveer 100.000 bedrijven. 

"Voor andere ondernemers komen zo snel mogelijk andere regelingen", aldus de woordvoerder van Economische Zaken. VNO-NCW en MKB-Nederland lieten eerder al weten dat de regelingen voor meer bedrijven moeten gelden.

Daar is hoogleraar Finance Jaap Koelewijn het wel mee eens. "Er zijn nu veel partijen die niet direct geraakt worden, maar wel problemen gaan ondervinden. Denk bijvoorbeeld aan een onderaannemer. Ik vind het dus reeel dat de regeling wordt uitgebreid." 

Dat het noodloket nog niet helemaal perfect functioneert, begrijpt de hoogleraar wel. "Een maand geleden hadden we nog geen grote problemen met het coronavirus. In korte tijd moest de overheid een hele regeling uit de grond stampen. Dan is het logisch dat het nog niet helemaal functioneert." 

Heb jij zelf ook een vraag?

Vul je vraag hieronder in, dan gaan wij hem beantwoorden met de hulp van deskundigen.

De vragen gaan ook onderdeel uitmaken van onze nieuwsuitzendingen op RTL Z. Het kan zijn dat onze redactie je benadert om je vraag op te nemen op video.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
OndernemersBedrijfsfinancieringOmzetbelasting / BTWOndernemersspreekuur