Hoe overleef je als starter financieel de coronacrisis?

Door Jelle Maasbach··Aangepast:
© RTL ZHoe overleef je als starter financieel de coronacrisis?
Ondernemersspreekuur

Veel ondernemers worden hard geraakt door het coronavirus. In het RTL Z Ondernemersspreekuur proberen wij elke werkdag antwoord te geven op jullie vragen, online en op televisie. Deel #16: de starter.

Een maand bezig

Net begonnen met je onderneming en nu al in de problemen door het coronavirus. Het overkwam zelfstandig ondernemer Kim van Haaren. Ze is pas een maand bezig, in maart begon ze met het werven van klanten. "Hiervoor had ik geen inkomen van mijn bedrijf, ik werkte toen nog in loondienst. Hoe zit het met eventuele tegemoetkomingen, waar heb ik recht op?"

Voor Kim is het een lastige situatie, zegt ze. "Ik ben dus echt startend en heb geen grote buffer."

Twee mogelijkheden

Niet alleen voor de (middel)grote bedrijven zijn maatregelen bedacht, ook voor kleine zelfstandigen als Kim. Ook zij krijgen extra steun zodat ze hun onderneming kunnen voortzetten tijdens de coronacrisis.

De regeling heet voluit De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers, afgekort de Tozo. Die bestaat uit twee zaken. Allereerst een aanvullende uitkering. Je krijgt kort gezegd als ondernemer geld om in je levensbehoefte te voorzien. 

Hoeveel je krijgt hangt af van je situatie: echtparen of samenwonenden krijgen hun inkomen aangevuld tot 1.500 euro, alleenstaanden krijgen maximaal 1.050 euro. Al het inkomen dat je nog wel binnenhaalt, wordt daarvan afgetrokken. Je krijgt een aanvulling tot het bijstandsniveau.

 

Zaak in de problemen? Dit zijn de regels voor ondernemersbijstand
Lees ook

Zaak in de problemen? Dit zijn de regels voor ondernemersbijstand

Financiering

Naast een inkomen is er ook geld beschikbaar voor je onderneming: een lening voor bedrijfskapitaal om liquiditeitsproblemen op te vangen.

Om gebruik te maken van de uitkering (of de lening) moet je als ondernemer aankloppen bij de gemeente. Die gaat over de uitvoering ervan.

In principe krijg je je geld binnen vier weken, maar door de enorme belangstelling duurt het soms langer. Dat zie je bijvoorbeeld op de website van de gemeente Amsterdam. "Vanwege drukte kan de website overbelast raken. Bij problemen vragen wij u om het op een later tijdstip nogmaals te proberen. Wij werken hard aan een oplossing."

Blijft ingewikkeld

Het is goed dat de overheid denkt aan starters, zegt Roos Wouters van De Werkvereniging. "Ik ben allang blij dat er wat voor ze wordt gedaan, dat was in eerste instantie niet zo."

Maar ze ziet ook de rompslomp bij de aanvraag van de regeling. Die aanvraag blijft ingewikkeld en er zijn veel uitzonderingen voor ondernemers. "Doe niet zo lastig, vooral met al die uitzonderingsregels," vindt zij.

'Scheve verhouding'

Volgens Wouters is de verhouding tussen de werknemer in loondienst en zzp'er 'wel erg scheef'. "De werknemer behoudt zijn loon, terwijl de inkomsten van de zelfstandige worden aangevuld tot bijstandsniveau."

"Het is niet de bedoeling dat zzp'ers tweederangsburgers worden", aldus Wouters. De Werkvereniging heeft het kabinet een brief gestuurd, om aandacht te vragen voor de in hun ogen scheve verhoudingen op het gebied van regelingen.

Heb jij zelf ook een vraag?

Vul je vraag hieronder in, dan gaan wij hem proberen te beantwoorden met de hulp van deskundigen.

De vragen maken ook onderdeel uit van onze nieuwsuitzendingen op RTL Z. Het kan zijn dat onze redactie je benadert om je vraag op te nemen op video.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
OndernemersspreekuurStartupsZZP'ersBedrijfsfinancieringOverheidssteun