Cashen met je webshop of noodhulp van de overheid?

Door Jelle Maasbach··Aangepast:
© RTL ZCashen met je webshop of noodhulp van de overheid?
Ondernemersspreekuur

Veel ondernemers worden hard geraakt door het coronavirus. In het RTL Z Ondernemersspreekuur proberen wij elke werkdag antwoord te geven op jullie vragen. Deel #14: de webshop.

Nu veel winkels gesloten zijn, draaien webshops (en pakketbezorgers) overuren. Al vragen veel ondernemers zich af of ze het met die inkomsten redden. 

Zoals Christiaan van der Veer. Want stel, je hebt naast een fysieke winkel ook een webshop. Gelden de regelingen van de overheid dan nog? "De webshop blijft doorlopen maar de winkel, waar ook het meeste personeel in werkt, ligt plat. Het omzetverlies voor de winkel is fors doordat het personeel thuis zit en de vaste lasten door blijven lopen."

Hij vraag zich af of ondernemers dan nog in aanmerking komen voor de NOW-regeling.

Hoe werkt het noodloket voor getroffen ondernemers?
Lees ook

Hoe werkt het noodloket voor getroffen ondernemers?

De totale omzet

Om te beginnen met de NOW-regeling. De overheid springt bij en neemt een groot gedeelte van de loonsom over. Kort gezegd kijkt de overheid daarvoor naar hoeveel omzet een onderneming misloopt. Het is bedoeld om te zorgen dat mensen zoveel mogelijk hun baan behouden. 

De omzet moet minimaal met 20 procent dalen, daarvoor worden bepaalde peilmomenten gebruikt. Dat zorgt ervoor dat sommige ondernemers buiten de boot vallen. 

Maarten van Gelderen, arbeidsrechtadvocaat, wijst er verder op dat de regeling kijkt naar de totale omzet van een concern. "Stel dat de omzet van de fysieke winkel is gekelderd, maar die van de webshop plust. Dus bijvoorbeeld dat de inkomsten van de ene BV met 50 procent afnemen en de andere met 50 procent stijgen. Dat wordt dan met elkaar verrekend."

Klinkt mooi, maar in de praktijk werkt dat soms niet. "Ik heb zelf ook een klant waar dit probleem speelt. De ene BV draait goed, maar de andere niet. Maar bij webshops heb je te maken met flinterdunne marges, zo ook bij die klant." Daardoor kan het zo zijn dat de omzet van het bedrijf als geheel misschien wel op peil blijft, maar een bedrijf toch veel minder geld overhoudt, om bijvoorbeeld het personeel mee te betalen. Alleen heb je dan per saldo geen recht op de NOW.

Weeffouten

Het manco van de NOW-regeling is dat het puur naar omzet kijkt, vervolgt de advocaat. "De overheid heeft gekozen om te kijken naar omzet. Er moest een regeling komen, dat is fijn. Alleen zorgt het in de praktijk voor problemen. Op deze manier moeten ondernemers alsnog mensen ontslaan."

Hans Biesheuvel, van ondernemersorganisatie ONL, is het met hem eens. Hij is blij dat de overheid snel een regeling heeft opgetuigd, maar spreekt van 'weeffouten' in de regeling. "Ik begrijp dat ze naar omzet kijken en dat minister Koolmees een regeling wilde die minder bureaucratisch is. Je merkt alleen dat het wringt."

Biesheuvel zegt dat 100.000 bedrijven nu tussen wal en schip vallen. "Dat voorbeeld van de webshop en de fysieke winkel is heel herkenbaar. De NOW-regeling werkt soms niet. We denken dat strandtenten, hoveniers, start-ups en andere bedrijven in gevaar komen."

Regeling aanpassen

Oplossing? De regeling uitbreiden. "Ik ben in gesprek met het ministerie van Economische Zaken. We dringen aan op het aanpassen van de regeling", aldus de voorzitter van ONL. "We snappen dat er in deze crisis snel een regeling verzonnen moest worden en die niet gelijk perfect zou zijn. Ik snap dat maatwerk lastig is, maar dat is nu wel nodig."

Biesheuvel hoopt dat andere bedrijven ook worden geholpen, anders dreigen er veel faillissementen. Maar liefst 85 procent van de ondernemers die ONL sprak verwacht binnen nu en een half jaar in de problemen te komen. Ook de gezonde ondernemingen. 

Van Gelderen verwacht ook dat bedrijven, ondanks de NOW-regeling, gaan ingrijpen. Dat betekent: mensen ontslaan. "Ik verwacht wel reorganisaties, ja. Sommige bedrijven geven nu al aan dat de NOW-regeling niet voor ze werkt. Het zou op 1 juni druk kunnen worden bij het ontslagloket van het UWV."

Heb jij zelf ook een vraag?

Vul je vraag hieronder in, dan gaan wij hem proberen te beantwoorden met de hulp van deskundigen.

De vragen gaan ook onderdeel uitmaken van onze nieuwsuitzendingen op RTL Z. Het kan zijn dat onze redactie je benadert om je vraag op te nemen op video.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
OndernemersspreekuurOndernemersOverheidssteunWebwinkel