Moet de ondernemer de coronaschuld uiteindelijk ophoesten?

Door Jelle Maasbach··Aangepast:
© RTL ZMoet de ondernemer de coronaschuld uiteindelijk ophoesten?
Ondernemersspreekuur

Veel ondernemers worden hard geraakt door het coronavirus. In het RTL Z Ondernemersspreekuur proberen wij elke werkdag antwoord te geven op jullie vragen, online en op televisie. Deel #17: terugbetalen van schuld.

Hoe betalen we het terug?

De overheid trekt tientallen miljarden uit om de impact van het coronavirus tegen te gaan. Werkgevers en werknemers worden op die manier gesteund. Toch zijn er onder ondernemers zorgen over dat noodpakket, zoals bij Marc de Graauw. Hij vraagt zich af of we de schulden die we nu met zijn allen opbouwen, wel kunnen terugbetalen.

"We kunnen allemaal wel roepen om geld, maar er zijn toch ook grenzen. Linksom of rechtsom zullen we dit alles toch moeten terugbetalen. Dus hoe gaan we dat doen?", aldus De Graauw. 

Vele miljarden aan belastinggeld

Een noodloket voor ondernemers, een noodfonds voor werkgevers, uitstel van belastingbetaling en bijstand voor zzp'ers. Minister Hoekstra van Financiën verwacht 45 tot 65 miljard euro bij te moeten lenen om de komende drie maanden door te komen.

Een ongekend noodpakket. De maatregelen gaan de overheid, en dus de belastingbetaler veel geld kosten. De staatsschuld zal oplopen, maar dat op zich hoeft geen probleem te zijn.

"Ten opzichte van andere landen staat de Nederlandse staatsschuld er hartstikke knap op", zegt ING-econoom Bert Colijn. "De uitgangspositie is erg goed."

"Ook in 2019 presteerde de economie minder, toen vanwege de handelsoorlog. Minister Hoekstra beloofde toen al te investeren, in het geval het mis zou lopen met de economische groei. Je ziet nu dat hij zijn belofte inlost en groots uitpakt.'

 

Groots uitpakken

Dat groots uitpakken hoeft niet te betekenen dat de regering met een enorm financieel probleem blijft zitten, betoogt Colijn. "De staatsschuld zal oplopen, dat hebben we in het verleden eerder gezien. Maar groeit de economie de komende jaren, dan zal de staatsschuld automatisch weer afnemen. Dit omdat onze staatsschuld wordt gemeten aan de hand van het BBP, dus hoeveel we met zijn allen verdienen."

"De maatregelen van dit kabinet zijn er heel erg op gericht om de economie zo min mogelijk schade te laten hebben. Dan zou je verwachten dat als dit noodpakket aanslaat, en het niet te lang duurt, dat de economie kan opveren.” 

Het lijkt er dus op dat ondernemers zich niet zorgen hoeven te maken. Tenzij deze crisis langer duurt en de overheid meer schulden aangaat. Dan ligt de bal volgens Colijn bij een nieuwe regering. "We krijgen volgend jaar verkiezingen. Dan is het aan die regering of ze de staatsschuld willen afbouwen. Dat kan bijvoorbeeld door bezuinigingen."

Volgende regering aan zet

"De vraag is: wil de volgende regering snel die staatsschuld naar beneden hebben? Dan kunnen ze bijvoorbeeld doen door minder geld uit te geven of meer belasting te heffen." In dat laatste geval komt de rekening dan te liggen bij bijvoorbeeld de ondernemer.

Volgens Colijn ligt het aan een nieuwe regering en hoe deze het beleid gaat voeren. "Maar het lijkt me niet dat op het moment dat het herstel tegenvalt en langer duurt, dat dat het moment is om te bezuinigen." Colijn denkt niet dat op korte termijn de belastingen zullen stijgen, en dat ondernemers als De Graauw de rekening moeten betalen.

Heb jij zelf ook een vraag?

Vul je vraag hieronder in, dan gaan wij hem proberen te beantwoorden met de hulp van deskundigen.

De vragen maken ook onderdeel uit van onze nieuwsuitzendingen op RTL Z. Het kan zijn dat onze redactie je benadert om je vraag op te nemen op video.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
OndernemersspreekuurOndernemersBedrijfsfinancieringStaatsschuld