Kijken kijken, niet boeken: we durven vakantie nog niet te plannen
De maanden december, januari en februari zijn normaal gesproken de drukste van het jaar bij reisbureaus, maar dit jaar is het nog heel rustig. Nederlanders willen wel weg, maar durven nog niet te boeken, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws.
Touroperator Sunweb heeft op dit moment pas 20 procent van het aantal boekingen dat het vorig jaar januari al binnen had voor de zomermaanden. De oorzaak? Het bedrijf wijst naar de coronamaatregelen van het kabinet.
Tussen kerst en 12 januari werden er meer vakanties geboekt dan in de periode ervoor. Na de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge vorige week, waarin werd afgeraden om op reis te gaan, is de animo om te boeken volgens Sunweb een stuk lager. De vroege vogels die het toch aandurven, kiezen voor een vakantie in juli.
Concurrentie ook somber
En ook bij de concurrentie géén rokende servers vanwege de vele boekingen. Integendeel. Bij Corendon loopt het aantal boekingen 90 procent achter op het aantal dat het bedrijf vorig jaar al binnen had in de eerste weken van januari.
Van de boekingen die gedaan zijn, is vrijwel geen enkele voor een vakantie in het voorseizoen. "De meeste boekingen komen binnen voor de maanden september en oktober", mailt het bedrijf namens topman Steven van der Heijden.
Reisorganisatie TUI ziet ook een flinke afname. "We zien de laatste tijd wel meer mensen op de website maar die boeken nu nog niet."
Normaal gesproken is deze periode goed voor zo'n 70 procent van de zomeromzet vertelt woordvoerster Petra Kok. Nu is dat zeker niet het geval. Ten opzichte van vorige jaar is er een daling van 95 procent in het aantal boekingen in de periode van 20 december tot nu.
Wel zoeken, niet boeken
Mensen willen wel graag weg, blijkt ook uit trends van Google Analytics. Begin januari werd meer gezocht op woorden als 'pakketreizen' of 'vroegboekkorting', al geeft Google geen exacte aantallen.
De interesse is alleen niet terug te zien in het aantal boekingen. "Mensen zijn terughoudend", zegt Frank Oostdam, directeur van de overkoepelende brancheorganisatie ANVR. Alle hoop is gevestigd op het lastminuteseizoen.
"Een autovakantie naar landen om ons heen of weg in eigen land."
Waar de vakantie dan naar toe gaat, is afhankelijk van het vaccineren en de mogelijkheid om te sneltesten, legt hij uit. Als dat voorspoedig verloopt, zullen veel mensen alsnog op vliegvakantie gaan, verwacht Oostdam. "En anders wordt het een autovakantie naar landen om ons heen of weg in eigen land."
Center Parcs hoopt op de zomer
Dat scenario klinkt als muziek in de oren van Center Parcs. Het bedrijf investeerde in de afgelopen drie jaar 325 miljoen euro in het opknappen van de parken en pompt de komende jaren nog eens zo'n bedrag in de vernieuwingsslag.
In de zomer van vorig jaar zaten de parken van het bedrijf 'tjok- en tjokvol', vertelt Martijn Tabak, woordvoerder van Center Parcs. Vanwege alle reisbeperkingen steeg het aantal vakanties in eigen land sterk, blijkt ook uit CBS-cijfers.
"Je kunt niet eens met je gezin bowlen. En daar komen mensen wel voor naar Center Parcs."
Zo soepel als vorig jaar draait het nu bij lange na nog niet, maar het bedrijf houdt hoop. Daarbij is het vooral afhankelijk van een versoepeling van de coronaregels.
"Alle restaurants zijn dicht, zwembaden zijn dicht. Je kunt niet eens met je gezin bowlen. En daar komen mensen wel voor naar Center Parcs", vertelt Tabak.
Aarzeling is logisch
Die angst om te boeken, is die terecht? Bij de Consumentenbond snappen ze de aarzeling wel. "Het is nu echt in een glazen bol kijken, we kunnen de toekomst niet voorspellen", zegt woordvoerder Babs van der Staak, die geen advies wil geven of je nu wel of niet moet boeken.
"Als je toch boekt, kijk dan goed naar de voorwaarden of je kunt annuleren."
Ze waarschuwt wel: "Als je toch boekt, kijk dan goed naar de voorwaarden of je kunt annuleren." De kleine lettertjes zijn daarbij echt van belang, benadrukt zij, want 'je hebt niet altijd recht op je geld terug'.