Tips en trucs

Hier moet je op letten als je toch een vakantie wil boeken

Door RTL Z··Aangepast:
© AFPHier moet je op letten als je toch een vakantie wil boeken
RTL

Nederlanders kijken de kat uit de boom met het boeken van de zomervakantie, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. De onzekerheid over hoe de coronacrisis zich verder zal ontwikkelen, zorgt voor veel minder boekingen. Stel dat je toch wil boeken: waar moet je dan op letten?

Bouw zo veel mogelijk zekerheden in, adviseert Babs van der Staak van de Consumentenbond. "Boek een pakketreis, dan sta je sterker dan wanneer je een losse vliegreis boekt", is haar eerste tip.

Kijken kijken, niet boeken: we durven vakantie nog niet te plannen
Lees ook

Kijken kijken, niet boeken: we durven vakantie nog niet te plannen

Wie toch een los vliegreis boekt, kan dat het beste direct bij de luchtvaartmaatschappij zelf doen, in plaats van bij een website. "Dan zit er toch een extra schakel tussen en dan heb je meer moeite om het geld terug te krijgen als de reis niet doorgaat", vervolgt zij. 

"Boek een pakketreis, dan sta je sterker dan wanneer je een losse vliegreis boekt."

En de laatste tip: boek met je creditcard. "De meeste betalingen met een creditcard kunnen binnen een jaar nog teruggedraaid worden, stel dat je reis geannuleerd wordt. En op die manier kun je snel je geld terugkrijgen", besluit Van der Staak.

Check de voorwaarden

Ze benadrukt dat ze geen advies kan geven of je nu wel of niet moet boeken nu. "Het is nu echt in een glazen bol kijken, we kunnen de toekomst niet voorspellen", zegt zij. 

Ze waarschuwt wel: "Als je toch boekt, kijk dan goed naar de voorwaarden of je kunt annuleren." De kleine lettertjes zijn daarbij echt van belang, benadrukt zij, want 'je hebt niet altijd recht op je geld terug'. 

Zelf annuleren, niet doen

Dat geldt bijvoorbeeld voor als je zelf de reis annuleert, omdat je het bij nader inzien toch niet veilig genoeg vindt. In dat geval ben je soms het hele aankoopbedrag kwijt.

De regels hierover verschillen per aanbieder en zijn ook nog eens afhankelijk van wanneer je annuleert. Is je reis nog ver weg, dan ben je soms alleen de aanbetaling kwijt. Maar als je kort van tevoren annuleert, kan het je zomaar het hele bedrag kosten. 

En voor wie denkt: "Maar ik heb toch een reisverzekering?" Dan kom je bedrogen uit, want de meeste reisverzekeringen zien corona inmiddels niet meer als onvoorziene omstandigheid.

Alleen wie zelf in het ziekenhuis belandt met corona, maakt nog een kans een succesvolle claim in te dienen, meldt RecreatieVerzekeringen.nl

Voucher of geld terug?

Stel dat de reis niet doorgaat omdat een land ineens code oranje heeft gekregen, dan moet de reisorganisatie annuleren. De volgende vraag is dan of je je geld direct terugkrijgt, of toch weer een voucher. 

Veel reisorganisaties, zoals Corendon, Sunweb en D-reizen, geven klanten nog steeds deze optie. Wie hier geen gebruik van wil maken, krijgt uiteindelijk zijn geld terug. 

Geduld hebben

Maar, zo waarschuwt Corendon bijvoorbeeld in de voorwaarden: "Omdat het nog geruime tijd zal duren voordat we in staat zijn de terugbetaling daadwerkelijk te doen, adviseren wij u vooralsnog de reisvoucher wel te accepteren." 

En geruime tijd, dat kan zomaar een jaar duren. De SGR, Stichting Garantiefonds Reisgeldenlaat weten dat de afspraak is dat uiterlijk één jaar na uitgifte van de voucher met SGR-garantie deze (of het restant ervan) wordt terugbetaald aan de consument.

Klanten die voor deze zomer bij Corendon boeken met een vertrekdatum vanaf 1 april, krijgen hun geld wel binnen twee weken terug, belooft het bedrijf. 

Voucherfonds

Bij TUI krijgen reizigers sowieso direct hun geld terug. De reisorganisatie bood eerst vouchers aan, maar zegt nu: "Dat geld moet een keer terug, mensen hebben er recht op."

Om reisorganisaties niet in financiële problemen te brengen, kan de overheid ze bijstaan met een speciale lening om de vouchers te dekken. De afspraken voor zo'n voucherfonds worden nog verder uitgewerkt.

Failliet hotel, en dan?

Gaat een reisorganisatie failliet dan krijg je alleen geld terug als de organisatie een ANVR-reisbureau is of onder de SGR valt. Gaat het hotel waar je zou verblijven failliet, dan kan er volgens TUI snel een andere accommodatie geregeld worden.

Ook wie boekt bij kleinere of specialistische reisorganisaties kan vaak rekenen op garantie. Let dan wel op of ze zijn aangesloten bij STO Garant, VZR Garant of Stichting GGTO, zegt de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties.

Voor alle deelnemers van deze garantieregelingen geldt dat indien een aangesloten reisorganisatie failliet gaat ze hun reissom terugkrijgen.

Lees meer over
CorendonTui TravelConsumentenbondSunwebVakantieVerzekeringen