'Na twee jaar dreigt ontslag'

70.000 werknemers kampen met long covid: 'Moet regeling voor komen'

Door RTL Z··Aangepast:
70.000 werknemers kampen met long covid: 'Moet regeling voor komen'
RTL

Zo'n 70.000 werknemers in Nederland kampen met long covid en zijn langer dan 3 maanden ziek. Zij zouden, net als zorgmedewerkers, financiële steun moeten krijgen om hun baan te behouden.

Dat zeggen arbeidsrechtadvocaten Maarten van Gelderen en Pascal Besselink tegen RTL Z.

Een derde van de werknemers met long covid is zelfs na een jaar nog niet beter, zo bleek vrijdag uit cijfers van OVAL, de brancheorganisatie van arbodiensten. Nieuwszender BNR vroeg de data op.

'Forse aantallen'

De cijfers maken voor het eerst inzichtelijk hoe groot de groep met long covid is, en hoe lang ze precies uit de running zijn.

"Eerder werd gedacht dat het om enkele duizenden medewerkers zou gaan, maar het zijn wel hele forse aantallen", zegt Van Gelderen, jurist bij Van Gelderen Arbeidsrechtadvocaten.

Half jaar extra

Het kabinet trekt de portemonnee voor zorgmedewerkers die door long covid arbeidsongeschikt dreigen te raken. Werkgevers kunnen subsidie krijgen om deze mensen minimaal een half jaar en maximaal een jaar langer in dienst te houden. Dat zou dus ook voor andere werknemers moeten gaan gelden.

"Het lastige is dat als je iets voor de zorg regelt, de werknemers in het onderwijs zeggen dat ze dezelfde problemen hebben. Ik denk ook niet dat de overheid er aan ontkomt om ook iets voor andere sectoren te regelen en misschien wel landelijk goed te gaan nadenken om ze hier iets voor moeten optuigen", zegt Van Gelderen.

Steun voor zorgmedewerkers met long covid die arbeidsongeschikt dreigen te worden
Lees ook

Steun voor zorgmedewerkers met long covid die arbeidsongeschikt dreigen te worden

Nu nog kunnen werknemers met long covidklachten alleen een beroep doen op bestaande regelingen. Dat betekent dat ze bij ziekte twee jaar de tijd hebben om te herstellen voordat ze een mogelijke WIA-uitkering of ontslag krijgen. In de tussentijd mogen ze niet ontslagen worden en moeten er worden gewerkt aan re-integratie.

De huidige regels gelden overigens in principe alleen voor mensen met een contract voor onbepaalde tijd. Bij flexwerkers kan een contract gewoon aflopen, ook bij ziekte, zegt de jurist.

Vrijwillig

Ook is de regeling voor de zorg gebaseerd op vrijwilligheid. De werkgever moet dus bereid zijn om af te spreken dat iemand langer kan re-integreren of herstellen. Er is compensatie van de overheid, maar het is de vraag of werkgevers in de zorg ook bereid zijn om de steun te verlengen.

Dat de overheid aanvullende maatregelen voor de zorgsector wil, is vanwege het feit dat vooral medewerkers in de zorg in het begin van de pandemie vaak zonder bescherming moesten werken en niet altijd 1,5 meter afstand konden houden. "Die groep wordt bijzonder benadeeld", aldus Van Gelderen.

Maar er zijn misschien wel meer mensen die op hun werk long covid hebben opgelopen, zegt hij.

Financiële consequenties

Als je langdurig ziek bent, dan heeft dan dat flinke financiële consequenties, legt Pascal Besselink, advocaat arbeidsrecht bij DAS, uit.

"In principe krijg je bij ziekte in het eerste jaar maar 70 procent van je loon, zodat je met 30 procent minder moet zien uit te komen." Hij tekent wel aan dat in veel cao's en individuele arbeidsovereenkomsten is opgenomen dat het loon in het eerste jaar vaak tot 100 procent wordt aangevuld.

Gekeurd

Maar in het tweede jaar van ziekte, is dat anders en dan vallen werknemers in principe wel terug tot 70 procent van hun laatst verdiende loon, aldus Besselink. Vervolgens worden werknemers na twee jaar ziekte gekeurd of ze in aanmerking komen voor een WIA-uitkering. Als je voor tussen de 80 en 100 procent wordt afgekeurd, dan krijg je 75 procent van je laatstverdiende loon, anders is dat 70 procent van je laatstverdiende loon, legt Besselink uit.

Werknemers met een tijdelijk contract zijn overigens vaak nog wat slechter af dan hun collega's met een vast contract, zegt hij. Want als hun contract afliep op het moment dat ze ziek waren, dan heeft de werkgever het recht om het contract niet te verlengen. Ze vallen dan meteen terug op een uitkering van 70 procent van hun laatstverdiende loon.

Lees meer over
Covid-19Post-covidGezondheidszorg