Van automatisering naar klusjesman

200.000 Nederlanders werken door na pensioen: 'Kan nu drie keer op vakantie'

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© Klusheeren200.000 Nederlanders werken door na pensioen: 'Kan nu drie keer op vakantie'
RTL

Zo'n 200.000 Nederlanders van 67 jaar of ouder werken door na hun pensioen. De afgelopen jaren is dat aantal alleen maar toegenomen. Eén van hen is Cees Hamstra (67), die werken leuk vindt en door de extra inkomsten ook nog eens vaker op vakantie kan.

In het eerste halfjaar hadden gemiddeld 198.000 Nederlanders die de pensioengerechtigde leeftijd bereikten nog niet hun hamer of laptop aan de wilgen gehangen. In plaats daarvan bleven ze een paar dagen in de week doorwerken, blijkt uit cijfers van het CBS.

Ook als je er rekening mee houdt dat het totale aantal ouderen in ons land steeg, was sprake van een toename.

© CBS

Vitaal

Veel werkenden zijn vitaal genoeg om nog even door te gaan. Zoals je mag verwachten, krimpt het aantal werkenden wel naarmate het langer geleden is dat ze de pensioenleeftijd bereikten.

Zo was in het eerste halfjaar van de 68-jarigen nog ruim 16 procent werkzaam, terwijl dat bij de 75-plussers nog maar 2,8 procent was.

Toch waren er toen nog gemiddeld ruim 116.000 inwoners van ons land van 70 jaar of ouder in meerdere of mindere mate aan het werk.

'Fysieke ongemakken na je 70e'

"De meeste mensen stoppen wel rond hun 70ste", aldus Raymond Montizaan, universitair hoofddocent Arbeidsmarkt en Scholing aan Maastricht University.

De gezonde levensverwachting loopt volgens hem tot circa 70 jaar. "Daarna beginnen de fysieke ongemakken."

In onderstaande video vertelt klusjesman Ernst (76) dat hij al lang met pensioen mag, maar dat hij er niet over peinst om te stoppen:

Sociale contacten én geld

Er zijn verschillende redenen om na je pensioen nog even door te gaan, zegt Marike Knoef, hoogleraar micro-economie aan de Universiteit Leiden en directielid van pensioenkenniscentrum Netspar.

"Het zorgt voor sociale contacten, eigenwaarde en structuur in de dag. Maar voor sommigen spelen inkomsten mee", zegt zij.

Cees Hamstra: 'zoals ik me nu voel, kan ik het nog jaren volhouden'.© Klusheeren
Cees Hamstra: 'zoals ik me nu voel, kan ik het nog jaren volhouden'.

Zelfde baan vs. bijbaan

Die eerste groep is goed voor circa twee derde van de pensioengerechtigden die doorwerken, zegt Montizaan. "Dat geldt onder meer voor mensen met een leuke baan, zoals rechters, architecten en kunstenaars."

De groep die zegt dat het financiële noodzaak is om door te werken is nu nog kleiner, maar groeit wel sneller, aldus Montizaan. "Terwijl hoogopgeleiden vaak doorwerken in hun beroep, gaat het bij lageropgeleiden ook om bijbanen die zij nemen na hun pensioen, zoals een krantenwijk."

Klusjesmannen

Eén van de Nederlanders die doorwerken is Cees Hamstra. Hij is 67 en werkt via KlusHeeren. Dit bedrijf bemiddelt in vakmannen en allround klussers die na hun pensionering nog graag aan de slag gaan.

Als we Hamstra bellen, heeft hij net een toiletpot vervangen voor een vastgoedonderhoudsbedrijf. Hier werkt hij via KlusHeeren. Over het algemeen hoeft hij niet zulke heel zware dingen te sjouwen.

"Een douchekraan weegt twee kilo, ze houden er wel rekening mee dat je minder fysiek zware klussen wilt doen." Ook moet hij werkopnames doen om te bekijken welke werkzaamheden er moeten gebeuren. Dat is ook fysiek lichter werk.

Vaker op vakantie

"Ik vind het leuk om te doen en het is een redelijke bijverdienste, daardoor kan ik hele leuke dingen doen met mijn vrouw. We kunnen nu drie keer per jaar op vakantie."

"Zo zijn we dit jaar twee weken naar Spanje geweest, twee weken naar de VS en we gaan nog een aantal dagen naar Noorwegen. Anders hadden we niet zo vaak weg gekund."

Carrièreswitch

Hamstra maakte overigens en passant ook een carrièreswitch na zijn pensionering. Hij werkte altijd op de afdeling automatisering bij een bank. "Maar in mijn vrije tijd heb ik altijd geklust. Mijn laatste grote project was een hele bovenetage aftimmeren, inclusief nieuwe bedrading aanleggen en waterleiding opschuiven. Daarvóór heb ik zelf ontworpen tuinhuizen neergezet."

Het werk dat hij voor zijn pensioen deed, vond hij niet zo leuk. "Je moest de sores van anderen oplossen, en met mijn handen werken doe ik graag." Dat Hamstra niet eerder de overstap heeft gemaakt, had met het salaris te maken.

"Vakmensen worden in het algemeen niet zo goed beloond in vergelijking met mensen die op kantoor zitten." 

'Niet dé oplossing voor tekorten'

Pensioengerechtigden die doorwerken, kunnen het tekort aan arbeidskrachten niet oplossen, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. Er is sprake van vergrijzing en de komende jaren gaan er nog veel mensen met pensioen. Dat werk dat deze mensen deden verdwijnt niet per se, zegt hij.

Maar doorwerkende ouderen kunnen volgens Van Mulligen wel een beetje de druk van de krappe arbeidsmarkt afhalen.

In onderstaande video zie je hoe het komt dat er een personeelstekort is en wat we eraan kunnen doen:

Lees meer over
ArbeidsmarktArbeidsparticipatieLink in bioZ link in bioEditie NL Link in bio