Synchroon

Niet je lichaamstaal, maar je hartslag vertelt hoe aantrekkelijk je iemand vindt

Door EditieNL ··Aangepast:
© EditieNL Niet je lichaamstaal, maar je hartslag vertelt hoe aantrekkelijk je iemand vindt
RTL

Een zwoele blik of een goede openingszin? Dat zijn geen ultieme versiertrucs meer. Uit onderzoek van het Leiden Institute for Brain and Cognition onder 140 heteroseksuele jongeren blijkt dat niet je lichaamstaal, maar juist je hartslag vertelt of je je tot iemand aangetrokken voelt. Je slagen per minuut kunnen je dus vertellen of er een tweede date gaat komen. Maar wat kan je hartslag je nog meer vertellen?

Tijdens het onderzoek gingen de jongeren op blind date. Ze werden in de gaten gehouden met allerlei meetinstrumenten, waaronder een hartslagmeter. "We wilden kijken hoe de chemie die je kunt hebben bij een eerste date ontstaat", vertelt Elizka Prochazkova, onderzoeker bij Leiden Institute for Brain and Cognition. "Daarom onderzochten we de hartslag, zweetrespons, oogcontact, lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen."

Synchronisatie

Aanvankelijk werd door de onderzoekers gedacht dat vooral de gezichtsuitdrukkingen prijs zouden geven of er aantrekkingskracht was, maar dit bleek niet per se het geval. "We zagen dat geïnteresseerde vrouwen meer bewogen en spraakzamer waren. Mannen keken langer naar de vrouwen bij interesse", zegt Prochazkova tegen EditieNL. Soms spiegelen mensen elkaars handelingen, maar ook dat leek geen waterdichte indicator. "Als een vrouw lacht en de man dat ook doet dan betekent dat niet direct dat er een goede klik is." 

Deze cardioloog plaatste eerste kunsthart in Nederland: 'Het was heel spannend'
Lees ook

Deze cardioloog plaatste eerste kunsthart in Nederland: 'Het was heel spannend'

Wat is dan wel een goede indicator? De hartslag en de zweetrespons, zo bleek. "Als twee mensen een klik hadden, kwam dat door een synchrone hartslag en zweetrespons", legt Prochazkova uit. Het gaat dus om het gelijk lopen, niet om de snelheid van je hartslag. "Als die sneller gaat betekent het niet dat je iemand leuk vindt. Vrouwen met een snellere hartslag waren nerveuzer, maar niet per se meer geïnteresseerd in hun partner." 

Hartslag vertelt meer

Je hartritme kan dus bepalen tot wie je je aangetrokken voelt, maar het kan je daarnaast veel meer vertellen, vertelt Janneke Wittekoek, cardioloog bij HeartLife Klinieken. "Het kan je vertellen of je stress- of prikkelgevoelig bent. Bijvoorbeeld als je een vraag stelt en je hartslag versnelt", zegt ze. "Het kan je ook zeggen hoe je conditie is. Heb je bij korte inspanning een snelle hartslag of nog lang daarna? Dan heb je een minder goede conditie."

Ook koorts en ziekte kunnen een snellere polsslag veroorzaken. En een slechte slaapkwaliteit kan het hart steeds gevoeliger maken voor hartritmestoornissen. Hoe kwalijk is zo'n stoornis? "Bij een jong iemand met hartkloppingen die verder gezond is, is er geen reden om te zeggen dat het hart ziek is. Ouder? Dan kan het dat je hart niet goed doorbloed wordt of dat je langdurig een te hoge bloeddruk hebt. Dan is het belangrijk dat te laten onderzoeken."

Gezond leven

De manier om je hart zo gezond mogelijk te houden is eigenlijk een vrij open deur: gezond leven. "Dus geen cafeïne, geen Redbull, voldoende bewegen en genoeg slapen", zegt Wittekoek. "Rustig ademen is ook echt belangrijk om je hartfrequentie tot rust te krijgen. Daar zijn ademhalingstechnieken voor." 

Waar je dus naar de binnenkant moet kijken om te zien of iemand gezond is, moet je dat ook doen om te zien of er een echte aantrekkingskracht is, weet onderzoeker Prochazkova. "Mensen zijn te visueel ingesteld. We kijken naar iemand en baseren op het uiterlijk of het een match kan zijn of niet", zegt ze. "Maar in dit experiment zagen we ook dat de eerste indruk niet altijd klopt, en dat de match later toch kan werken."

Lees meer over
GezondheidWetenschappelijk onderzoekDatenHartLichaamshoudingLiefdeEditie NL Link in bio