Blauw licht is belangrijk

Wat te doen tegen een winterdip: 'Stel een maximale klaagtijd in'

Door EditieNL ··Aangepast:
© EditieNL Wat te doen tegen een winterdip: 'Stel een maximale klaagtijd in'
RTL

Het slechte coronanieuws slaat ons om de oren en buiten wordt het alsmaar kouder en natter. Bovendien lijkt er voor nu maar weinig om naar uit te kijken. Alle reden om in een winterdip verzeild te raken. Hoe voorkomen we dat we de komende maanden hartstikke ongelukkig worden?

Sociale contacten zijn een 'buffer tegen ellende', denkt psycholoog Saskia de Bel. Daarnaast is het belangrijk om zoveel mogelijk dingen te hebben waarvan je echt geniet. "Ik denk dat je gelukkig blijft als je kunt genieten van de kleinere dingen. Ik maak zelf kleding en dat heb ik nu weer opgepakt." 

Winterdepressie: niet alleen een blauwe maandag somber
Lees ook

Winterdepressie: niet alleen een blauwe maandag somber

Volgens De Bel moeten we oppassen dat we niet gaan zitten klagen. Al kan dat lastig zijn met al het dagelijkse slechte nieuws. "Het is echt een kunst om al het slechte nieuws te ontlopen. Het slechte nieuws infecteert je", zegt ze. "Je moet je nieuwsinname iets beperken en de echte werkelijkheid af en toe ontvluchten. Het helpt ook om een maximale klaagtijd in te stellen als je samen met iemand bent."

Blauw licht

Zorgen dat je genoeg blauw licht op je ogen krijgt is een belangrijke factor om je humeur op peil te houden. "Dat is er 's ochtends meer dan 's middags. Het is belangrijk voor de werking van ons brein", vertelt De Bel. "Je moet echt naar buiten, het liefst in de natuur. Buiten zijn en bewegen – en dat ook nog eens met elkaar – helpt enorm."

Sneeuw zou weleens goed kunnen helpen om mensen naar buiten te krijgen, denkt de psycholoog. "Sneeuw is uniek. Het heeft iets nieuws en maagdelijks, mensen gaan dan echt naar buiten", zegt De Bel. "In de week dat het sneeuwde maakte het ineens niet meer uit dat mensen niet naar school hoefden. Je zag de vreugde toen wat terugkeren."

Symptomen van een winterdip

Jaarlijks kampen meer dan een miljoen Nederlanders met een winterdip. Mensen met een winterdip vertonen de volgende symptomen:

Ten eerste zijn ze moe en hebben last van lusteloosheid. Daarnaast zijn ze prikkelbaar en dus snel geïrriteerd. Ook kunnen ze moeite hebben met concentreren en een korte concentratieboog hebben. Ze zijn vaak somber. En tot slot hebben ze meer eetlust en meer zin in ongezond voedsel en snoep.

Komen deze symptomen allemaal en in hevige mate voor, dan kamp je met een winterdepressie.

Bron: Psyq

Witte winter?

Maar of we een witte winter tegemoet gaan? Dat kan weerman Marc de Jong nog niet zeggen. "Je kunt een dag of tien vooruitkijken, maar ook niet verder. Het kan na het Sinterklaasweekend vriezen en dooien. Maar over een kouden winter kunnen we niets zeggen."

Wat wel vaststaat is dat de zon laat opkomt en vroeg ondergaat. Dat draagt niet bij aan een goed humeur en zou zelfs kunnen zorgen voor een winterdip. "Het is niet voor niets dat Blue Monday – de meest deprimerende dag van het jaar – in januari valt", zegt De Jong. "In de winter kan hoge druk zorgen voor veel grijze luchten en mist. En dat is natuurlijk triestmakend."

Lees meer over
Marc de JongWinterWintertijdDepressieWeerWeersverwachtingSneeuwLink in bio