Donkere maanden

Hoe ga je een winterdip te lijf? 'Het is niet makkelijk, ik probeer van alles'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Hoe ga je een winterdip te lijf? 'Het is niet makkelijk, ik probeer van alles'
RTL

Geen alcohol meer drinken, een week lang lichttherapie doen, het verzorgen van kittens: Nederlanders trekken van alles uit de kast om de winterdip draaglijker te maken. Want de donkere maanden kunnen soms behoorlijk zwaar zijn.

De 34-jarige Niels heeft het zelf ondervonden, vertelt hij na een oproep van RTL Nieuws. "Ik ben uiterst gevoelig voor winterdepressies. Zodra de bladeren vallen en het donkerder wordt, merk ik het al. Ik verlies energie, word somberder, prikkelbaarder. Ik heb de neiging om vaker thuis te blijven, maar dan wordt het alleen maar erger."

Geen alcohol

Om toch nog zo goed mogelijk voor de dag te komen, probeert hij van alles. "Ik eet veel fruit en groenten en probeer meer in het ritme te blijven. Ik drink ook nauwelijks alcohol in de winter. In de zomer kan ik wel een nacht doorhalen, maar in de winter is dat niet te doen. Ik probeer wel veel activiteiten buiten de deur te doen."

Vorig jaar heeft hij voor het eerst lichttherapie gedaan. Het werkte bij hem verrassend goed. "Ik kreeg echt een boost. Na drie weken voelde ik me weer zoals ik me in de zomer voel. Dit jaar wil ik het weer gaan doen, ik heb al een lamp gekocht."

Groot deel Nederlanders krijgt te weinig licht: enorm effect op onze gezondheid
Lees ook

Groot deel Nederlanders krijgt te weinig licht: enorm effect op onze gezondheid

Knus op de bank met een dekentje

Marrit (29) heeft sinds zes jaar last van winterdips. Terwijl ze de herfst en de winter eigenlijk prachtige seizoenen vindt. "Maar als het februari is, heb ik er helemaal genoeg van. Dan zie ik het niet meer zitten, kleur ik alles somberder in. Ik ben normaal gesproken goed in relativeren, maar dan niet meer."

Vorig jaar slikte ze vitamine D, maar ze merkte nauwelijks effect. Dus probeert ze dit jaar iets anders: lichttherapie. Volgende week begint ze, vijf dagen lang gaat ze naar huisarts toe om een half uur voor de lamp te zitten. In januari wil ze dat nog eens herhalen.

Ze hoopt dat dit aanslaat, zodat ze de winter ook in februari kan waarderen. "Ik kan er juist ook van genieten dat het 's avonds eerder donker is, knus op de bank met een dekentje als het regent. Of een lange boswandeling maken."

Gevoelig voor depressie

Maaike (25) is altijd al gevoelig geweest voor depressie. Maar vooral in de wintermaanden heeft ze er last van. Lichttherapie probeerde ze, extra vitamines, maar het had op haar vrijwel geen effect. "Ik heb het nu geaccepteerd zoals het is."

Dus zoekt ze het in een andere hoek: vrolijke afleiding. Ze is sinds dit jaar gastgezin voor moederloze kittens. Ze komen de eerste weken bij haar slapen. "Kittens hebben zoveel fantasie, zoveel energie. Daar word je automatisch vrolijker van."

Of het genoeg zal zijn om de dip helemaal te ontwijken, weet ze niet. "Ik ga door met het slikken van vitamine D. En ook probeer ik zo veel mogelijk naar buiten te gaan. En verder moet ik me erbij neerleggen. Gelukkig gaat de winter ook ooit voorbij."

Lees meer over
WinterWintertijdDepressieNederland