België

Wanneer grijpt politie in bij illegale rave? 'Het is niet zo eenvoudig'

Door Editie NL ··Aangepast:
© ANP Wanneer grijpt politie in bij illegale rave? 'Het is niet zo eenvoudig'
RTL

Een illegale rave in België is na drie dagen ten einde gekomen. Duizenden bezoekers kwamen op het feest af en stonden dagenlang te stampen op muziek. Daarvoor zijn tientallen bekeuringen uitgedeeld. Negen mensen werden aangehouden voor het organiseren, onder wie zeven Nederlanders. Waarom duurde het zo lang voordat de politie in actie kwam? "Val maar eens binnen als duizenden mensen aan de drugs zitten."

Het feest vond plaats op een militair terrein in Brustem, bij Sint-Truiden. Een feestganger vertelt aan Editie NL dat hij er het hele weekend is geweest. "Het was perfect", zegt hij. Maar het feest werd vroegtijdig beëindigd. "De politie heeft gezegd dat we de muziek moesten stoppen, dus dat hebben we gedaan."

'Duizenden mensen aan de drugs'

Dat duurde alleen wel zo'n drie dagen. Waarom heeft het zoveel tijd gekost? "Het is niet zo eenvoudig om mensen weg te sturen", legt Jos Lantmeeters, gouverneur van de Belgische provincie Limburg, uit. "Probeer als politie maar eens binnen te vallen als er duizenden mensen aan de drugs zitten."

Illegale rave in België loopt na drie dagen op zijn einde
Lees ook

Illegale rave in België loopt na drie dagen op zijn einde

Lantmeeters voegt toe: "Dat wordt een enorm giftige situatie. Ga je daar met geweld binnen, dan krijg je ook geweld terug." Uiteindelijk heeft de Belgische overheid de maatregelen aangepast op de situatie. "We hebben er geen draaiboeken voor, we gebruiken keer op keer ons gezonde verstand."

Illegale raves in Nederland

Illegale raves vinden niet alleen plaats in België. Ook in Nederland was het de afgelopen jaren meerdere keren raak.

  • Zo werd eind maart een illegaal feest in Maastricht beëindigd door de politie. Honderden mensen kwamen daar af op een raveparty in een leegstaand kantoorpand.
  • Eind november was er een rave in Ammerzoden, voor 3000 man. Daar greep de politie 's nachts in en werden afritten van de snelweg afgesloten om meer feestgangers te weren.
  • En in januari 2022 – tijdens de coronapandemie – maakte de politie ook een einde aan een illegaal feest in het Gelderse dorp Rijswijk. 

Besluiten wat te doen kan nogal lastig zijn in een dergelijke situatie, legt oud-politiechef Lex Mellink uit. "Je moet kiezen tussen twee dingen die je niet wil: ingrijpen of het laten doorgaan."

Risicoanalyse

Op zo'n moment moet worden gekeken wat het zou kosten om in te grijpen. Verder moet er een risicoanalyse worden gemaakt van de situatie. Bijvoorbeeld door te kijken naar wat voor evenement het is, en of er veel sprake is van drugsgebruik. Dat kan ervoor zorgen dat mensen zich gaan verzetten tegen een ingrijpen.

"Als er veel tegenstand is van bezoekers, dan kan de beëindiging van zo'n groot feest ervoor zorgen dat je geweldsmiddelen moet inzetten", vertelt Mellink aan Editie NL. "De kans is groot dat mensen zich niet als makke lammetjes laten afvoeren. Dan moet je als politie dus geweld gebruiken."

In zo'n geval moet er worden afgewogen hoe ernstig de situatie eigenlijk is. "Het kan om een redelijk afgelegen plek gaan waar relatief weinig schade wordt aangericht. Dan kan besloten worden dat de mensen daar mogen blijven", zegt de oud-politiechef. "Misschien is heeft de zelfs met de organisatie afgesproken dat mensen mogen blijven onder bepaalde voorwaarden."

Lees meer over
MuziekEditie NL Link in bioBelgië

Laatste video's van RTL Nieuws

Premier Schoof bevestigt komst Trump naar NAVO-top: 'Heel belangrijk'
Tijdens telefoongesprek

Premier Schoof bevestigt komst Trump naar NAVO-top: 'Heel belangrijk'