Etiquette

De vijf spelregels van... de beha

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© iStockDe vijf spelregels van... de beha
RTL

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van de beha.

De situatie

Dat het deze week 'geen beha-dag' was, bleek vooral een hit bij kerels. Het idee van de dames vrij dansend onder luchtige bloesjes zorgde voor flink wat handenwrijven in de mannenmedia. Het idee erachter is minder gezellig, namelijk aandacht voor borstkanker en zelfonderzoek. Maar of je nu de trossen losgooit of de boel stevig inbindt, de spelregels van de beha zijn altijd handig.

De spelregels

1. Komt een vrouw in je hokje

Goed, qua privacy moet je even een drempel over, maar wanneer de meid met het meetlint eenmaal in je paskamer staat zit je gebakken. Maar liefst 70 procent van de vrouwen draagt namelijk de verkeerde behamaat, weet modevlogger Francoise van Libelle. Priemende beugels, rollade op je rug of zo’n vier-tieten-voorstelling wil je voorkomen.

Is zo’n centimetersessie je toch te gortig, of shop je liever online, dan kun je ook zelf meten. Meet eerst onder je borsten en dan op het hoogste punt. Het verschil tussen die twee is je cupmaat. 0-1 = AA, 1-2,5 = A, 2,5-6 = B, 6-9 = C en 9-11 = D. Gooi je armen in de lucht om te testen of je de juiste maat draagt. Blijft je beha zitten? Dan klopt het. Meet ook elk jaar een keer opnieuw, want door hormonen, je leeftijd, aankomen en afvallen kan de maat nogal eens wisselen. En laat ‘m vooral goed zitten, want zakken en uithangen wil je voorkomen.

De vijf spelregels van... wielrennen
Lees ook

De vijf spelregels van... wielrennen

2. Weet hoe je moet wassen

Elke dag soppen hoeft niet maar na een dag of drie moet ‘ie toch de was in. Zo voorkom je dat de hoge zuurgraad van zweet het elastiek van je beha aantast en dat bacteriën zich verspreiden. Behalve sportbeha’s natuurlijk, die moet je meteen wassen. Veel beha's zijn gemaakt van kwetsbare materialen zoals kant, satijn of zijde en moeten daarom met zorg worden behandeld. Doe je dat niet, dan kan de wasmachine de beugel en de cups vervormen, en daar wordt niemand knapper van. Was beha’s daarom alleen samen met kledingstukken van hetzelfde materiaal, op een fijnwasprogramma van maximaal 30 graden.

Als je beha's wast in een trommel die propvol zit met andere kleding komt de beha onder druk te staan, waardoor de cupmaat zijn pasvorm kan kwijtraken. Door je beha's op te sparen, kan je ze netjes op een stapeltje leggen en vervolgens samen in een beha-zakje doen. Zo weet je zeker dat de vorm van de verschillende cups wordt behouden. Toegegeven, het is even plannen en sorteren, maar aangezien een beetje beha best wat tientjes kost, zeker de moeite waard.

3. Weet hoe je moet drogen

Dikke kans dat jij deze fout ook maakt: je beha hangend laten drogen, aan één bandje. Hierdoor loopt het vocht naar beneden, waardoor het elastiek uitrekt. Beha's in de droger stoppen is ook een slecht idee. Door de vele draaibewegingen vervormt de cupmaat en door de hitte houdt deze vorm vervolgens aan. Daarnaast zorgt de droger ervoor dat beha's gaan pillen en hun elasticiteit verliezen. Hoe dan wel? Laat ze lekker liggen. Bolle kant naar boven op je wasrek en morgen staan de dames er weer heerlijk op.

4. Stop met verstoppen

Huidskleurig onder wit mag misschien een tip van je moeder zijn, als je er ook nog een gezellige avond van wil maken, draag je beter een rode. Of gewoon een mooie donkere, want je beha mag heus wel gezien worden. Waarom zou je er geheimzinnig over doen?

5. Laat ze los in de kooi

Volgens boezemvriendinnen Eva en Francine, die pleiten voor een behaloze week, mag je die tetten best even vakantie gunnen. "Draag je die beha alleen maar omdat het zo hoort? Of omdat je het fijn vindt?" Volgens de Franse onderzoeker dr. Jean-Denis Rouillon van de Universiteit van Franche-Comté is dat best een goed idee. Hij onderzocht jarenlang de borsten van 320 vrouwen, en volgens hem worden tepels met gemiddeld zeven millimeter per jaar gelift als je je beha in de kast laat liggen. Een beha houdt de natuurlijke groei van het ondersteunende borstweefsel volgens hem tegen.

Van nature regelen de dames volgens het onderzoek gewoon zelf dat ze mooi in shape blijven, daar heb je geen beha voor nodig. Sterker nog: die zou er dus alleen maar voor zorgen dat je borsten eerder gaan hangen of zakken, omdat de spieren niet meer zelf aan de slag hoeven. En daar worden ze lui van. Dat je je borsten nu lekker laat hangen is – als we dit onderzoek mogen geloven – dus eigenlijk juist een lekkere lift. 

Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.

Lees meer over
SpelregelsEtiquetteKleding