Patrick wist niets van EHBO, maar redde met een AED een leven: 'Zo moeilijk was het niet'
Minder dan één op de drie Nederlanders zonder kennis van reanimatie durft een AED (automatische externe defibrillator) te gebruiken. Een kwalijke zaak, want volgens het Rode Kruis is het een fluitje van een cent en kan het gemakkelijk levens redden. Patrick kan dat beamen. "Ik had nog nooit een AED gebruikt, maar dankzij mij leeft een vader van twee kinderen nog."
In december was de 32-jarige Patrick van Rossem in Londen met een vriend. Hun vliegtuig terug naar huis werd geannuleerd omdat het in Engeland hard sneeuwde, dus ze besloten om met de bus terug te gaan. Eenmaal in de bus begon de man achter hen te klagen over pijn op zijn borst.
'Hij zakte in elkaar'
Patrick: "Hij voelde zich niet lekker, zei hij. In eerste instantie besteedde ik er geen aandacht aan. Maar toen hij opstond zakte hij in elkaar en viel hij in het gangpad op de grond." Patrick sprong op en zodra hij zag dat de man geen adem meer haalde, begon hij met reanimeren.
Tot op dat moment had hij dat nog nooit in zijn leven gedaan. "Ik had het natuurlijk weleens gezien in films en op tv, dus ik ging gewoon maar aan de slag. Toen zag ik bovenin de bus een AED hangen. Ik heb mijn maat gevraagd om hem te pakken, zodat we de man daarmee konden reanimeren."
Hoe reanimeer je?
Als iemand in elkaar zakt of stopt met ademen, is het belangrijk om snel te beginnen met reanimeren en AED. Hoe sneller je dat doet, hoe groter de kans is dat het slachtoffer overleeft. Op de website van het Rode Kruis vind je een uitgebreide instructie voor reanimatie.
De vriend van Patrick pakte de AED en nam daarna het reanimeren over, zodat Patrick wat tijd had om uit te vogelen hoe de AED werkte. Tot zijn verrassing was dat heel simpel. "Ik deed de doos open en zag dat het heel erg voor zich sprak. Er zaten stickers in, die je op de borst moet plakken, een handdoek en scheermesjes, om het borsthaar weg te scheren."
De man had nogal veel borsthaar, dus dat laatste kwam goed van pas. Nadat al het haar weg was plakte Patrick de stickers op zijn borst. "Het apparaat vertelde me precies hoe ik dat moest doen. Daarna gaf het aan dat ik nog 1 minuut en 45 seconden moest reanimeren, en toen konden we de man een schok geven. Toen kreeg ik nog een melding dat ik moest reanimeren, en na de tweede schok kwam hij bij. Zo moeilijk was het niet."
Complimenten
De ambulance was inmiddels ook in de buurt, dus de ambulancebroeders konden het daarna snel overnemen van Patrick en zijn vriend. "Ze gaven ons complimenten en zeiden dat we het goed gedaan hadden. Maar eigenlijk kun je niet zo veel fout doen. Het klinkt lullig, maar z'n hart is al gestopt en als je niets doet dan zal het ook niet uit zichzelf weer gaan kloppen. Je kunt het dus niet echt verpesten, tenzij je niets doet."
Patrick had zijn contactgegevens aan de ambulancebroeders gegeven, en dus werd hij een week later gebeld door de man die hij gereanimeerd had. Hij wilde Patrick en zijn vriend bedanken, en nodigde ze uit om weer naar Londen te komen om elkaar te ontmoeten.
Pacemaker en EHBO-cursus
"Het was een vrij jonge man, van 47. Hij was vader van twee kinderen en werkte bij de KFC in Londen. Het gaat inmiddels redelijk goed met hem. Hij heeft een pacemaker gekregen en is ons heel erg dankbaar."
Zelf heeft Patrick ook veel geleerd door de gebeurtenis. "Toen ik na het reanimeren weer op weg naar Amsterdam was, dacht ik: wat nou als ik die man toch niet goed had kunnen helpen? Daarom ben ik me erin gaan verdiepen, en vanmiddag heb ik mijn EHBO-diploma gehaald. Dan weet ik de volgende keer zeker wat ik moet doen."
Zo werkt een AED:
Meer op rtlnieuws.nl: