Etiquette

De 5 spelregels van... opruimen

·Aangepast:
© iStockDe 5 spelregels van... opruimen
RTL

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van opruimen.

De situatie

Mopperend begeef je je van voordeur naar vaatwasser, of van zolder naar zetel, en dan weet je wel hoe laat het is: tijd om op te ruimen. Alle stoorzenders uit je blikveld en zen je zaterdag in. Maar wat zijn de spelregels voor een opgeruimd huis en daarmee een opgeruimd humeur? Opruimcoach Lammy Wolfslag weet van de hoed én de rand.

De spelregels

1. Mensch, durf te kiezen

Verplaatsen is geen opruimen. En uit het zicht is niet uit het zijn. "Verplaatsen is niets meer dan een uitgestelde beslissing", legt opruimcoach Lammy Wolfslag uit. "Opruimen heeft pas zin als je keuzes maakt. Beslis of iets blijft, en zo ja waar dan? Of doe het weg, en zo ja: hoe dan? Hartstikke mooi en duurzaam verantwoord als je iets een tweede leven wilt geven, maar welke to-do-dingen komen er dan bij? Maak je deze keuzes niet, dan verplaats je het probleem."

De 5 spelregels van... een gezellig etentje
Lees ook

De 5 spelregels van... een gezellig etentje

2. Gewoontes zijn je geluk

Hoe meer goede gewoontes, hoe minder killing keuzes. Wolfslag zweert daarom bij het dagelijkse 10-minuten-rondje. "Geef al je spullen een vaste plek en verplaats al je dagelijkse meuk, zoals sleutels, oortjes, telefoon, een pen en die rondslingerende batterij van de zogenaamde 'magneetplek' naar de eigen plek. Heeft het géén plek, gooi het dan weg of geef het een nieuwe plek. Maak zo van zo’n rondje een dagelijkse gewoonte, zoals tandenpoetsen of de vaatwasser uitruimen dat ook is. Zo is de rust in een mum van tijd weer retour."

3. Solo is een no-go

Ja, iedereen weet dat in je eentje door het huis rauzen het meest efficiënt is. Alles op jouw manier en in jouw tempo. Lekker overzichtelijk! Maar ook gevaarlijk. Want, zegt Wolfslag, daarmee creëer je ook de verwachting dat jij het altijd doet. Hoe vaak je er ook over zucht en steunt. "Betrek je kinderen er dus meteen bij, en je verkering ook. Op een vast tijdstip met z’n allen, dan gaat het uiteindelijk net zo goed en snel. De aanhouder wint, ook als het je eigenlijk niet zint."

4. Ook nooit: weg zonder overleg

"Je kunt niet, ik herhaal níét, beslissen over andermans spullen. Ik gooi nog geen paperclip van een ander weg zonder overleg." Dus wat doe je als je je groen en geel ergert aan de Happy Meal-prullen van je vijfjarige of de paperassen van je man? "Mik de boel in een mand bij elkaar en vraag de ander om het binnen een dag uit te zoeken. Daarna mag het pas weg."

5. Hang zelf de slingers op

Zo’n twee keer per jaar is het tijd voor een grote ruimactie. Je 'voorjaardag' en je 'najaardag' maak je extra feestelijk door ook daar een ritueel van te maken. Zo maak je het voor jezelf leuk. Zet bijvoorbeeld keihard je guilty pleasures op ('Want you back, I want you back for goohoood') en trakteer jezelf naderhand op een fijne beloning. Dat kan een voortreffelijke cappuccino zijn, maar ook een royaal schuimbad of een lunch met een vriendin. "Al schuilt de grootste beloning natuurlijk in de voldoening achteraf. De deuren van een opgeruimde kast opentrekken is een feestje op zich."

Lees meer over
EtiquetteHuisvesting