Etiquette

De 5 spelregels van... videobellen

·Aangepast:
© Getty ImagesDe 5 spelregels van... videobellen
RTL

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Dit zijn de vijf spelregels van videobellen.

De situatie

Thuiswerkend Nederland hangt nu trouw elke ochted in Teams, Zoom of Hangouts en daarmee leer je je collega’s grappig genoeg van een andere kant kennen. Blijkt Anne-Marie van accountmanagement ineens hartstikke landelijk te wonen en Thijs dol op zijn rooie kater. Bright-journalist Bram van Dijk legt ons haarfijn uit wat de mores zijn van videobellen.

De spelregels

1. Doe niet alsof je thuis bent

Dat je nu zo lekker huismust, betekent natuurlijk niet dat je de boel ook meteen de boel moet laten. In je hoody en met je blotebillengezicht videobellen is toch even schrikken voor je collega’s, die wel allemaal een mascara hebben aangeraakt en een bloesje dragen, al is het maar boven hun joggingbroek. Uiteindelijk ben je nog even verantwoordelijk en net zo in je rol als op kantoor. "Zoek ook een plek die niet al te veel afleidt", tipt Bram van Dijk. En gelijk heeft 'ie. Niemand kijkt graag naar je rommelzolder of je strings aan de waslijn. "In sommige programma’s, zoals Teams en Zoom, kun je de achtergrond blurren. Ideaal voor als het opruimen echt niet lukt."

De 5 spelregels van... thuiswerken
Lees ook

De 5 spelregels van... thuiswerken

2. Houd je poes buiten beeld

Zo’n furry friend in de lens, of een verlegen peuter, is één keer leuk en aandoenlijk. Daarna gewoon niet meer doen. "Ga in een kamer zitten waarvan je de deur kunt afsluiten, en houd alle aagjes buiten de deur." Stoorzenders, hoe schattig ook, zijn voor iedereen irritant. "Kijk ook goed waar je gaat zitten, want ook een bellende huisgenoot kan veel ruis opleveren. Druk gewoon de mute-knop in als je niks zegt, dat scheelt een hoop stoorzenders."

3. Handje omhoog

Dat muten is sowieso een handige. "Zie het als de spreekknop in de Tweede Kamer. Je drukt ‘m alleen in als je wat wil zeggen, en zo voorkom je door elkaar praten." Er zit vaak wat vertraging op de lijn en voor je het weet begin je drie keer dezelfde zin en eindig je in een kippenhok. Beter is dus om even je hand richting de camera te steken, als signaal dat je wat willen zeggen. Handjes in de lucht, hoezee dus.

4. Geen technisch getrut

Ja, het is even wennen. De een gebruikt Teams, de ander Hangouts en soms stuurt een klant zijn eigen tool mee. Zorg dus altijd dat je op tijd bent en het technische getrut voor bent. Wifi? Check. Geluid? Check. Camera? Check. Oortjes in? Check. En hoppa, deelnemen. Digitaal voelt wachten nog een stuk vervelender dan in een vergaderzaaltje, dus zorg dat je op tijd je shit together hebt.

5. Schijn een lichie op mij

Deze is vooral voor je eigen PR: zet je beeldscherm iets hoger en zorg dat er een lampje op je snoet straalt. Scheelt je een onderkin en voorkomt meteen het plaatje alsof je bijklust als geschaduwde phishingcrimineel. 

Videobel-etiquette:

Lees meer over
ThuiswerkenCoronavirus